Espoon Tapiot käveli miesten SE:n – Tampereen Pyrintö aitoi 17-vuotiaiden SE:n – Lapuan Virkiä naisten kävelymestari

Espoon Tapiot voitti Oulussa kolean ja kevyen sateen ryydittämän miesten 3×3000 metrin kävelyviestin Suomen mestaruuden. Voittoaika 37.10,19 on uusi Suomen ennätys. Joukkueessa kävelivät Joni Hava, Sajan Irincheev ja Jere Niemi. Edellinen SE 37.17,03 oli sekin Tapioiden nimissä viime vuodelta.

– Minut pistettiin vähän puun ja kuoren väliin. Oli vain yksi tavoite ja se nyt tuli, ankkurina kapulan maaliin tuonut Niemi veisteli.

Niemi viittasi siihen, että joukkueen kaksi edellistä viestimiestä eivät aivan pysyneet omissa aikatavoitteissaan. Tapioiden voitto ei silti ollut uhattuna.

– Se oli hyvä rutistus, mutta vähän jäin tavoitteesta. Suunnittelin, että olisin pystynyt pikkaisen kovempaa kävelemään omalla osuudellani, Tapiot selvään johtoon avausosuudella nostanut Hava kertoi.

Irincheev: ”Vähän oli terävyys hakusessa”

Toisella osuudella ylivoimaisessa johdossa kiitänyt Irincheev tunnusti, että Kalevan kisojen ja Ruotsi-ottelun jäljiltä ei ollut aivan terävin vire.

– Aloitin ylimenokauden Ruotsi-ottelun jälkeen. Vähän oli terävyys hakusessa. Jäin 10 sekuntia omasta tavoitteestani, mutta joukkueen tavoite oli ennätys ja se tuli, Irincheev tuumi.

Mestaruus ja SE maistuivat Niemelle, joka ei Havan ja Irincheevin tavoin kuulunut viimevuotiseen SE-joukkueeseen.

– Itselläni on ollut tosi rikkonainen kausi. Terveysvaivojen takia piti pysyä kesä-heinäkuun urheilusta sivussa ja pääsin treenaamaan vasta kuukausi sitten, mutta tämä oli tosi positiivinen kilpailu, Niemi tuumi.

Espoon Tapiot korjasi kilpailusta kaksoisvoiton. SM-hopealle käveli seuran kakkosjoukkue ajalla 42.33,68. Joukkueessa kävelivät Artturi Oila, Jani Lehtinen ja Jaakko Määttänen. Esbo IF oli kolmas ajalla 49.40,99.

Kivimäki: ”Oli tosi kiva, kun nyt onnistuttiin”

Naisten 3×3000 metrin viestissä Lapuan Virkiä vei mestaruuden ja katkaisi pitkän hopeamitaliensa putken ajalla 41.54,43. Joukkueessa kävelivät Heta Veikkola, Karoliina Kaasalainen ja Anniina Kivimäki

– Kolme viime vuotta on lähdetty tavoittelemaan voittoa. Nyt oli tosi kiva, kun siinä onnistuttiin.

Kivimäen mukaan viestijärjestyksestä ei tarvinnut keskustella.

– Meillä on melkein aina ollut niin, että Heta aloittaa ja minä olen ankkurina ja nyt saatiin Karoliina siihen keskelle, Kivimäki sanoi.

Veikkola nosti Virkiän kärkeen heti avausosuudella eikä joukkue paikasta sitten enää luopunut.

– Minun oli melkein pakko lähteä ekana, kun kävelin kisan alle 10 kilometrin lenkin. Piti treenata ensi viikon 20 kilometrin kilpailua varten, Veikkola viittasi sunnuntaina Pariisissa käytävään kilpailuun.

– En ajattelut, että menisi noin kovaa, Veikkola totesi epävirallisesta osuusajastaan 13.21,3. Se alittaa hänen oman ennätyksensä.

Kaasalainen: ”Piti vain pitää paikka”

Kaasalaisella ei ollut ongelmia omalla osuudellaan.

– Piti vain pitää paikka ja viedä oma osuus kunnialla loppuun, niin että Anniina pääsee rennosti kävelemään viimeisen osuuden, Kaasalainen kertoi.

Kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Espoon Tapiot oli toinen ajalla 44.30,52. Joukkueessa kävelivät Ellen Seisto, Essi Kivelä ja Enni Nurmi, jonka osuusaika oli 13.45,4.

Laitilan Jyske oli kolmas joukkueella Venla Laiho, Jonna Voronkoff ja Maria Antola. Jyske käveli ajan  47.03,28.

Kuivasjärven Aura ja Tampereen Pyrintö aitoivat naisten mestareiksi

Kotiradallaan juossut oululainen Kuivasjärven Aura voitti 19-vuotiaiden naisten 4×100 metrin aitajuoksun 11 asteen lämpötilassa ja sateen kastelemalla radalla. Voittoaika oli 57,08. Täsmälleen sama kvartetti aitoi viime vuoden SM-kilpailuissa paremmissa olosuhteissa Suomen ennätyksen 56,18.

