Etelätalo väläytti menestysvirettä: ”Ennätystä ei vielä tullut, mutta ehkä sitten finaalissa” – Helander ja Kuusela jäivät karsintaan

Lassi Etelätalo taitaa kunnonajoituksen. Tokion olympiakisat ovat kokeneelle keihäänheittäjälle uran kolmannet aikuisten arvokilpailut ja ne huipentuvat edellisten tapaan finaalissa.

Etelätalo sivalsi aamukarsinnassa ensimmäisellä yrityksellään uransa toiseksi pisimmän heiton 84,50. Se rikkoi karsintarajan 83,50 ja käänsi Etelätalon katseen lauantain finaaliin.

– Tätä varten työtä on tehty, että täällä ollaan elämän kovimmassa kunnossa. Ennätystä ei vielä tullut, mutta ehkä sitten finaalissa, Etelätalo sanoi.

Etelätalo kertoi, että karsinnassa oli hyvä tunne heti verryttelystä lähtien.

– Verkkakentällä onnistuin kevyissä heitoissa. Kentällä tein pari verkkaheittoa, joista toinen onnistui hyvin. Sen jälkeen oli helppo lähteä kisaheittoon. Pistin vähän lisää vauhtia ja tuli teknisesti hyvä heitto, Etelätalo sanoi.

Oliver Helander oli karsinnan 17:s tuloksella 78,81 ja Toni Kuusela 26:s heitettyään 76,96. Kumpikaan ei yltänyt loppukilpailuun.

Etelätalo: ”Lisää vauhtia ja tulokseen metrejä”

Etelätalo näkee, että finaalissa on hyvät edellytykset siirtää hıstoriaan seitsemän vuotta sitten syntynyt oma ennätys 84,98.

– Kyllä tuohon pystyy ottamaan lisää vauhtia ja saada sitä kautta lisää metrejä, Etelätalo arvioi.

Etelätalo, 33, oli neljäs Zürichin EM-kilpailuissa 2014 ja toissavuonna neljäs Dohan MM-kilpailuissa. Noiden vuosien väliin mahtuu taistelua loukkaantumisten kanssa.

Tokiossa Etelätalon menestystoiveita tukee hyvin mennyt harjoituskausi ja onnistunut kunnonajoitus, jonka hän on suunnitellut itse.

– Ehkä se minun vahvuuteni on, että tunnen oman kroppani ja osaan suunnitella sen arvokisoja edeltävien 2-3 viikon harjoittelun, Etelätalo perusteli, miksi hän tuntuu löytävän huippuvireen aina silloin kuin sitä tarvitaan.

– Osaan tehdä ne oikeat asiat, mitkä toimivat minun kropalleni. Nytkin tuntuu, että kunto nousee ja terävyys ja fysiikka ovat kohdillaan.

Yli 85 metriä heitettävä mitaleille

Etelätalo oli kahden karsintaryhmän kokonaistuloksissa viides. Karsinnan paras oli Intian Neeraj Chopra, joka sivalsi 86,64. Saksan Johannes Vetterin heitto takkuisi kaksi kierrosta, mutta kolmannella syntyi 86,65. Kolmas oli Pakistanin Arshad Nadeem tuloksella 85,64.

Vetter ja Chopra ovat finaalin suosikit. Kaikki mahdollisuudet hyvään sijoitukseen on Etelätalollakin.

– Yli 85 metriä pitää heittää, Etelätalo arvioi, mitä mitaliin vaaditaan.

Finaalista karsiutuivat mm. olympiavoittaja Keshorn Walcott sekä maailmanmestarit Anderson Peters ja Julius Yego.

Oliver Helander

Helander: ”Heitosta on rentous kateissa”

Oliver Helanderin mahdollisuudet taistella menestyksestä olympiakisoissa kaatuivat Tokiossa harjoituksessa tulleeseen nivusvammaan. Hän tokeni siitä sen verran, että heitti teippauksen tukemana karsinnassa ensimmäisellä yrityksellään 78,81.

– Oli iso halu heittää, Helander sanoi ja kertoi, että päätöksen heittämisestä hän teki vasta verryttelyn jälkeen.

Kilpailussa nivusessa ei ollut suuria kipuja eikä sitä puudutettu. Pientä varovaisuutta heittoon vamma kuitenkin toi.

– Jotain pieniä tuntemuksia siellä oli, ei mitään isompaa. Ihan hyvin pystyin heittämään. Huomasin kuitenkin, että minulla on aika vähän heittoja kovasta vauhdista. Rentous, joka oli minun vahvuuteni, on heitosta kateissa. Se pitäisi saada takaisin, Helander sanoi.

Karsinnan kolmannen heiton Helander jätti väliin. Hän lähti liikkeelle, mutta pysäytti vauhdin eikä heittänyt.

– Siinä meni askeletkin sekaisin ja tuli vähän tuntemuksia. Kun ei ollut enää kuin puoli minuuttia aikaa tehdä heitto uudestaan, katsoin paremmaksi lopettaa, ettei tule isompia vammoja.

Nivusvamma paranee sitä tahtia, että Helanderin loppukauden kilpailut eivät ole vaarassa.

– Uskon, että pystyn jatkamaan kilpailukautta. Toivon mukaan jo Kalevan kisoissa, Helander sanoi.

 

Kuusela harmissaan: ”Kaikki heitot olivat luokattomia”

Kuuselalle karsinta oli pettymys. Kaksi ensimmäistä heittoa kantoivat 72,75 ja 76,96 ja kolmaskin epäonnistui.

– Kaikki heitot, jota stadionilla tein, olivat luokattomia, Kuusela sanoi.

Yliyrittämisen piikkiin vaisuksi jääneet heitot eivät Kuuselan mukana menneet.

– Mielestäni maltoin siinä mieleni. Totta kai viimeisellä oli pakko yrittää ja se taisi olla kaikista huonoin heitto, Kuusela muisteli.

Kuuselan mukaan verryttelyssä kaikki näytti hyvältä eikä kauden aikana kiusannut polvivaiva tuntunut heitoissa. Kuuselalla on hyppääjän polvena tunnettu vaiva.

– Polven piikkiin ei mennyt mitään. En tiedä, mikä siinä oli. Sen takia olenkin pettynyt, kun odotin niin paljon enemmän.