Etelätalo ei hermoillut, kolmas heitto toi finaalipaikan: Siinä oli turha puristaa

Kahdestoista on hyvä sija, Lassi Etelätalo myhäili Dohassa keihäänheiton MM-kisojen karsinnan jälkeen. Etelätalon kolmannen kierroksen 82,26 imaisi hänet 12. heittäjänä Dohan sunnuntaiseen finaaliin, kun Oliver Helander ja Antti Ruuskanen putosivat jatkosta tuloksin 80,36 ja 75,05.

Tukalalta näytti Etelätalokin tilanne kahden kierroksen jälkeen. Hän oli siinä vaiheessa 75,11 kantaneella heitolla kaukana 12. parhaan joukosta.

– Siinä oli turha puristaa. Olen monesti onnistunut viimeisellä. Luotin siihen, että pystyn nytkin heittämään riittävän pitkälle, Etelätalo sanoi.

– Piti vain saada juoksu toimimaan. Se oli niin huonoa parissa ensimmäisessä heitossa. Kun juoksu kulkee, heitto tulee kuin itsestään.

Oman heittonsa jälkeen Etelätalo sai jännittää hetken, tuleeko kukaan ohi. Yksi noista heittäjistä oli saksalainen huippunimi Andreas Hofmann, joka putosi jatkosta heitettyään 80,06.

– Hofmannin jälkeen jännitin vielä Valko-Venäjän Aliaksei Katkavetsin heittoa (82,08). En nähnyt kunnolla mihin se tuli, Etelätalo muisteli.

Etelätalo: Samanlainen fiilis kuin Zürichissä

Keihäskarsinnan voitti Saksan Johannes Vetter, joka sipaisi kivuliaan nilkkavamman kiusaamana 89,35. Viron Magnus Kirt ja Grenadan Anderson Peters olivat toiseksi ja kolmanneksi parhaat tuloksin 88,36 ja 85,34.

Etelätalo odottaa tasokasta finaalia ja lähtee parantamaan omaa tulostaan karsintaheitosta.

– Finaalissa tuo heitto ei riitä huippusijoituksilla, mutta parempaan on mahdollisuudet. Kolmas heitto oli vähän matala. Siihen kun saisi pienen nosteen, Etelätalo kertaili.

Etelätalo on Dohassa uransa toisissa arvokisoissa. Edellisen kerran hän oli mukana Zürichin EM-kisoissa 2014, jossa hän oli lopulta neljäs.

– Samanlainen fiilis on nyt kuin Zürichissä 2014. Jos nytkin saisi saman verran parannettua finaaliin, viisi metriä tuli silloin lisää, Etelätalo myhäili.

– Kärki heittää finaalissa pitkälle. Mitaleihin vaaditaan tosi pitkä heitto, katsotaan miten muut sijat menevät. Lähdetään parantamaan tästä karsinnassa.

Helander: Teknisesti huonoja heittoja

Helander oli karsintakilpailussa 19:s.

– Teknisesti aika huonoja heittoja. Ylävartalo oli aika paljon edessä, enkä saanut keihästä asentoon. Ei se silloin pitkälle lennä. Se mitä finaaliin vaadittiin, olisi pitänyt pystyä heittämään,  mutta nyt se oli tekniikasta kiinni. Helander harmitteli

Helanderin mukaan kesän kylki- ja olkapäävammojen takia kovien harjoitus- ja kilpaheittojen niukkuus näkyi.

– Kyllä juhannuksen kylkivamman jälkeen on ollut vaikeaa, sitä ei pääse mihinkään, mutta olin luottavainen ennen kilpailua, Helander sanoi.

Ruuskanen: Harmitus on kova

Pettynyt oli Ruuskanenkin. Hänelle karsiutuminen arvokisoista oli uran ensimmäinen.

– Harmitus on kova. Nyt sen tietää miltä tuntuu karsiutua, eikä se kovin hyvältä tunnu, mutta se kertoo sitä, että tässä ollaan tosissaan mukana. Hyvin on treenattu ja saatu tehtyä asiat. Valmennusta ei ainakaan voi moittia, Ruuskanen sanoi.

Valmentaja Jyrki Blom arvioi tuoreeltaan, että harjoittelua löysättiin lopussa ehkä liikaa, eikä Ruuskasella ollut jaloissa siksi terävyyttä ja heitot menivät läpi. Ruuskanen ei ollut samaa mieltä.

– Paikat tuntuivat hyvältä, vetreältä ja kimmoisalta, mutta se ei tuossa metrimitan päässä näkynyt.

Ruuskasen kolmesta heitosta viimeinen painui yliastutuksi. Kaksi edellistä kantoivat 72,65 ja 75,05.

– En osaa sanoa, jotenkin tukijalka pumppasi alkukierroksilla. Viimeisellä heitolla yritin runtata, mutta eipä se sen pitemmälle mennyt. Vähän luisti jalka, Ruuskanen kertaili.

– Ihme homma. Odotukset olivat kovat, eikä tule kuin 75-metrisiä. En tiedä, miten se ampui noin pahasti ohi. Yritin paniikkinappulaakin painaa, mutta tänään se ei toiminut, olisiko ollut patteri loppu.