Espoon Tapiot rikkoi miesten 3×3000 metrin kävelyn Suomen ennätyksen

Tuulinen Karhulan urheilukenttä tarjosi sunnuntaina puoliltapäivin uuden Suomen ennätyksen, kun Espoon Tapioiden nuori joukkue rikkoi miesten 3×3000 metrin kävelyn Suomen ennätyksen ajalla 37.17,03. Esbo IF:n neljä vuotta vanha SE koheni 14,99 sekuntia.

Tapioiden tulos on samalla uusi 22-vuotiaiden SE, sillä aloittaja Joni Hava ja ankkuri Jaakko Määttänen ovat 21-vuotiaita ja keskimmäisen osuuden kävellyt Sajan Irintšejev vasta 16-vuotias.

Havan osuusaika 11.45,9 sijoittuisi Suomen kaikkien aikojen tilastossa yhdeksänneksi, Irintšejev käveli osuutensa 12,51,1 ja Määttänen 12.40,2.

– Vedin mitä irti lähti ja kaikki meni suunnitelmien mukaan, iloitsi ennätyksensä kävellyt Hava.

– Minulta on kuntohuippu tältä kesältä jo ohi, mutta tärkeintä oli joukkuemenestys, jatkoi joukkueen kuopus Irintšejev.

– Ei paras kävelyni. Ylimenokausi alkoi kymmenen päivää sitten. Mutta Suomen ennätystä tultiin hakemaan ja se saatiin, tiivisti ankkuri Määttänen.

Suomen ennätyksestä huolimatta kilpailu jätti kaksijakoisen vaikutelman. Toiseksi sijoittunut Esbo IF hävisi mestarijoukkueelle miltei kymmenen minuuttia eikä muita joukkueita maaliin päässytkään.

Urjalan Urheilijoiden aloittaja Aleksi Ojala käveli loistavasti 11.29,2, millä hän sijoittuisi Suomen kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi. Joukkueen toisen osuuden kävelijä Markku Leino kuitenkin hylättiin teknisesti virheellisen kävelyn vuoksi.

– Olen tyytyväinen omaan ennätykseeni. Tavoite oli tehdä mahdollisimman paljon eroa muihin. Tuuli oli kova, mutta se tuntui lähinnä vain kaarteissa.

– Seuraavaksi Lapualla SM-kilpailuissa 30 kilometrin ennätyksen kimppuun, Ojala kiteytti tulevan tavoitteensa.

Kilpailun aikana lämpötila oli 14 astetta ja tuulen voimakkuus kahdeksan metriä sekunnissa, puuskissa jopa 15 metriä sekunnissa.

Tapioiden naisjoukkue käveli kaikkien aikojen neljänneksi parhaan ajan

Naisten 3×3000 metriä voitti Espoon Tapiot ajalla 41.45,32, mikä on Suomen kaikkien aikojen neljänneksi paras tulos. Kaikki kolme tätä parempaa tulosta ovat myös Tapioiden kävelemiä vuosina 2014 – 2016.

Mestarijoukkueessa kävelivät Ellen Seisto, yli kolmen vuoden tauon jälkeen kilparadoille palannut Taika Nummi ja Enni Nurmi.

– Puoliksi omasta halusta ja puoliksi suostuttelusta lähdin nyt mukaan, kun minulle sanottiin, että sinulla on suuri seurasydän, kertoi Nummi.

– Kolmen vuoden aikana olen tehnyt yhden kävelytreenin kolme kuukautta sitten. Olen liikkunut, vaikken kestävyysharjoituksia ole pystynyt tekemään. Punttisalissa olen käynyt, niin kuin näkyy, Nummi veisteli.

Selkä- ja polvivaivojen vuoksi aktiiviuransa lopettanut Nummi ei näillä näkymin ole pyörtämässä aktiiviuransa lopettamispäätöstä.

– Aikaisemmin kävelykilpailuissa tuntui kuin olisin tullut kotiin. Nyt tuntui kuin olisin tullut kylään, hän kuvasi tuntemuksiaan.

Tapioiden ja Virkiän kaksinkamppailu

Avausosuuden nopein oli Lappeenrannan Urheilu-Miehien Elisa Neuvonen ajalla 13.38,6, toinen Pyhäselän Urheilijoiden Peppi Ahponen ajalla 13.55,1 ja kolmas Laitilan Jyskeen Venla Laiho ajalla 14.06,4.

Tapioiden aloittaja Ellen Seisto vaihtoi neljäntenä ajassa 14.28,9 ja Lapuan Virkiän Sanna Mäenpää viidentenä ajassa 15.14,3. Kahdella muulla osuudella Tapioiden ja Virkiän joukkueiden tasaisuus nousi esille ja ne karkasivat selvästi muilta.

Tapioiden Taika Nummi käveli ilahduttavasti toisen osuuden nopeimman ajan 13.41,6 ja Virkiän Heta Veikkola oli tämän osuuden toiseksi nopein ajalla 13.55,2.

Ankkuriosuudella Virkiän Anniina Kivimäki käveli koko viestin nopeimman osuusajan 13.24,7, mutta lähes samaan pystyi Tapioiden ankkuri Enni Nurmi ajallaan 13.35,0. Maalissa Tapiot oli 52,65 sekuntia ennen Virkiää.

– Sanna (Mäenpää) käveli paremmin kuin pitkään aikaan ja Hetan (Veikkola, kuvassa) kävely oli erinomainen. Itse en pystynyt siihen mihin halusin, muttei sekään olisi tänään Tapioille riittänyt, kertoi Virkiän ankkuri Kivimäki.

Pyhäselän Urheilijat sijoittui kolmanneksi pitkälti neljättä minuuttia kärjen takana. Laitilan Jyske oli neljäs ja Tiia Kuikka nosti Lappeenrannan Urheilu-Miehet viidenneksi hyvällä osuusajallaan 13.52,9. Maaliin saapui kahdeksan joukkuetta.

Benjamin Lee ankkuroi HKV:n alkuerien nopeimpaan aikaan

17-vuotiaiden poikien 4×300 metrille osallistui 20 joukkuetta ja 17-vuotiaiden tyttöjen samalle matkalle 30 joukkuetta, mistä syystä jouduttiin juoksemaan alkuerät. Niissä tulostaso nousi varsin hyväksi.

Erityisen kovaa juostiin poikien ensimmäisessä erässä, missä juostiin alkuerien viisi kuudesta parhaasta ajasta. Nopeimman ajan 2.27,70 kiisi Helsingin Kisa-Veikot ankkurinaan Benjamin Lee.

Ensimmäisessä erässä viidenneksi ajalla 2.30,03 sijoittunut Vasa Iddrottssällskap karsiutui, vaikka juoksi lähes neljä sekuntia nopeammin kuin esimerkiksi toisen alkuerän kärkikaksikko.

Tyttöjen neljästä alkuerästä kolmessa juostiin lukuisia huippuaikoja nopeimpana Lahden Ahkeran 2.48,42. Seitsemän nopeinta joukkuetta mahtui 2,22 sekunnin sisään.

Jyväskylän Kenttäurheilijat pääsi muita helpompaan alkuerään voittaen sen ajalla 2.54,02. JKU:n aika oli vasta alkuerien 12:nneksi nopein, mutta sille avautui taktinen mahdollisuus säästellä voimia finaaliin.