Etelätalo, Helander ja Kuusela keihäskarsintaan perjantaina – Junnila ja Tuuri luottavaisina korkeuskarsintaan

Suomen mieskeihäänheittäjät eivät odota järistyksiä perjantain karsinnassa. Yli 81 metrin heiton Lassi Etelätalon, Oliver Helanderin ja Toni Kuuselan mielestä finaalipaikka vaatii, paljonko sen yli, jää nähtäväksi.

Karsinta heitetään kahdessa ryhmässä ja karsintaraja on 83 metriä. Kuusela heittää Suomen aikaa kello 11 alkavassa ryhmässä ja Helander ja Etelätalo kello 12.45 alkavassa ryhmässä.

Helle on heittäjien seurana kummassakin ryhmässä ja siihen on varauduttu

– Aiemminkin on ollut kuuma. Edelliset kolme arvokisaa Eugenessa, Tokiossa ja Dohassa on kilpailtu aivan vastaavissa olosuhteissa, joten se ei ole uusi juttu kenellekään, Etelätalo sanoo.

Etelätalo: ”Siellä ei nyt ehkä ole sellaista ykkössuosikkia”

Keihään karsintakilpailu antaa vahvat viitteet finaalista. Viimeisen vajaan kuukauden aikana ei ole ollut järin paljon kisoja, joten karsinta kertoo heittäjien tämän hetken vireestä.

– Tässä on nyt ollut aika vähän kilpailuja, vain joitakin yksittäisiä. Monella on varmaan ollut mielessä hoidella pienet vammat pois, hakea virettä ja olla iskussa MM-kisoissa, Etelätalo sanoo.

Tilastojen valossa MM-kisojen keihäskisan kärkinimet ovat tshekki Jakub Vadlejch, joka on tällä kaudella heittänyt 89,51, sekä Saksan Julian Weber ja Intian Neeraj Chopra, joiden kauden parhaat ovat 88,67 ja 88,72.

Helander on viides tuloksella 87,32, Toni Kuusela yhdestoista tuloksella 84,37 ja Lassi Etelätalo 36:s kauden parhaallaan 79,93.

— Siellä ei nyt ehkä ole sellaista ykkössuosikkia, joka olisi selkeästi paras, Etelätalo arvioi ja muistuttaa, että karsinta on tavannut edelleen harventaa kärkikaartia.

– Karsintaan on viime vuosina jäänyt ainakin 1–3 kärkipään nimeä.

Kuusela: ”Kun touhu pysyy rentona, ei pitäisi olla ongelmia”

Helander on yksi lajin kärkinimistä, joka voi onnistuessaan olla mestari tai mitalisti. Kauden mittaan Helanderilla on ollut murhetta saada tukijalkansa toimimaan riittävän rivakasti ja Helander tietää miksi.

– Rytmi heiton lopussa on turhan laiska, eli rytmiä pitää saada nopeammaksi ja pitää pysyä heitossa pystyssä, eli että ryhti säilyy, eikä heitto kaadu eteenpäin, Helander sanoo.

Kuuselallakin on edessään tuttu haaste. Heittäjässä on jytyä vetää pitkälle ja tavoitteet korkealla, mitalisijoissa. Onnistuminen edellytys on, ettei kilpailusuoritukseen hiivu yliyrittämistä, kuten aika ajoin on käynyt.

– Kun touhu pysyy rentona, ei pitäisi olla ongelmia, Kuusela sanoo.

Junnila ja Tuuri luottavaisina korkeuskarsintaan

Ella Junnila ja Heta Tuuri tavoittelevat finaalipaikkaa korkeushypyn karsinnassa perjantaina. Karsintaraja on 194.

Junnila ylitti heinäkuussa Ranskan Sottevillen kilpailussa 192 ja vähän myöhemmin Madridissa 190. Takkuisen alkukesän jälkeen hyvän hyppyvireen taustalla on siirtyminen vauhdinjuoksussa paikaltaan lähtien kahdeksaan askeleeseen.

– Tavoitteena oli lähteä liikkeelle paikalta 10 askeleen vauhdilla, mutta Ella sattui olemaan niin nopeassa kunnossa, että hän ehti juosta jalat alta ennen ponnistusta ja hypyn lopussa oli teknisiä vaikeuksia, Junnilan valmentaja Tuomas Sallinen muistelee alkukesää.

– Kesäkuussa ajateltiin vielä, että tilanne muuttuu kisaamalla, mutta otettiin sitten vauhtia pois ja tultiin takaisin kahdeksaan askeleeseen, joka on vähän helpompaa.

Junnila näkee asian samoin.

– Kymmenellä askeleella vauhtia oli niin paljon, että ponnari meni vähän ohi, eli en kerennyt ponnistukseen. Kun otin kaksi askelta pois, vauhtia ei kerry niin paljon ja ehdin ponnistamaan, Junnila sanoo.

MM-kisojen karsintaan Junnila lähtee viimeistelyharjoitusten luoman tuntuman perusteella luottavaisena.

– Valmistautuminen on mennyt suunnitelmien mukaan. Olen saanut jalkoja herkempään tilaan ja lihastonusta sellaiseksi kuin haluan, Junnila sanoo.

Tuurin selkävaiva hellittänyt pikkuhiljaa

Tuurin kilpailukauteen on vaikuttanut ennen Turun Paavo Nurmen kisoja tullut selkävaiva.

– Se on tullut pikkuhiljaa paremmaksi. Aamujäykkyyttä selässä vielä on, mutta se ei tunnu hypyissä tai loikissa, mutta voimaharjoittelua olen joutunut jättämään pienemmäksi, mutta muuten on mennyt tosi hyvin.

MM-kisakunnon viimeistely on 190 tällä kaudella ylittäneeltä Tuurılta onnistunut hyvin.

– Lahden Kalevan kisojen jälkeen oli pieni tauko ja sitten treenasin. Olen pystynyt tekemään hyviä, kokonaisia suorituksia, Tuuri sanoi.