Ojala paransi roimasti ennätystään – Holttinen ylitti ennätyksensä 552 – Vastatuuli söi satasen huippuajat

Yleisurheilukesän ensimmäiset teemakisat alkoivat lauantaina Leppävaaran stadionilla Espoossa.  Kilpailuraportit laji lajilta 28 asteen helteestä tällä sivulla.

 

Ojala paransi ennätyksensä uudelle minuuttiluvulle

Miesten 10000 metrillä Urjalan Urheilijoiden Aleksi Ojala käveli komean ajan 40.59,49. Neljästi Suomen mestaruuden voittanut Ojala paransi aiempaa ennätystään roimasti 46,47 sekuntia. Suomen kaikkien aikojen tilastossa Ojala nousee kahdeksanneksi.

Kilpailunälkää Ojalalla olisi enemmänkin:

– Korona kyllä kypsyttää jo. Tekisi mieli kilpailla jo ulkomailla, mutta mitään ei tietoa minulla ole siitä, missä ja koska. Seuraavaksi kilpailen Lempäälässä 2. heinäkuuta.

Ojala ohitti seuraaviksi kävelleet Espoon Tapioiden Joni Havan, Turun Urheiluliiton Matias Korpelan ja Tapioiden Jaakko Määttäsen kahdesti kierroksella. Toiseksi kirineen Havan aika oli 44.48,79.

Yläneen Kirin 19-vuotias Lauri Joukas ja Naantalin Löylyn 18-vuotias Jerry Jokinen kohensivat ennätyksensä alle 46 minuutin. Ennätystään paransi myös Espoon Tapioiden 16-vuotias Sajan Irintšejev 48.46,18:aan.

Kivimäki käveli helteessä ennätyksensä

Naisten 5000 metrin kävelyssä Lapuan Virkiän Anniina Kivimäki paransi sekä ennätystään että kauden kotimaista kärkitulosta 23.18,03:een. Kivimäki voitti maaliskuussa ensi kerran naisten Suomen mestaruuden hallissa ja tavoittelee tänä kesänä ensimmäistä ulkoratojen mestaruuttaan.

Marko Kivimäen valmennuksessa oleva Kivimäki hymyili kilpaa auringon kanssa:

– Lämmintä oli. Itse asiassa siihen nähden suoritukseni oli hyvä. Kuinka hyvin minulla olisikaan mennyt, jos nyt olisi ollut vähänkään viileämpää. Seuraavaksi kilpailen Kauhavalla 11. heinäkuuta.

Vaikeasta loukkaantumisestaan hyvin toipunut Lappeenrannan Urheilu-Miehien Tiia Kuikka käveli uransa kolmanneksi parhaan ajan 23.55,20. Pyhäselän Urheilijoiden Peppi Ahponen oli kolmas ajalla 24.16,11.

– Hyvä mieli minulle kisasta jäi, etenkin kun tietyllä lailla kilpailen ikään kuin takamatkalta. Kognitiiviset testit ovat nyt menneet tilanteeseen nähden hyvin, Kuikka kertoi.

Lakka aitoi 13,87

Miesten 110 metrin aitajuoksun ensimmäisessä lähdössä Suomen mestari Elmo Lakka Jyväskylän Kenttäurheilijoista oli ylivoimainen ajalla 13,87.  Kilpailu juostiin täysin tyynessä säässä.

Toiseksi sijoittui nuorten maajoukkueaituri Pyry Santahuhta Kankaanpään seudun Leiskusta uudella ennätyksellään 14,72.

Myöhemmin illalla toisessa lähdössä Lakka juoksi sekunnin sadasosan nopeammin 13,86 ja Santahuhta jälleen uuden ennätyksensä 14,67.

Ensimmäisessä lähdössä keskeyttämään joutunut ja itsensä loukannut Porvoon Akilleksen Viktor Kantele ei osallistunut toiseen lähtöön.

Holttinen ylitti ennätyksensä 552

Someron Esan seiväshyppääjä Tommi Holttinen paransi kahdesti kauden kotimaista kärkitulosta ensin 542:een ja sen jälkeen uuteen ennätykseensä 552:een. Lisäksi hän yritti kerran korkeudesta 561.

Kilpailussa oli vain kaksi kilpailijaa ja Holttinen joutui suorittamaan kaikki kuusi hyppyään peräjälkeen yksinään.

