Erkinheimo ennakoi YAG:n 17-vuotiaiden kärkilajit: EM-rajat paukkuvat?

Kylmäsellä vauhdikas EM-kenraali

Espoon Youth Athletics Gamesissa käydään urakalla 17-vuotiaiden EM-rajojen kimppuun. Kilpailut käydään Unkarin Györissä 5.-8. heinäkuuta. Joukkue valitaan 25. kesäkuuta, joten nuorten tuloskunto pitäisi alkaa olla kohdallaan.

17-vuotiaat kilpailevat Leppävaaran kentällä perjantaina ja lauantaina (15.-16.6.). 

– Veikkaan, että kovan ja tasokkaan kilpailun saattelemana nuoret tekevät YAG:ssa alkukesän parhaat tuloksensa. Heillä on takanaan noin kuukauden verran kilpailukautta, ja tuloskunto on nousussa, arvioi Unkarin EM-kisoissa Suomen joukkueen johtajana toimiva Urheiluliiton aluepäällikkö Jaakko Erkinheimo.

– Monella on mahdollisuus saavuttaa 17-vuotiaiden EM-kilpailujen tulosraja Espoossa, joten tavoiteltavaa riittää.

Seuraavassa Erkinheimon poimintoja 17-vuotiaiden YAG-lajeista:

Miehet:

100 m (EM-raja 10,95)

100 metrillä potentiaalisia EM-rajan rikkojia on mm. HKV:n monipuolinen pikajuoksija Lassi Kakkonen. Lassin paras matka on ollut 200 metriä, mutta hän on jo viime kaudella juossut lähelle 100 metrin EM-rajaa. Ennätys 11,04 on vaarassa, mikäli Leppävaarassa päästään juoksemaan suotuisissa tuuliolosuhteissa. Mielenkiintoinen haastaja on Lassin seurakaveri Chibunna Ezeabasirim, joka juoksi jo 200 metrillä ennätyksensä 22,05 ja alitti EM-rajan 22,10.

200 m (EM-raja 22,10)

Kaukonen on myös 200 metrillä yksi ennakkosuosikeista ja tavoittelee varmasti EM-rajan alitusta. Kovin haastaja on Borgå Akilleksen Isac Wedenberg, joka jo hallissa juoksi ennätyksensä 22,05 ja alitti EM-rajan.

800m (EM-raja 1,54.20)

800 metrillä tuskin uhataan EM-rajoja, sillä tilastokärki Atte Nevala, joka on juossut matkan tänä kesänä aikaan 1.57.7, ei ole ilmoittautuneiden joukossa. Sen sijaan voimme odottaa uusia kahden minuutin rajan alittajia. Yksi heistä voisi olla Kuusankosken Kisan Olli Ahlgren. Hän tulee urheilijasuvusta, serkut Hilla ja Leo Uusimäki ovat kovia juoksijoita Kenttäurheilijat-58 seurasta.

110m aj, (EM-raja 14,15)

Ennakkoasetelmissa kilpailun voitosta taistelevat Kankaanpään Eero Hirvinen sekä Jyväskylän Juuso Peltola, ja molemmilla on varmasti tavoitteena alittaa EM-raja. Peltola on sen jo viime vuonna tehnyt. Tasoa riittää myös kaksikon takana. 14,50:n alituksia voi odottaa muiden muassa Lahden Ahkeran Karim Echahidilta, JKU:n Arttu Peltolalta sekä HKV:n monipuoliselta sprintteriltä Chibunna Ezeabasirimilta.

Kolmiloikka (EM-raja 14,55)

Kolmiloikassa 14 metriä ovat puhkaisseet Saarijärven Pullistuksen Jonatan Kinnunen sekä Vaasan Vasaman Oliver Kärki. Kaksikko käy varmasti tiukan taistelun kilpailun voitosta ja onnistuessaan molemmilla on mahdollisuus EM-rajan rikkomiseen.

Kuula (EM-raja 18,10)

Virtain Urheilijoiden ja Leveelahden heittäjäperheestä tuleva Vesa Leveelahti on tänä vuonna parantanut ennätystään jo reilusti lukemiin 17,63. Tavoitteena on voittaa kilpailu sekä rikkoa EM-raja 18,10.

