Ennätysvireen löytänyt Partanen tavoittelee kärkitaistoon: Taktiikkana on lähteä kärkiryhmään ja olla siinä niin kauan kuin pystyn

Aku Partanen lähtee ennätysputken siivittämänä Budapestin MM-kilpailujen 20 kilometrille lauantaina. Partasen ohella kilpailussa kävelee nuorten EM-mitalisti Jerry Jokinen.

Partanen on tällä kaudella kävellyt kolme 20 kilometrin kilpailua ja niistä jokaisessa oma ennätys on parantunut. Viimeksi Kalevan kisoissa Lahdessa SE-lukemiin 1.19.25, joilla on useissa MM-kisoissa taisteltu voitosta tai mitalisijoista

– Tuntuu, että tämä on ensimmäinen vuosi sitten 2018, kun ei ollut vammoja, enkä ole ollut kipeänä. Olen pystynyt toteuttamaan täydellisesti sen ohjelman, jonka valmentaja Valentin Kononen minulle laati. Olen sillä lailla aika luottavainen, että olen pystynyt nostamaan tasoa aina jokaisen kilpailun jälkeen, Partanen totesi Suomen MM-joukkueen mediatilaisuudessa perjantaina.

– Kalevan kisoissa tuli hyvä tulos, mutta minusta tuntuu, että senkin jälkeen olen pystynyt nostamaan pikkaisen tasoa, kun kunto on levon kautta tullut vielä paremmin esiin.

”Toivotaan, että se en ole minä, joka siitä putoaa”

Partanen on MM-kisoihin osallistuvien tilastossa 14:s, mutta kuuluu siihen ryhmään, jolla on hyvin onnistuessaan mahdollisuudet taistella kärkipään sijoituksista. Siitä kertoo myös Partasen taktiikka.

– Minulla on yksikertainen taktiikka lähteä kärkiryhmään ja olla siinä niin kauan kuin pystyn. 50 kilometrillä pystyi vielä nousemaan takaa ja ottamaan hyytyviä selkiä kiinni, mutta 20 kilometrillä kisan luonne on erilainen, Partanen muistuttaa.

– Yleensä ensimmäinen kymppi on menty noin minuutin hitaammin kuin jälkimmäinen. Siitä vauhti alkaa sitten kiihtymään ja urheilijoita putoaa yksi kerrallaan kärkiryhmästä. Toivotaan, että se en ole minä, joka siitä putoaa.

Partasta viime vuonna kiusanneet tekniset murheet on korjattu.

– Viime vuosi oli vaikea, kun oli jalka- ja selkävaivaa, eikä oikein saanut lajiharjoittelua tehtyä. Nyt kun on tullut ehjää harjoittelua, olen saanut tekniikan kuntoon, Partanen sanoo ja kiittelee kansainvälisen tason kävelytuomari Anne Fröbergin apua.

Eugenen MM-kisojen 20 kilometrin mitalitrio Japanin Koki Ikeda, Toshikazu Yamanishi ja Perseus Karlström.

Yamanishi, Ikeda ja Stano kärkiniminä

Partanen näkee, että 20 kilometrin kärkinimiä ovat neljän kävelijän japanilaisjoukkue mukaan lukien kaksien edellisten MM-kisojen 20 kilometrin mestari Japanin Toshikazu Yamanishi ja edellisten MM-kisojen hopeamitalisti Koki Ikeda, sekä Tokion italialainen olympiavoittaja Massimo Stano, hänen maajoukkuetoverinsa Francesco Fortunato ja Ecuadorin David Hurtado ja Brian Pintado.

Budapestin kilpailun mahdollisiin menestyjiin Partanen laskee myös itsensä ja Ruotsin Perseus Karlström, joka oli kaksi edellisissä MM-kisoissa ja Tokion olympialaisissa toinen ja käveli hopeisen mitalin myös Eugenen MM-kisoissa 35 kilometrin kilpailusta. Karlström kauden paras on 1.19.27, jonka ruotsalaisen on kävellyt jo kahdesti.

Kisan tilastokärki on keväällä huippuajan tehnyt Zhang Jun, jonka viimeisin kilpailu kesäkuulta Espanjan La Corunasta, jossa hän oli viides ajalla 1.19.36.

Jokinen ottaa tuntumaa maailman huippuihin

Jerry Jokinen avasi Espoossa alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Suomen joukkueen mitalitilin 20 kilometrin pronssilla ja omalla ennätyksellä 1.24.41. Varusmiespalvelustaan päättelevälle lahjakkaalle kävelijälle Budapestin MM-kilpailut ovat uran ensimmäiset yleisen sarjan arvokisat, joten tarjolla on kokemusta ja tuntumaa lajin kärkeen.

– Lähden kävelemään aika rennoin mielin ja paineitta. En aseta mitään hirveän suuria tavoitteita. Haluan kävellä oman kisan enkä niin ajatella muita, Jokinen sanoo.

Neuvoja ja vinkkejä Jokinen on hakenut Partaselta.

–  Kysyin Akulta, kun hänkin oli ensi kertaa MM-kisoissa minun ikäisenä, että miten se meni ja millainen kokemus se oli. Sieltä sain tietoa, Jokinen kertoo.

MM-kisojen aikataulu ja livetulokset