Etelätalo: Kesän ensimmäinen tavoite on päästä EM-joukkueeseen – Tahdossa juhlistettiin Henkivakuutusyhtiö Kalevan 150-vuotista taivalta

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalon kevätkesän tavoite on selkeä.

 – Ensimmäinen tavoite on päästä Roomassa kilpailevaan EM-joukkueeseen. Suomalaisista on kisoihin tunkua. Oliver Helanderin valinnan jälkeen jäljellä on kaksi paikkaa, Etelätalo totesi keskiviikkona Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdossa, jossa juhlistetaan Henkivakuutusyhtiö Kalevan 150-vuotista taivalta.

Etelätalo heitti pronssimitalin ennätyksellään 86,44 Münchenin EM-kisoissa toissa vuonna. Viime kesänä kantapäävamma ja lihasrepeämä pakarassa pitivät kokeneen heittäjän kilpailuista sivussa pääosan kesä- ja heinäkuuta, eikä heittorutiini ollut parhaimmillaan Budapestin MM-kisoissa elokuussa. Siellä tie päättyi karsintaan ensi kertaa Etelätalon arvokisauralla.

– Pääsin Budapestiin mennessä pääsin ihan hyvään kuntoon, mutta karsinnassa on vain ne kolme heittoa ja siinä heitto ei osunut tarvittavan hyvin, Etelätalo muistelee.

Viikko MM-kisojen jälkeen Etelätalo voitti Tukholmassa Ruotsi-ottelun kesän parhaallaan 83,42.

– Silloin ei ollut fyysisesti niin hyvä vire kuin MM-kisoissa, Etelätalo muistelee.

Etelätalo: Nyt kaikki on mennyt hyvin

Talven harjoituskausi on Etelätalolta sujunut ilman isoja takaiskuja sen jälkeen, kun syksyllä harjoittelun aloitus viivästyi sairastelun takia.

– On ollut pieniä vaivoja kehossa, jotka pitää ottaa huomioon ja jumppailla, mutta isompia vammoja ei ole ollut. Olen päässyt harjoittelemaan ihan hyvin, Etelätalo sanoi.

– Heitot keihään kanssa aloitin joulun jälkeen ja ne etenivät ihan on. Talven Etelä-Afrikan leirillä oli pariin otteeseen vatsatauti, joka häiritsi ja keihään kanssa harjoittelu jäi siellä vähemmälle mitä oli tarkoitus.

Tilanne korjaantui Suomessa.

– Olen nyt tehnyt hieman kovemman harjoitusjakson ja heittänyt määrällisesti vähän enemmän. Kaikki on mennyt hyvin.

”Kevyemmällä vauhdilla heitot ovat kulkeneet ihan hyvin”

Valmennuksestaan Etelätalo, 35, on kantanut vastuun itse. Pientä uutta treeneihin ovat tuoneet Jesse Talikka ja Jani Lehtonen.

– Itse olen päävastuussa, mutta siinä on muita auttamassa, valmentajia ja fyssareita, että saa pidettyä kropan kasassa. Jesse ja Jani, ovat molemmat fysioterapeuttuja. He ovat eniten olleet apuna ja tuoneet pieniä variaatioita harjoitteluun, mutta eivät ole muuttaneet perushommaa, Etelätalo kertoo.

Onnistuminen alkukesän kisoissa ja erityisesti pääsy EM-joukkueeseen olisivat Etelätalolle tärkeitä myös Pariisin olympiapaikan tavoittelun kannalta. Olympiaranking avautui heinäkuun alussa vuosi sitten, eikä Etelätalo ehtinyt juuri pisteitä kerätä. Tulosraja olympialaisiin on 85,50.

– Etelä-Afrikan leirillä näki, että on ihan mahdollista heittää pitkälle. Tarvitsen kuitenkin lisää kovempia heittoja niin, että kisoissa ne hyvät heitot osuvat varmemmin. Sellaisella kevyemmällä vauhdilla heitot ovat kulkeneet ihan hyvin, Etelätalo sanoo.

Olympiavoittaja Lasse Virén Kirsi Alm-Siiran haastattelussa Tahdossa.

Kalevan malja esillä Tahdon vitriinissä

Keskiviikkona Henkivakuutusyhtiö Kalevan 150-vuotista taivalta oli Tahdossa juhlistamaan myös Kalevan malja, jonka Henkivakuutusyhtiö Kalevan työntekijät lahjoittivat ikuisesti kiertäväksi kiertopalkinnoksi ”maamme nuorison terveellistä kehitystä tarkoittavan yleisurheilun edistämiseksi”. Sittemmin yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailutkin saivat Kalevan kisat -nimensä kiertopalkinnon mukaan.

Kaleva perustettiin vuonna 1874 turvaamaan suomalaisten perheiden talouksia aikana, jolloin Suomi oli vielä köyhä maa ja huoltajan kuolema todellinen uhka perheen toimeentulolle.

– Vaikka elämme pidempään, yhä edelleen tarvitaan taloudellista turvaa. Vuosittain Suomessa kuolee ennen aikaisesti lähes 8000 työikäistä, suurin osa sairauksiin. Henkivakuutus on entistä tärkeämpi, kun suomalaisilla perheillä on velkaa ja elintaso on noussut. Kaleva on henkivakuutustoiminnallaan turvannut suomalaisten taloutta jo 150 vuotta, ja turvaa vielä seuraavatkin 150 vuotta, Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen totesi Tahdossa keskiviikkona.

Tahdossa olivat keskiviikkona omia muistojaan Kalevan maljaan ja Kalevan kisoihin liittyen kertomassa Etelätalon lisäksi muun muassa nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén, kestävyysjuoksija Sara Lappalainen, kilpakävelijä Veli-Matti ”Aku” Partanen, seiväshyppääjä Urho Kujanpää ja pikajuoksija Samuli Samuelsson.

– Kaleva on henkivakuutustoiminnallaan turvannut suomalaisten taloutta jo 150 vuotta, ja turvaa vielä seuraavatkin 150 vuotta, Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen totesi Tahdossa keskiviikkona.