Kiekko (EM-raja 54m)

Kiekonheitossa EM-rajan tavoittelijoihin kuuluu Ilmajoen Kisailijoiden Rami Kankaanpää. Hän on tänä kesänä parantanut ennätyksensä lukemiin 51,25, eli on alle kolmen metrin päässä EM-rajasta. Hyvällä heitoilla, suotuisissa tuulissa EM-raja on täysin mahdollinen. Hyvänä haastajana on Imatran Urheilijoiden Eero Virtanen jonka 1,5 kg:n kiekko on lentänyt lukemiin 48.86.

Naiset:

100 m (EM-raja 12,10)

Matkan ennakkosuosikki on viime lauantaina Jyväskylässä EM-rajan ajalla 11,87 alittanut Johanna Kylmänen. Raision Kuulan juoksija saa kuitenkin kovan vastuksen mm. Vaasan Vasaman Minttu-Maaria Alasesta, Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Olivia Bojangista, Pohjan Koiton Emma Mäkikalliosta sekä Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Kerttu Latvalasta. Latvalan ennätys viime kesältä on 12,07, joten hän varmasti tavoittelee EM-rajan 12,10 alitusta. Naisten 100 metrille on ilmoittautunut ilahduttavasti 75 juoksijaa.

200 m (EM-raja 24,70)

Matkan ennakkosuosikki on Kerttu Latvala, joka on alittanut EM-rajan 100 ja 200 metrillä viime vuonna. Tältä vuodelta raja vielä puuttuu, mutta Latvala on ollut nousukuntoinen.

800 m (EM-raja 2.11,50)

800 metrillä EM-rajan ovat alittaneet jo hallissa Alisa Virtanen sekä Nathalie Blomqvist. Kumpikaan ei ole mukana YAG:ssa, mutta kovaa vauhtia on silti tarjolla kun 2000 m:n estejuoksussa EM-rajan alittanut kaksikko Pinja Kotinurmi Lahden Ahkerasta ja Lotta Mäkinen Jyväskylän Kenttä-Urheilijoista hyökkäävät ennätysten kimppuun. Pinjan ennätys on 2.12,68 ja Lotan 2.13,98. Myös heidän takana on useammalla urheilijalla mahdollisuus 2:20 alitukseen.

100 m aj (EM-raja 13,90)

Myös pika-aidoissa on jo kaksi EM-rajan alittanutta. Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä, jolla löytyy EM-rajat aitojen lisäksi myös korkeudesta, 3-loikasta sekä pituushypystä ja Lappeenrannan Urheilu-Miesten Tanja Kokkonen on toinen EM-rajan alittanut. Aivan 14 sekunnin tuntumassa ovat myös Kuivasjärven Auran Sofia Lindholm sekä saman seuran Ella Nisula. Naisten 100 metrin aidat on ennalta yksi YAG:n 17-sarjan tasokkaimmista lajeista.

Korkeus (EM-raja 176)

Korkeushypyn osallistujista kukaan ei ole ylittänyt vielä 170 senttiä, mutta kuudella hyppääjällä on ennätys vähintään 165:n ylitys, joten ainakin 170:n rajapyykkiä lähdetään metsästämään useamman hyppääjän voimin. 

Espoon Tapioiden Rebekka Sukselaisen ennätys on 169 ja tänä kesänä parhaiten on hypännyt Lahden Ahkeran Venla Pulkkanen 167. Tilastokärki Jessica Kähärä ei ole mukana korkeudessa.

Kolmiloikka (EM-raja 12,35)

Kolmiloikka on myös yksi YAG:n mielenkiintoisimmista lajeista 17-sarjassa. Jessica Kähärä on omalla metriluvullaan, sillä hän hyppäsi jo hallissa yli 13 metriä. 12 metrin tuntumassa on kuusi hyppääjää, joten EM-raja on enemmän kuin vaarassa.

Kiekko (EM-raja 44,50)

Kiekonheitossa kaksi urheilijaa on ylittänyt EM-rajan. Turun Urheiluliiton Roosa Naula tuloksella 44,90 ja juuri Espoon Motonet GP:ssa ennätyksensä 45,94 heittänyt Sanni Kuparinen Janakkalan Janasta. Myös Parkanon Urheilijoiden Silja Ahonen on heittänyt metrin päähän EM-rajasta, joten kilpailun voitto ratkotaan hyvin todennäköisesti näiden kolmen heittäjän kesken.