Espoon Tapioiden Energiatehoissa viihdytään: "Koko ajan ollaan liikkeessä"

Espoon Tapioiden Energiatehoissa viihdytään: "Koko ajan ollaan liikkeessä"

– Meidän ryhmän nimi on muuten Energiatehot, koska me ollaan kaikki niin nopeita ja energisiä! Olivia Rautiainen ilmoittaa palattuaan Espoon Otahalliin ulkona tehdyn alkuverryttelyn jälkeen. 

Energiatehot on Espoon Tapioiden 2008-syntyneiden lasten valmennusryhmä, joka tapaa Otaniemessä kahdesti viikossa. Yleisurheilu.fi piipahti katsomassa, mitä harjoituksissa tapahtuu ja kuinka siellä viihdytään.

Puolituntisen verryttelyn aikana ryhmä tekee Otaniemen merellisessä syyssäässä kevyen hölkän jälkeen koordinaatiota kehittäviä lämmittelyharjoitteita. Hallissa verryttely jatkuu aitajuoksuharjoitukseen valmistavilla venyttelyillä ja juoksukoordinaatiolla.

– Maanantaisin meillä on juoksupainotteinen harjoitus, jonka sisältö vaihtelee aitajuoksun, lyhyiden ja pitkien vetojen välillä. Viikon toisessa treenissä tehdään vaihdellen eri kenttälajien tekniikkatreeniä, valmentaja Juuso Sohlo kertoo.


espoon_tapiot_energiatehot-ryhma_reppuselka.jpg

,

Yleisurheilukoulu suuressa suosiossa

Suurin osa valmennusryhmän urheilijoista käy Energiatehojen lisäksi yleisurheilukoulussa. Espoolaisen yleisurheilun tulevaisuus näyttää kirkkaalta, sillä Tapioiden yleisurheilukouluun on tunkua. Lisenssien määrässä mitattuna Espoon Tapiot on Suomen suurin yleisurheiluseura. Espoossa toimii myös Esbo IF, joten junioreille löytyy runsaasti tarjontaa. 

Tapioiden yleisurheilukoulua järjestetään ympäri kaupunkia 6-12-vuotiaille. Sitä nuoremmat, 2-6 -vuotiaat voivat aloittaa harrastamisen liikuntaleikkikoulussa. Nuorimmat valmennusryhmiin siirtyjät ovat 9-vuotiaita. 

,


espoon_tapiot_energiatehot-ryhma_nelikko.jpg

,

Otahallissa yhteisöllinen tunnelma

Otahalli saa harjoituspaikkana valmentajilta ja urheilijoilta kehuja, sillä siellä eri-ikäisten lasten ja nuorten harjoitusryhmät kohtaavat. Samassa tilassa harjoittelevilta vanhemmilta urheilijoilta voi katsoa mallia. Silloin tällöin järjestettäville lajiklinikoille ovat tervetulleita seuran urheilijat ikään tai sukupuoleen katsomatta. 

– Otahallissa treenaaminen on todella yhteisöllistä. Täällä lapset voivat tutustua seurakavereihinsa, joita tulee sitten kannustettua kisoissa. Erityisen hienoa on kisareissuilla seurata, kun vanhemmat urheilijat tsemppaavat nuorempia, Sohlo iloitsee.

Seura kannustaa valmentajia kouluttautumaan 

Vuosi sitten ryhmän valmentajana aloittanut Taru Valovirta kiittelee seuraa myös kouluttautumismahdollisuuksista. Hän kertoo osallistuvansa Liikuntamyllyssä järjestettävään ykköstason valmentajakoulutukseen kehittääkseen osaamistaan valmentajana. 

– Kävin täällä hallilla poikani yleisurheiluharrastuksen takia vanhemman roolissa, mutta jossain vaiheessa valmentaminen alkoi kiinnostaa kovasti. Täällä on iloinen ja yhteisöllinen ilmapiiri, joten uutena valmentajana mukaan hyppääminen oli helppoa, Valovirta kertoo. 

Energiatehoissa urheilevaa Veikko-poikaa miellyttää harjoituksissa eniten loppuleikki. Taru-äiti ja ryhmän muutkin valmentajat pitävät leikkimistä tässä vaiheessa tärkeänä. 

– Oleellista on, että koko ajan ollaan liikkeessä ja tauot ovat lyhyitä. Tekemistä tulee paljon ihan huomaamatta, valmentaja Sohlo tuumaa.

Harjoituksissa on koko ajan vauhti päällä, kun siirrytään harjoitteesta toiseen. Valmentajat haastetaan kilpailemaan loppuverryttelynä juostavassa viestissä. 

,


espoon_tapiot_energiatehot-ryhma_aitakavely.jpg

,

Energiatehot innostuvat kavereista ja kisailusta

Energiatehot-ryhmän urheilijat ovat harjoituksen päätyttyä yhtä hymyä. Harjoitus oli erityisesti Tara Sohlon mieleen, sillä hän listaa aitajuoksun, kaverit ja harjoitusten monipuolisuuden hänelle mieluisimmiksi asioiksi harrastuksessa. 

Stella Andeberg kehuu niin treenien vaihtelevuutta, kuin myös valmentajien kykyä kuunnella urheilijoiden toiveita ja ehdotuksia harjoitusten sisällön suhteen. 

Olivia Rautiainen sanoo, että energisyyden lisäksi ryhmän jäseniä yhdistää huumorintaju, ja Elle Saari nauttii hyvästä ryhmähengestä. 

10-vuotiaat urheilijat ovat yhtä mieltä siitä, että Espoon Tapioissa valmentajat ovat kannustavia ja ystävällisiä. Valmentajat rohkaisevat urheilijoita kilpailemaan paljon, vaikka pakko ei tietenkään ole. 

Juuso Sohlo kertoo ryhmän suunnittelevan retkeä Tampere Junior Indoor Games -kisoihin maaliskuussa isolla porukalla. Massatapahtumassa urheilijat pääsevät viettämään aikaa seurakavereiden lisäksi myös muilta paikkakunnilta kotoisin olevien urheilijoiden kanssa.

– Kilpailureissuilla korostuu yhteisöllisyys. Kaverit ja hauskanpito ovat tämänikäisillä koko homman ydin, jotta treeneihin haluaa palata kerta toisensa jälkeen, valmentaja Sohlo linjaa.

Teksti ja kuvat: Emma Hyyppä