Etelätalo teki sen taas ja kaivoi voittoheiton viimeisellään: ”Odotin, että Oliver menisi kärkeen” – Keränen ja Helander toinen ja kolmas

Joensuun Katajan Lassi Etelätalo palasi vuoden tauon jälkeen keihäänheiton Kalevan kisojen mestariksi tutulla konseptilla. Kuten toissa vuonna Joensuussa, nytkin hän nousi voittoon viimeisellä heitollaan, joka kantoi 84,67.

Tulos on Etelätalon, 36, uran kolmanneksi paras, mutta mistä se löytyi?

– Oliver petti. Ollaan viety puoliksi nämä mestaruudet. Odotin, että hän menisi kärkeen. Mutta ei mennyt, niin minun piti mennä, Etelätalo veisteli hersyvään tapaansa.

Etelätalo viittasi siihen, että vuodesta 2020 hän on voittanut vuorovuosin Helanderin kanssa Kalevan kisojen keihäsmestaruuden. Nyt oli Etelätalon vuoro, eikä kolmanneksi tuloksella 81,53 jäänyt Helander pystynyt Vaasassa nousemaan Etelätalon ohi.

Kilpailu heitettiin kovassa, pyörivässä tuulessa. Onnistuminen siinä oli taitolaji sinällään.

– Ei kannattanut lähteä aina heti, kun vuoro tuli. Tuuli pyöri kuitenkin sen verran, että löytyi myös sellainen paikka, ettei tuuli tullut silmille ainakaan juoksuvauhdissa. Se olisi ehkä se pahin asia. Jos keihään laittaa asentoon, se lentää tuulessa kuin tuulessa, Etelätalo sanoi.

”Rooman kisan jälkeen käsi on ollut pikkuisen alipalautunut”

Etelätalon valmistautuminen kuluvaan kauteen ei ollut aivan ongelmaton. Rooman EM-kilpailuissa hän nousi kuitenkin 82,80 kantaneella heitolla kuudenneksi. Sittemmin Turussa Paavo Nurmen kisoissa tulos jäi 79,35:een.

Kalevan kisoihin Etelätalo löysi kuitenkin hyvään heittovireen, mutta ei aivan helposti.

– Rooman kisan jälkeen käsi on ollut pikkuisen alipalautunut ja Turussa tuli heitettyä vähän heikommin. Eilinen heittäminenkin tuntui, joten ei se helpolla tullut, Etelätalo viittasi karsintaan.

– Nyt pitää pikkuisen levätä ja ottaa treenijakso. Joensuun GP-kilpailu on ainoa kisa ennen Pariisia, Etelätalo sanoi.

Keränen sinetöi olympiamatkan: ”Tuuli piti kesyttää”

Rooman EM-kilpailuissa 10:nneksi sijoittunut Keränen säväytti Turun Paavo Nurmen kisoissa sijoittumalla toiseksi ennätyksellään 84,19. Vaasassa hän heitti kolmannellaan 83,76 ja johti kilpailua viimeiselle kierrokselle, jolla Etelätalo tuli ohi ja pudotti Keräsen toiseksi.

– Tuuli piti kesyttää. Se oli tosi ankara. Jos ei osunut nappiin, se tuntui mitan päässä. Se oli tosi pyörittävä ja vaikutti vauhdinottoon, Keränen kertaili olosuhteita.

Pisin heitto oli Keräsen mukaan valmentaja Petterin Piirosen mielestä teknisesti heikko, mutta silti uran toiseksi paras.

– Ei se täydellinen heitto ollut, mutta ei se paljosta ole kiinni ole, Keränen kertaili.

Etelätalon tapaan Keränen alkaa nyt viimeistellä kuntoaan Pariisin olympialaisiin.

– Huomaan, että tiukka kisatahti alkaa tuntua kropassa. Joutuu kaivamaan irtiottoa ja alkaa kolottelemaan sieltä täältä.

Pitää alkaa treenata ja heittää pari tarkoin valikoitua kisaa, Keränen sanoi.

Helander: ”Jalat ei oikein pelitä, joten oli aika vaikea heittää”

Mestaruutta puolustanut tuore EM-mitalisti Oliver Helander ei ollut tyytyväinen heittoihinsa, vaikka heittikin kolmesti yli 81 metriä.

– Olosuhde oli ok heittää, mutta oli huonoja heittoja. Jalat ei oikein pelitä, joten oli aika vaikea heittää. Nyt pitäisi saada treenijakso, että pääsee parempaan kuntoon, Helander totesi.

Vaasan keihäsfinaali oli varsin kovatasoinen. Hartolan Voiman Eemil Porvari oli neljäs vain sentin päässä Helanderista ja kohensi ennätyksensä lukemiin 81,52. Helsingin Kisa-Veikkojen Topias Laine oli viides kauden parhaallaan 81,35 ja Kuopion Reippaan Taneli Juutinen kuudes kauden parhaallaan 78,06. Pistesijaan vaadittiin 75,46.