Naisten seiväshypyn voitti Oulun Pyrinnön Elina Lampela tuloksella 424. Hän yritti tämän jälkeen vielä kolmesti turhaan korkeutta 440. Toiseksi sijoittunut Esbo IF:n Saga Andersson ylitti korkeuden 404.

Lehtonen ja Blomqvist aitoivat ennätyksensä

Miesten 400 metrin aitajuoksussa Liedon Parman Tuomas Lehtonen ja Porvoon Akilleksen Jonni Blomqvist kävivät kovan kaksinkamppailun, joka päättyi kauden kärkiaikaan ja molempien uusiin ennätyksiin 51,74 ja 51,98.

Molemmat nuorukaiset ovat syntyneet vuonna 1998 ja voivat tänä vuonna yhä osallistua nuorten SM-kilpailuihin. Kolmanneksi sijoittunut Laitilan Jyskeen Joni Vainio-Kaila hävisi heille kaksi sekuntia ajalla 53,86.

– Alku oli turhankin hiljainen. Loppu tultiin sitten kyllä tosi hyvin. Olen terveenä, todellakaan minulla ei mitään kummempaa vaivaa nyt ole, Lehtonen iloitsi.

Naisten 400 metrin aitajuoksussa Helsingin IFK:n Viivi Lehikoinen kohensi kauden kotimaiseksi kärkiajaksi 58,49. Lehikoisen ennätys on tasan kaksi sekuntia parempi vuoden 2017 junioreiden EM-finaalista, missä hän saavutti pronssimitalin.

– Kauden avaus ei ole minulla mennyt milloinkaan niin hyvin kuin nyt. Siitä huolimatta koin, että alku oli liian rauhallista, ja loppu sipsuttelua, Lehikoinen lausahti.

Kuumuus ei Lehikoista kiusannut:

– Olen minä ennenkin ollut kovissa paikoissa. Etelään en päässyt treenaamaan koronan takia ja kunto oli hienokseltaan arvoitus. Tästä on kyllä ihan hyvä jatkaa, Lehikoinen jatkoi.

Toiseksi Espoossa aitoi Raision Kuulan vasta 17-vuotias Aada Aho, joka paransi ennätystään 0,81 sekuntia 60,32:een.

Samuelsson ja Myllymäki koviin vastatuuliaikoihin

Juuri miesten 100 metrin finaaliin osui illan voimakkain mitattu vastatuuli 1,2 metriä sekunnissa. Tästä huolimatta Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson ja Kankaanpään seudun Leiskun Ville Myllymäki juoksivat mainiot ajat 10,54 ja 10,55.

Ihanteelliseen 2,0 sekuntimetrin myötätuuleen Samuelssonin ja Myllymäen ajat olisivat hyvinkin saattaneet olla 10,25 – 10,30 sekunnin haarukassa.

– Loppu oli ihan ok. Sain puristettua sen minkä piti. Ihan kelvollisesti meni vastatuuleen juostuna. Lämpöä en moiti, itse asiassa se on ihan hyvä vaan kun lämmintä piisaa, Samuelsson sanoi.

Kautensa avanneet Esbo IF:n Roope Saarinen ja Vantaan Salamien Riku Illukka juoksivat 10,72 ja 10,75. Viidenneksi sijoittunut 18-vuotias Eino Vuori Hämeenlinnan Tarmosta paransi ennätyksensä 10,79:ään.

Richardsson juoksi helteessä kauden kärkiajan

Naisten 5000 metrillä Vasa Iddrottssällskapin Camilla Richardsson juoksi raskaissa olosuhteissa kauden kotimaisen kärkiajan 16.20,87.

Richardssonin kilometriajat olivat 3.13½ – 3.14½ – 3.20,9 – 3.18,3 – 3.14,7.

Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen johti kaksi ensimmäistä kilometriä hurjaa vauhtia, mutta uupui helteessä toiseksi ajalla 16.50,24. Kolmas oli Gamlakarleby IF:n Nina Chydenius ajalla 17.12,88.

Kilpailun kuusi seuraavaa juoksivat jokainen ennätyksensä. Helsingin Kisa-Veikkojen Suvi Selvenius paransi ennätystään 40-vuotiaana 17.17,22:een ja sijoittui neljänneksi.

Ennätystään kohensivat myös Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Katri Niemistö, Mikkelin Kilpa-Veikkojen Taru Häyrinen, Turun Urheiluliiton Aino Niemi sekä 18-vuotiaat ensikertalaiset Pinja Kotinurmi Lahden Ahkerasta ja Edith Eikkinen Kenttäurheilijat-58:sta.