Enni Nurmi vaihtoi Siw Karlströmin valmennukseen – Kononen otti Havan ja Määttäsen valmennusvastuun – Veikkola kuntoutuu Kuivisen johdolla

Espoon Tapioiden Enni Nurmen kilpakävelijän ura jatkuu ruotsalaisen Siw Karlströmin valmennuksessa. Karlström, 65, on kokenut valmentaja ja entinen huippukävelijä, jonka poika Perseus Karlström on yksi tämän hetken parhaista kilpakävelijöistä maailmassa.

Valmentajaratkaisuja ovat kotimaisesta kilpakävelyn kärkikaartista tehneet myös Münchenin EM-kilpailuissa Suomea edustaneet Espoon Tapioiden Joni Hava ja Jaakko Määttänen. He ovat jatkossa kokonaan Valentin Konosen valmennuksessa. Lapuan Virkiän Heta Veikkolan ura jatkuu Mikko Kuivisen valmennuksessa.

Nurmi, 24, aloitti Karlströmin valmennuksessa syyskuun lopussa.  Aiemmin häntä valmensi australialainen Simon Baker.

– Halusin naisvalmentajan ja ajattelin, että Siw on varmasti hyvä. Hän on edelleen päivittäin tekemisissä Persuksen kanssa ja katsoo hänen tekniikkaansa, vaikkei poikaansa enää valmenna, Nurmi sanoo.

Karlström oli omalla aktiiviurallaan EM-mitalisti ja Maailman cupin voittaja. Hän valmensi aiemmin Perseusta ja toista poikaansa, EM- ja MM-tasolla Ruotsia edustanutta Ato Ibáñeziä.

– Pistin ensin viestiä Perseukselle ja kysyin sitten Ruotsi-ottelussa Siwiltä, voisiko hän alkaa valmentaa minua. Syyskuun viimeisestä viikosta lähtien olen harjoitellut hänen ohjelmillaan, Nurmi sanoo.

Enni Nurmi käveli viime vuonna 20 kilometrin ennätyksekseen 1.34.56. Hän oli Eugenen MM-kilpailuissa 29:s ja Münchenin EM-kilpailuissa 15:s.

Nurmi: ”Nyt ohjelmassa on enemmän kilometrejä ”

Yhteistyö Eskiltunassa vaikuttavan Karlströmin kanssa toimii hyvin.

– Olen ollut tyytyväinen. Viime vuonna, kun kävelin Australian mallin mukaisilla ohjelmilla, tehoja oli enemmän. Nyt ohjelmassa on enemmän kilometrejä ja matalammilla vauhdeilla, Nurmi sanoo.

– Siwin kanssa olen yhteydessä lähes päivittäin. Lähetän hänelle treeneistä videot ja lisäksi pidetään teams-palavereita. Siw tulee mahdollisesti myös jollekin leirille mukaan.

Nurmi käveli viime vuonna 20 kilometrin ennätyksekseen 1.34.56. Hän oli Eugenen MM-kilpailuissa 29:s ja Münchenin EM-kilpailuissa 15:s.

– Seuraava tavoite on onnistua ensi elokuussa Budapestin MM-kilpailuissa, Nurmi sanoo.

– Syksyn harjoittelussa on otettu tekniikka painopisteeksi. Siihen on kiinnitetty erityistä huomiota, Joni Hava sanoo.

Kononen: ”Jatkoa viime kesälle” – Hava: ”Tekniikka syksyn painopiste”

Havan ja Määttäsen harjoittelu oli jo viime vuonna vahvasti Konosen käsissä, mutta toisena valmentaja mukana ollut Jani Lehtinen on jatkossa vain SUL:n lajivalmentajana seuraamassa harjoituksia tarpeen mukaan.

– Tämä ratkaisu on jatkumoa viime vuodesta. Hava ja Määttänen harjoittelivat jo silloin yhdessä Aku Partasen kanssa ja se tuotti mielestäni hyvää tulosta. Eli samalla mallilla jatketaan, Kononen sanoo.

Hava, 23, ja Määttänen, 23, pudottivat viime vuonna 20 kilometrin ennätyksensä lukemiin 1.23.54 ja 1.26.38. Hava oli Münchenin EM-kilpailuissa 13:s ja olisi ilman tekniikkamurheita tavoitellut murtautumista kärkikymmenikköön.

– Nyt tavoitteena on Budapestin MM-kisojen 20 kilometriä. Euroopan joukkuemestaruuskilpailut Tshekin Poděbradyssä on hyvä välitsekkaus siinä matkalla, Hava linjaa tulevan vuoden näkymää.

– Syksyn harjoittelussa on otettu tekniikka painopisteeksi. Siihen on kiinnitetty erityistä huomiota. Muuten mennään aika samalla linjalla kuin viime vuonna.

Määttänen on samoilla linjoilla.

– Tässä ryhmässä on kiva treenata. Porukka tsemppaa eteenpäin, kun itsellä on vaikeaa. Ja kun kaikki asutaan pääkaupunkiseudulla, voidaan tehdä useimmat treenit viikossa yhdessä, Määttänen sanoo.

– Tavoitteet minulla on aika samanlaiset kuin Jonilla.

– Korvaavilla harjoituksilla mennään vielä, mutta olen jo tehnyt ensimmäiset todella lyhyet kävelypätkät, Heta Veikkola sanoo.

Veikkola toivoo joululahjaksi kävelytreeniä

Lapuan Virkiän Heta Veikkolalle, 19, kulunut kausi oli kaksijakoinen. Kevättalvella hän oli maajoukkueiden MM-kilpailuissa alle 20-vuotiaiden 10 kilometrillä kolmas Muscatissa, Omanissa. Sittemmin säären rasitusmurtumaksi diagnosoitu vamma söi eväät onnistua alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa elokuussa.

Nyt Veikkola tekee korvaavaa harjoittelua ja antaa jalan kuntoutua Kuortaneen urheilulukion kestävyyslajien valmennuksesta vastaavan Mikko Kuivisen johdolla.

– Mikko sai henkisesti ja fyysisesti täysin rikki olleen urheilijan ja elokuusta lähtien on alettu korjata tilannetta. Korvaavilla harjoituksilla mennään vielä, mutta olen jo tehnyt ensimmäiset todella lyhyet kävelypätkät. Joululahjatoiveena on, että voisin tehdä kävelyharjoituksen, Veikkola kuvaa tilannettaan.

Kuivisen kanssa yhteistyö on alkanut hyvin.

– En olisi uskonut, että näin rikkinäisen kauden jälkeen olisin jo tässä vaiheessa näin toivoa täynnä oleva urheilija, Veikkola kiittää Kuivisen valmennusta.