Erkkola räväytti karsinnassa 57-metrisen – Baas janoaa 53 sekunnin alitusta

Turun Urheiluliiton Sanne Erkkola otti suosikin viitan harteilleen naisten keihäänheiton karsinnan avausheitolla. Tulos 57,74 on Erkkolan uran toiseksi pisin. Paremmin hän on heittänyt vain Pihtiputaan keihäskarnevaalissa, jossa syntyi oma ennätys 59,61.

– Tulin heitossa vähän liian lähelle viivaa ja jouduin supistamaan, mutta tehoja siinä oli yllättävän hyvin. Odotin, että se olisi lentänyt sellaiset 54 metriä, Erkkola sanoi.

Erkkola puolustaa lauantaina finaalissa keihäänheiton mestaruutta. Turussa viime kesänä Erkkola heitti mestariksi viimeisellä yrityksellään. Karsinnan perusteella Erkkolalla on kykyä ratkaista kilpailu jo alkukierroksilla.

– Nyt vaan pitää löytää vähän lisää herkkyyttä jalkoihin, Erkkola sanoi.

Erkkola oli ainoa 54 metrin karsintarajan ylittänyt heittäjä. Alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuista pronssimitalin voittanut Vaasan Vasaman Anni-Linnea Alanen sivalsi toiseksi pisimmän kaaren 53,65. Sjundeå IF:m Emilia Karell ja Rauman Urheilijoiden Julia Valtanen olivat kolmas ja neljäs tuloksin 52,95 ja 52,77.

Baas janoaa 53 sekunnin alitusta

Veitsiluodon Kisaveikkojen Mette Baas juoksi 400 naisten metrin alkuerissä nopeimman ajan 54,56. Erävoitto irtosi kaikkea yrittämättä. Baas juoksi heinäkuussa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa ennätyksensä ja kauden kotimaisen kärkiajan 53,26, Hiljattain Turussa hän voitti saman ikäluokan Suomen mestaruuden ajalla 53,32.

– Se 53 sekunnin alitus on tavoitteena. Nyt juoksu on tuntunut koko ajan paremmalta ja paremmalta, Baas viittasi ajanjaksoon kaksi viikkoa sitten pidettyjen Turun SM-kilpailujen jälkeen.

Baas puolustaa mestaruutta lauantain finaalissa. Hänet haastavat mm. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aino Pulkkinen, joka voitti eränsä ajalla 55,30 ja 400 metrin aitajuoksussa loistojälkeä tällä kaudella tehnyt Viivi Lehikoinen, joka olı kakkoserässä toinen kaikkeaan yrittämättä ajalla 55,53. Lehikoisen erän voitti Turun Tovereiden Milja Thureson ajalla 55,53.

Back alkuerien nopein – Kaasalainen varmistellen finaaliin

Miesten 400 metrin alkuerien nopein oli HIFK:n Erik Back ajalla 47,72. Back juoksi hiljattain Helsingissä ennätyksensä 47,36 ja on lauantain finaalissa tilastokärki Viljami Kaasalaisen ykköshaastaja.

Kaasalainen pinkoi Helsingin Tähtikisoissa Backin tavoin ennätyksensä ja kauden kotimaisen kärkiajan 47,20. Kalevan kisojen alkuerissä Kaasalainen varmisti finaalipaikan ajalla 48,65, joka toi Porvoon Akilleksen Benjamin Stendahlin voittamassa erässä toisen sijan. Stendahlin aika oli 48,19.

Lupaavasti alkuerissä juoksi myös Sibbo-Vargarnan Eljas Aalto, joka oli Backin voittaman erän toinen ajalla 47,97. Kuopion Reippaan Juho Pirskanen ja Tampereen Pyrinnön Joel Turkka juoksivat ennätyksensä 48,17 ja 48,26. Gamlakarleby IF:n Filiph Johansson pinkaisi kakkoserän voiton ajalla 48,79.

Naisten korkeushypyn karsinnassa Tampereen Pyrinnön Ella Junnilalle riitti kaksi hyppyä korkeudesta 170 finaalipaikkaan, Lahden Ahkeran Heta Tuuri ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Sini Lällä ylittivät ensimmäisellään aloituskorkeutensa 167, joka riitti finaalin.

Seiväshypyn karsinnassa Turun Urheiluliiton Eetu Turakainen jäi ilman tulosta pudotettuaan kolmesti korkeudesta 497. Kaikki muut kärkinimet Alajärven Ankkurien Mikko Paavola, Someron Esa Tommi Holttinen, Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää ja tuore junioreiden MM-mitalisti Laihian Lujan Juho Alasaari menivät jatkoon 497:n ylityksellä