Sekä viime että tämän vuoden mestarijoukkueen kokoonpano oli Sonja Stång, Ronja Koskela, Essi Niskala ja Aino Vuorjoki. Juoksujärjestyskin oli molempina vuosina täsmälleen sama.

Toiseksi sijoittui Savonlinnan Riento ajalla 57,81. B-finaalin voittanut Jyväskylän Kenttäurheilijat hävisi Riennolle vain sekunnin sadasosan. Alle 58 sekunnin aitoi mitalikolmikon lisäksi myös Helsingin IFK.

17-vuotiaiden tyttöjen 4×100 metrin aitajuoksun ylivoimainen voittaja oli Tampereen Pyrinnön joukkue Anni Nurminen, Anni Kantola, Iida Kujanpää ja Vilma Väliharju. Alkueräaika 58,27 olisi sekin riittänyt voittoon, mutta finaalissa aika parani vielä toista sekuntia 57,11:een.

– Tosi paljon on koko viikonloppu puhuttu Kalevan Maljasta. Kun ei sitä ole Pyrintö saanut yli 50 vuoteen. Sitä kohti, paalutti Pyrinnön joukkueen ankkuri Vilma Väliharju.

Ankkuri Väliharju ja aloittaja Nurminen juoksivat myös Pyrinnön viimevuotisessa mestarijoukkueessa, joka tuolloin Karhulassa aitoi Suomen ennätyksen 56,35.

17-vuotiaiden kilpailun hopeamitalit vei ajalla 58,72 Vantaan Salamat, jonka ankkuri Jenna Vakkilainen ohitti kolmanneksi sijoittuneen kotijoukkue Oulun Pyrinnön ankkurin Bettina Siltalan.

Tampereen Pyrintö aitoi 17-vuotiaiden SE:n

17-vuotiaiden poikien 4×100 metrin aitajuoksun 83,8-senttisin aidoin voitti ylivoimaisesti Tampereen Pyrintö, jonka aika 52,30 paransi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden viimevuotista Suomen ennätystä 0,32 sekuntia.

Pyrinnön SE-joukkueessa aitoivat Antti Sainio, Jere Haapalainen, Konsta Tynkkynen ja Konsta Kankainen. Heistä kolme on tänä kesänä voittanut myös henkilökohtaisen Suomen mestaruuden.

Sainio on hallitseva 16-vuotiaiden mestari 400 metrillä ja 400 metrin aitajuoksussa. Haapalainen on voittanut tänä kesänä neljä 17-vuotiaiden mestaruutta 400 ja 800 metrillä, 400 metrin aitajuoksussa ja kymmenottelussa. Kankainen on 17-vuotiaiden 100 metrin aitajuoksun tuore Suomen mestari.

– Oli mielessä, että SE on mahdollinen. Mutta ikinä ei saa olla liian varma etukäteen, Sainio sanoi.

– Kova reeni ja yhdessä tekeminen. Se on se hyvä ryhmähenki, joka ratkaisee, kiteytti Kankainen.

17-vuotiaiden kilpailussa toiseksi sijoittui B-erän ajalla 53,59 voittanut Jyväskylän Kenttäurheilijat. Muut joukkueet hävisivät Pyrinnölle jo viidettä sekuntia.

Tampereen Pyrintö voitti myös 19-vuotiaiden miesten 4×100 metrin aitajuoksun 17-vuotiaita korkeammin  91,4-senttisin aidoin. Voittoaika oli 54,03. Joukkueessa aitoivat Juho Kahelin, Joel Turkka, Jaakko Linnus ja Aleksi Savolainen.

19-vuotiaiden kilpailun toinen oli Alavieskan Viri ajalla 55,07 ja kolmas Jyväskylän Kenttäurheilijat ajalla 55,29.

Lahden Ahkera ja JKU tyttöjen ja poikien 4×800 metrin mestarit

Lahden Ahkeran ja Helsingin Kisa-Veikkojen kaksinkamppailu 15-vuotiaiden tyttöjen 4×800 metrin mestaruudesta huipentui Ahkeran Inka Peltolan ankkuriosuuteen. Peltola kuroi HKV:n Elle Cederin kymmenien metrien etumatkan kiinni ja ohitti tämän 300 metriä ennen maalia.

Peltola juoksi viestin nopeimman osuuden 2.15,5 ja toi Ahkeran mestarina maaliin ajassa 9.35,42. Ahkeran muut juoksijat olivat Hilla Tuominen, Celina Salonen ja Sofia Rinne. HKV hävisi 1,93 sekuntia. Kaikkien muiden joukkueiden loppuajat olivat yli kymmenen minuutin.

15-vuotiaiden poikien 4×800 metriä ratkesi vasta viimeisen osuuden loppusuoralla, missä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Valtteri Kinnunen onnistui lyömään Mikkelin Kilpa-Veikkojen Eetu Valtolan. JKU:n voittoaika oli 8.40,60. Eroa kärkikaksikon välillä oli vain 0,40 sekuntia.