Ennätysvauhdin löytänyt Lehikoinen ja huipputason vastuksen kohtaava Kangas Espoon GP:n kärkinimiä

Kesän 400 metrin aitajuoksut ennätyksellään aloittanut Viivi Lehikoinen ja moukarinheittäjä Aaron Kangas kuuluvat Espoon Motonet GP:n kärkinimiin torstaina. Leppävaaran kentällä yleisurheilun kotimaan parhaimmistoa kirittää iso liuta ulkomaisia urheilijoita, kuten korkeushypyn MM- ja olympiavoittaja Derek Drouin.

Lehikoisen kesän ensimmäinen 400 metrin aitojen startti toi viikko sitten Jyväskylässä 22-vuotiaiden SE-aikaan sivuavan tuloksen 56,33. Se kertoi, että sveitsiläisen valmentaja Laurent Meuwlyn ja Lehikoisen treenit Helsingissä valvovan Mikael Ylöstalon johdolla liikutaan haluttuun suuntaan.

– Juoksun ensimmäisen ja jälkimmäisen 200 metrin ero on minulla viime vuosina ollut aika iso, jos sitä vertaa siihen, kun juoksin edellisen ennätyksen 56,49 Grossetossa 2017. Jyväskylän juoksussa isoin ero viime vuosien juoksuihin oli, että loppu tuli vahvasti. Se taas on vahvasti yhteydessä siihen, että juoksun alku tuli taloudellisesti, Lehikoinen sanoo.

Uuden valmennustiiminsä johdolla Lehikoinen pyrkii juoksemaan aitavälit 16 askeleen rytmillä seitsemännelle aidalle ja loput välit 17 askeleella. Aiemmin hän pyrki aloittamaan 15 askeleen rytmillä.

– Minulla luontainen askelpituus on 15 ja 16 askeleen välissä. 16 askeleella aidat tulevat vähän päälle ja 15 askeleella askelta pitää venyttää. Siksi 15 askeleen rytmi juoksun alussa vei energiaa ja päädyttiin aloittamaan 16 askeleella, Lehikoinen sanoo.

Ennätysjuoksuun jäi viilattavaa

Jyväskylässä Lehikoinen vaihtoi askelrytmiä jo viidennen aidan jälkeen. Valmentaja Meuwlyn näki aiturille lähettämässään juoksun analyysissä, että rytminvaihdon pitäisi olla myöhemmin. Varhainen rytmin vaihtoi söi vauhtia, vaikka juoksu hyvin sujuikin.

– Se oli Laurentilta isoin parannusehdotus. Toinen oli se, että alussa pitäisi lyhentää askelta enemmän, etten ajaudu liian lähelle aitoja. Loppu tuli hyvin. Erityistä kiitosta sain loppusileästä. Se oli kuulemma vaikuttava, Lehikoinen sanoi.

Espoon juoksuun Lehikoinen lähtee uteliaana.

– Aika kiva lähteä juoksemaan, kun on juuri tehnyt ennätyksen ja tuntui, että siihen jäi viilattavaa. Grosseton ennätyksen jälkeen jäi sellainen olo, että minulla ei ole tästä enää mitään parannettavaa, Lehikoinen muistaa.

Espoon juoksussa Lehikoinen on suosikki. Häntä ovat kirittämässä Ukrainan Maria Mykolenko ja Nea Mattila, joka juoksi Jyväskylässä kolme vuotta vanhan ennätyksensä tuntumaan ajalla 57,92.

Kangas: Heittoon tarvitaan rentoutta ja laajuutta

Aaron Kankaalla on hyvät muistot Espoon gp-kilpailusta viime vuodelta. Hän heitti silloin ennätyksensä 79,05. Nyt kropassa on väkevämmät tehot, mutta kauden neljästä ensimmäisestä kilpailusta paras tulos on 76,85. Kankaan mukaan pitkä heitto on tuloillaan, mutta vaatii teknisesti parempaa tekemistä kuin, mitä alkukauden kisoissa on ollut.

– Heittoon tarvitaan samaa rentoutta, mitä oli viime vuonna Espoon heitoissa ja laajuutta. Mitä laajemmin moukari heiton aikana pyörii, sitä paremmin siihen saa lähtönopeutta. Nyt heitto on ollut vähän pusertamista, Kangas analysoi ja viittaa Espoon heitoilla viime vuoden GP:n ennätysheittoon, joka kantoi 79,05.

