Etelätalo: Fysiikka iskussa, kyynärpääkipu kiusaa heittämistä

Etelätalo teki paluun kilpakentille: Henkisesti iso juttu

Lassi Etelätalo jätti Etelä-Afrikan Potchefstroomin harjoitusleirin varovaisen toiveikkaana. Reilun viiden viikon rupeaman viimeinen heittoharjoitus oli rahtusen parempi kuin edelliset, mutta sellaisiin heittotehoihin, joita toivoi, hän ei kyynärpään kipujen takia päässyt.

– Heittäminen oli viimeisessä harjoituksessa pikkuisen parempaa kuin tähän asti. Sain taas vähän vauhtia ja tehoja lisää, viime kesän EM-nelonen sanoo.

Viime kesänä Etelätalon kiusana oli hermovaiva ja pieni lihasrepeämä heittokädessä. Silloin ongelmat tokenivat levolla ja kuntoutuksella. Syksyllä, kun käsi tervehtyi, Etelätalo käpristeli tovin sairastelujen kanssa, ja treenaaminen pääsi kunnolla käyntiin vasta joulukuussa.

Etelä-Afrikassa ohjelmassa oli siten runsaasti perustreeniä, joka heittäjän mukaan sujui hyvin ja tuotti tulosta.

– Olen monessa liikkeessä aika lähellä ennätystuloksia ja edellä siitä, missä olin viime ja toissa vuonna, Etelätalo linjaa suorituskyvyn kehitystä.

– Etukyykystä nostin ennätyksen ja ennätys tuli myös kuulanheitossa. Ylipäätään kaikissa kahdella jalalla tehtävissä liikkeissä tuntui, että on ihan hyvin paukkua.

Ongelmana on ollut heittäminen, jota kyynärpääkivut ovat rajoittaneet.

– Keihäällä pystyin heittämään kerran viikossa, 15-20 heittoa kerrallaan, mutta tehot jouduin pitämään alhaalla. Heittäminen meni kuitenkin koko ajan parempaan suuntaan, Etelätalo sanoo.

Kyynärpäätä hoidettiin paikan päällä muun muassa hierojan voimin. Vaatiiko se lisätutkimuksia, selviää Etelätalon mukaan Suomessa, kun hän keskustelee valmentajansa Leo Pusan kanssa.

Muhkea monni nousi virvelöimällä

Etelätalo ei pystynyt haastamaan leirikumppaneitaan keihäänheitossa, mutta kalaonni oli rahtusen parempi.

– Se oli sellainen noin metri ja 20 senttiä pitkä monni, joka painoi ainakin yli 10 kiloa, Etelätalo kertasi leirin tuhdeinta kalansaalistaan.

Viiden tiukan treenileirin joihinkin lepopäiviin kalastus toi Etelätalon mukaan sopivaa vaihtelua.

– Sen monnin sain virvelillä sillalta, josta pääsi alas ja sain sen sitten kädellä nostettua rannalle, Etelätalo muistaa.

Etelätalon komeaa kalasaalista voi ihastella Keihäskommuunin instagramissa.