Etiopia käynnistää massatestit, Kenia sai lisäaikaa

Etiopia käynnistää massatestit

Etiopia on ottanut tosissaan Maailman antidopingneuvoston Wadan vaatimuksen urheilijoiden massatesteistä. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n tukemana Wada on vaatinut Etiopiaa testaamaan 200 urheilijaa marraskuuhun mennessä. Luvassa on ankarat sanktiot, jos Wadan vaatimusta ei toteuteta.

Etiopian yleisurheilumaajoukkueen lääkäri Ayalew Tilahun kertoo uutistoimisto AP:lle maan testaavan 150-200 urheilijaa seuraavan seitsemän kuukauden aikana. Testit alkavat jo ensi viikolla. 

– Meille sanottiin, että IAAF sulkee meidät toiminnastaan, jos emme toimi noiden toiveiden mukaisesti, Ayalew kertoi lehdistötilaisuudessa Addis Ababassa.

Etiopian hallitus on luvannut tukea testausta 300 000 dollarilla. Wadan virkailijat ja IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe ovat tulossa tarkastamaan, kuinka testaaminen edistyy.

Etiopian yleisurheiluliiton puheenjohtajan Alebachew Nigussie totesi AP:lle, että maalla ei ole pelkoa tulla suljetuksi Rio de Janeiron olympialaisista. Hänen mukaansa Etiopialla ei silti ”ole varaa ottaa näissä asioissa rennosti”.

Etiopiassa kolme juoksijaa asetettiin hiljattain kilpailukieltoon ja kolmea mahdollista käryä tutkitaan.

Kenia sai Wadalta kuukauden jatkoajan

Kenia on saanut uutistoimisto Reutersin mukaan kuukauden lisäaikaa toteuttaa Wadan toiveet, eli käytännössä saattaa maan uuden antidopinglain voimaa ja toimimaan.

Jos Kenia kykenee tähän, Wadan poistaa Kenian niiden maiden listalta, jotka eivät sen mukaan kykene toteuttamaan antidopingtoimia uskottavalla tavalla. 

Jos Kenia ei pääse pois tältä listalta, sitä uhkaa sulkeminen kansainvälisestä yleisurheilusta. Se voisi toteutua jo ennen Rio de Janeiron olympialaisia.

Wadan takaraja oli alun perin 4. huhtikuuta, mutta siihen mennessä Kenia ei kyennyt saamaan antidopinglakiaan voimaan.