Kankaalla on Espoossa tasokasta seuraa. Kilpailun suosikki on Turussa tiistaina 80,77 heittänyt hallitseva Euroopan mestari ja MM- ja olympiamitalisi, Puolan Wojciech Nowicki. Mukana on myös tällä kaudella 77,60 heittänyt Norjan Eivind Henriksen ja Ruotsin Ragnar Carlsson, joka pyörähteli Turussa ennätyksensä 76,87.

– Nowicki voi olla kilpailussa omilla lukemilla. Carlsson heitti Turussa hyvin ja Henriksen on kova kilpailija. Niiden kanssa voi tulla kova kisa, Kangas arvioi.

Kankaan alkukauden tavoite on rikkoa olympiakisojen tulosraja 77,50, mutta sitä hän ei Leppävaaran rinkiin astuessa mieti.

– Olen tyhjentänyt mielestäni kauden edelliset kilpailut. Pyrin samaan kovan latingin päälle ja koetan muistaa hakea alkupyörityksiin rentoutta, etten lähde heti puristamaan, Kangas sanoo.

Drouin rakentaa paluuta vaikeiden vuosien jälkeen

Miesten korkeushypyn parhaimmisto pääsee Leppävaaran kentällä haastamaan kanadalaista MM- ja olympiavoittaja Derek Drouinia, joka rakentaa paluuta huipulle kahden akillesjännevamman ja niskavamman jäljiltä. Drouinin on parhaimmillaan ylittänyt 240.

– Haluan sellainen tunteen, että tässä mennään eteenpäin, Drouin linjaa Espoon kilpailun tavoitettaan.

Drouin, 32, teki tälle kaudella paluun vuonna 2017 alkaneen vammasuman jälkeen ja tavoittelee paikkaa Tokion olympialaisissa. Tulosraja kisoihin on 233.

– Odotanko tulosrajaa Espoossa. Todennäköisesti en, mutta haluaisin tunteen, että se on mahdollista, kevään kisoissa kahdesti 224 ylittänyt Drouin sanoi.

Akillesjännevammat ja niskavamman, joka edelleen tuottaa hermostollisia oireita, saivat kanadalaisen miettimään lopettamista monta kertaa, mutta halu hypätä ja kilpailla vei voiton.

– Uskon, että pystyn vielä hyppäämään korkealta. Tässä on vain pitänyt opetella ymmärtämään, kuinka kehon toiminta on muuttunut, kun niskavamma toi hermostollisia oireita, Drouin sanoi.

– En vielä hyppään niitä korkeuksia, mitä haluan, mutta on hienoa kilpailla. Uskon, että tulokset tulevat kilpailujen mukana.

Kotimaan kärkinimiä ja parayleisurheilun EM-kisamenestyjät paikalla

Miesten 110 metrin aitojen tuore Suomen ennätyksen haltija Elmo Lakka hakee Espoossa revanssia britti David Kingistä, joka voitti Paavo Nurmen kilpailun aitakisan ennätyksellään. 13,31. Lakkaa ovat haastamassa myös 13,43 ja 13,53 tänä kesänä juosseet Puolan Damian Czykier ja Norjan Vladimir Vukicevic.

Kotimaan kärkinimiä on mukana myös mm. miesten 200 metrillä seiväshypyssä, 400 metrin aidoissa, 800 metrillä, naisten 100 metrin aidoissa, naisten kuulantyönnössä, kiekonheitossa

Espoossa kilpailee myös iso osa Bydgoszczissa parayleisurheilun EM-kisoissa hiljattain mitaleille yltäneistä urheilijoista. Mukana ovat muiden muassa ratakelauksen tuoreet Euroopan mestarit Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Henry Manni ja keihäänheiton EM-voittaja Marjaana Heikkinen.

Osallistujat:

https://www.tilastopaja.eu/motonetgp/espoo/#

Aikataulu:

https://www.tilastopaja.eu/motonetgp/espoo/#

Liput:

https://www.motonetgp.fi/espoo/liput/

Kisa Ylen kanavilla:

Espoon Motonet GP klo 18.00 TV2