Etelätalo taisteli keihäsfinaalista pistesijan: ”Ei se mitalikaan niin kauas jäänyt” – Chopra heitti historiallisen voiton

Lassı Etelätalo kaivoi kesän parhaan vireen Tokion olympiakisoihn ja sivalsi keihäsfinaalista pistesijan, kuten kaksissa edellisissäkin arvokilpailuissaan. Tokion finaalissa Etelätalon pisin heitto kantoi 83,27 ja toi kahdeksannen sijan.

– Ei ollut niin ihan niin freesi päivä, mitä karsinnassa oli. Se teki juoksun pikkuisen hankalammaksi, Etelätalo sanoi.

Etelätalon mukaan tavoite oli heittää 1-2 metriä pidemmälle kuin karsinnan 84,50 ja taistella mitalista, mutta se ei aivan toteutunut.

– Huippuonnistumisella olisin voinut sinne nousta, mutta sitä ei tänään tullut, Etelätalo sanoi.

Kilpailun voitti Intian Neeraj Chopra. Hän sinetöi kotimaansa ensimmäinen yleisurheilun olympiavoiton 87,58 kantaneella heitolla.

Tshekin Jakub Vadlejch, 30, heitti olympiahopeaa kauden parhaalla tuloksellaan 86,67 ja voitti ensimmäisen arvokilpailujen mitalinsa sitten vuoden 2017 MM-hopean. Toinen tshekkikonkari, vuoden 2013 maailmanmestari Vítězslav Veselý oli 38-vuotiaana yhä kolmas ja hänkin kauden parhaalla tuloksellaan 85,44.

Neeraj Chopra on Intian ensimmäinen olympiamitalisti 121 vuoteen. Edellinen oli Norman Pritchard, joka sijoittui toiseksi 200 metrillä ja 200 metrin aitajuoksussa Pariisin olympiakisoissa vuonna 1900. Intia ei tuolloin vielä ollut itsenäinen valtio.

”Johanneksen askel murentaa pinnan helpommin”

Etelätalo oli tiukassa paikassa, kun finaalin kaksi ensimmäistä heittoa jäivät tuloksiin 78,43 ja 76,59. Kolme viimeistä kierrosta näyttivät jäävän haaveeksi. Etelätalon kolmas kantoi kuitenkin 83,28 ja vei jatkoon.

– Ajattelin, etten ainakaan alle 80 metrin halua jäädä. Heitto oli kuitenkin väkisin runtattu, kun jalat eivät oikein pelanneet, Etelätalo muisteli pisintä heittoaan.

– Sain ylävartalolla painettua keihästä sen verran asentoon, että se lensi niin, että pääsin kolmelle viimeiselle kierrokselle.

Kilpailun yhdeksäs ja ensimmäinen viimeisiltä kierroksilta pudonnut kilpailija oli tilastosuosikki Johannes Vetter. Tällä kaudella 96,29 heittänyt saksalainen oli hukassa kovalla heittoalustalla eikä saanut tukijalkaa pitämään. Hänen paras heittonsa kantoi 82,52.

– Johannes tulee voimalla ja pitkällä viimeisellä askelella tuelle. Hänellä viimeinen askel menee enemmän eteenpäin, kun minulla se tulee enemmän ylhäältä alas. Johanneksen askel murentaa pinnan helpommin, Etelätalo arvioi.

”Viimeisessä heitossa vauhti pikkuisen pysähtyi”

Etelätalon kolme viimeistä heittoa kantoivat 79,20, 79,99 ja 83,05. Hänelle kova rata ei tuottanut ongelmia.

– Minusta rata oli hyväntuntuinen juosta. Kimmoisa ja kova. Minulla ei ollut ongelmia pidon kanssa. Juoksu ei vaan toiminut. Tuki oli ok, Etelätalo kertoi.

Mitalia Etelätalo havitteli loppuun asti. Hänen viimeisessä heitossaan oli eväitä pidempäänkin kaareen, mutta heiton ajoitus ei mennyt aivan nappiin.

–  Vauhti pikkuisen pysähtyi lopussa. Jos olisi päässyt nopeammin tuelle ja saanut keihään asentoon, siinä olisi ollut saumat. Pienestä se jäi kiinni. Keihäs taisi tulla alas aika pystyssä, Etelätalo muisteli.

Ura jatkuu ainakin ensi vuoden

Etelätalo suunnittelee itse harjoittelunsa, mutta tekee yhteistyötä Leo Pusan kanssa. Muun muassa juoksuharjoittelussa häntä avustaa myös Tuomas Sallinen. Kunnonajoitus osui nappiin, kuten jo karsinnassa heitetty 84,50 kertoi.

– Karsinnassa tuli helppo 84,50. Se kertoo, että metri-pari olisi ollut mahdollista saada tulokseen lisää. Se olisi riittänytkin mitaliin. Parin metrin päähän jäi. Ei se niin kaukana ollut, Etelätalo mietti.

Tokion olympiakisat eivät jääne Etelätalon uran viimeisiksi arvokilpailuiksi. Ajatuksissa ovat jo ensi vuoden MM-kilpailut Eugenessa Yhdysvalloissa ja EM-kilpailut Pariisissa.

– Ura jatkuu ainakin ensi vuoden, Etelätalo vakuutti.