Eriksson murskasi Kinnusen SE:n, Murto 439: Juoksu sakkasi

Eriksson murskasi Kinnusen SE:n

Sandra Eriksson mietti vielä kilpailupäivänä osallistumistaan Tukholman Globenin kansainvälisen kilpailun mailille. Hän päätti juosta ja siirsi yli yhdellätoista sekunnilla historiaan Monika Kinnusen nimissään olleen halli-Suomen ennätyksen. SE kirjataan nyt lukemin 4.30,91.

– Olen tehnyt tosi hyviä treenejä viime aikoina, mutta viimeisen viiden päivän ajan on ollut pääkipua. Jos olisin ollut yhtä terävässä kunnossa kuin vuosi sitten tässä samassa kilpailussa, olisin pystynyt pari sekuntia parempaan, Eriksson totesi.

Arvioon on helppoa uskoa, sillä Eriksson juoksi samaisessa Globengalanissa viime vuonna 1500 metrin halli-SE:n 4.11,89. Nyt hän ohitti 1500 metriä ajassa 4.13,04. Tuota kovempaa Erikssonin itsensä lisäksi ei kukaan suomalainen ole hallissa juossut.

Tänä vuonna Tukholman mailin voitti Etiopian Genzebe Dibaba ME-ajalla 4.13,31. Samassa juoksussa hän rikkoi myös 1500 metrin kauden kärkituloksen ajalla 3.56,46. 

– Hallissa oli vähän kylmä, mutta kaikkiaan hyvä juoksu minulta. Vauhti pysyi hyvänä koko matkan, Dibaba tuumi.

Dibaba karkasi juoksun jäniksen vetämänä heti alkumatkasta omille teilleen. Eriksson pysyi takaa tulleen ryhmän kärkitaistossa ja juoksi hyvän kisan.

– Kauden ensimmäinen juoksu on aina vaikea. Nyt juoksin vielä aika paljon toista ja kolmatta rataa, mutta kaikkiaan tuntui aika hyvältä, Eriksson totesi.

Kinnusen nimissä ollut aiempi mailin halli-SE:n oli 4.42,53. Doina Melinten nimissä ollut aiempi maili halli-ME oli vuonna 1990 juostu 4.17,14. 

Murto: Juoksu sakkasi

Seiväshyppääjä Wilma Murto törmäsi Globenissa samaan ongelmaan kuin viikonvaiheessa Växjön maaottelussa. Juoksun kanssa oli ongelmia.

– Nyt tuli hyppyjä niin nopsaan tahtiin peräkkäin, että jalat sakkasivat, Murto harmitteli.

Murto, 17, meni Tukholmassa 427 ensimmäisellään, mutta 439 tuotti jo tuskaan. Se ylittyi vasta kolmannella. Epäonnekseen Murto joutui hyppäämään ensimmäisen kerran korkeudesta 449 hetimiten 439:n ylityksen jälkeen.

– Kisan ensimmäinen hyppy, 427:n ylitys oli varmisteleva. Seuraavassa korkeudessa juoksu ei vaan tullut niin hyvin kuin ensimmäisessä hypyssä, Murto totesi.

Murto teki kolme yritystä korkeudesta 449, mutta ne jäivät vaisuiksi ja riittivät kuudenteen sijaan. Samaan tulokseen jäi myös Växjössä 466:n ylityksellä hallimaaottelun voittanut Ruotsin Angelica Bengtsson.

– Seuraavaksi kilpailen Tampereella SM-halleissa. Siellä tavoite on päättää hallikausi hyvään tulokseen, Murto sanoi.

Tukholman kilpailun voitti voitti Nikoleta Kiriakopoulou. Hän paransi halliennätystään sentillä lukemiin 481. Brasilian kokenut Fabiana Murer oli toinen ylitettyään kauden parhaansa 471.

KIlpailussa neljänneksi tuloksella 449 sijoittunut Ruotsin 16-vuotias Lisa Gunnarson teki maansa 17-vuotiaiden ennätyksen ja samalla sarjan kaikkien aikojen kärkituloksen.

Soulemain ja Haroun ME-vauhdissa

Pituushyppääjä Andreas Otterling voitti viime vuonna Prahan EM-halleissa pronssia ponnistettuaan 806. Nyt 29-vuotias hyppääjä siirsi tuon silloin syntyneen halliennätyksensä historiaan voittamalla Tukholman pituuskisan tuloksella 812.

Miesten 1000 metrillä Djiboutin Ayanleh Soulemain petrasi matkan halli-ME:n lukemiin 2.14,20. Entinen ennätys oli Tanskan Wilson Kipketerin vuonna 2000 juoksema 2.14,96.

Marokon Abdelaati Iguider yllätti Etiopian Yomif Kejelchan miesten 3000 metrillä. Hän puristi voiton kiritaistelun päätteeksi kauden kärkiajalla 7.39,04. Kejelcha,18, oli toinen ajalla 7.39,11.

Miesten 800 metrillä Puolan Adam Kszczo voitti ja juoksi kauden kärkituloksen 1.45,63. Elokuisten MM-kisojen hopeamitalisti on mainiossa kunnossa. Hän voittanut kaikki talven neljä starttiaan. Noista kisoista hitainkin kulki aikaan 1.46,18.

Qataria edustava Abdalelah Haroun voitti Tukholmassa harvemmin juostun 500 metriä kaikkien aikojen parhaalla halliajalla 59,83. Edellinen kärkiaika oli amerikkalaisen Brycen Spratlingin viime talvena juoksema 60,06. Haroun, 19, on alkujaan sudanilainen. Hän viiletti viime kesänä 400 metriä ulkoradoilla 44,27.

Piakkoin 40-vuotias Saint Kitts ja Nevisin Kim Collins kiihdytti 60 metrin alkuerissä ajan 6,58. Loppukilpailun voittoon hän nousi ajalla 6,56. Se oli mainio suoritus yhden myöhään takaisin ammutun vilppilähdön jälkeen, eikä miehen lähtökään ollut paras mahdollinen. 

Collins kuittasi voitolla myös Karlsruhessa Yhdysvaltain Mike Rodgersille kärsimänsä tappion. Se on konkarille kauden toistaiseksi ainoa. Rodgers oli Tukholmassa toinen ajalla 6,58, vaikka johti juoksua pääosan matkaa.

tulokset