Etelätalo: Parempi tilanne kuin vuosiin

Etelätalo: Parempi tilanne kuin vuosiin

Hyviä uutisia keihäsrintamalta. Näyttää vihdoin siltä, että Lassi Etelätalo voisi palata taistelemaan paikasta lajin kotimaisessa ja kansainvälisessä kärkikaartissa.

– Nyt on selkeästi parempi tilanne kuin moneen vuoteen. Heittoja olen tehnyt vasta kuntopallolla, mutta nyt olisi tarkoitus aloittaa yhden käden heitot, Etelätalo sanoo harjoituksen päätteeksi Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Kahden vuoden takainen EM-nelonen oli sivussa toissa kauden ja käytännössä myös viime kesän kyynärpäävaivojen takia. Kyynärpäästä hiottiin rustoa ja luuta keväällä 2015. Viime syksynä sieltä löydettiin sivusiteen repeämä. 

Etelätalo on jatkanut sitkeästi harjoittelua ja kiinnitti syyskuussa numerolapun rintaan Ruuskasen repäisy -kilpailussa Pieavedellä. Se oli hänelle ensimmäinen kilpailu sitten kesän 2014 ja jäi viime kesän ainoaksi. Tilastoihin jäi reilun 74 metrin tulos.

– Viime kesänä aika olisi voinut riittää nousta taistelemaan paikasta Riossa, mutta oli pientä takapakkia ja pikkujuttuja. Kisapaikkaan ei olisi hirveästi vaadittu, Etelätalo sanoo.

– Oli hyvä, että pääsin kuitenkin heittämään sen yhden kilpailun, vaikkei tulos ollut mikään ihmeellinen.

Leirille Etelä-Afrikkaan helmikuussa

Kuluneen parin vuoden aikana Etelätalon halua jatkaa uraa on koeteltu. Onko ollut hetkiä, jolloin olisi tehnyt mieli jättää keihäänheitto sikseen?

– Lyhyitä hetkiä on ollut, mutta kun olen pystynyt muuten harjoittelemaan, keihäs on sitten vaan ollut nurkassa vähän aikaa, Etelätalo sanoo.

Lontoon MM-kisavuoteen valmistautuessaan Etelätalo keskittyy vain harjoitteluun. Opiskelut tai työt eivät ole päiväohjelmaa rasittamassa. Treenit ovat luistaneet suunnitelmien mukaan.

– Fysiikka oli kesällä tosi hyvässä kunnossa. Sitä on pystynyt tekemään koko ajan. Oltiin lähellä ennätystasoa. Nytkin on tuntunut hyvältä, vaikka kesän jälkeen oli pieni tauko. Tuntuu, että jalat toimivat hyvin kaikissa liikkeissä, Etelätalo sanoo.

Etelätalon toiveissa on päästä pitkästä aikaa heittämään kunnolla keihästä jo talven treeneissä.

– Heittäminen on tarkoitus aloittaa aiemmin, koska sitä on ollut niin vähän viime vuosina, Etelätalo sanoo.

– Olen Etelä-Afrikassa leirillä helmikuun alusta maaliskuun alkuun. Jos nyt saisi heiton ennen leiriä sille mallille, että voisi sitten leirillä laittaa siihen vähän tehoja, Etelätalo kaavailee.

Leo Pusan valmennuksessa uraansa rakentava heittäjä asuu ja harjoittelee Helsingissä. Etelätalon, 28, ennätys on kaksi vuotta sitten heitetty 84,98.