Ennätys kesken kovan treenijakson yllätti Killisen, yhteistyö yliopistovalmentajan kanssa toimii

Yhdysvalloissa opiskeleva moukarinheittäjä Sara Killinen avasi ulkoratakautensa Raleighissa, Pohjois-Carolinassa, ennätyksellään 63,89. Kesken kovan harjoituksen tullut tulos oli hänelle yllätys.

– Nyt on treenattu kovaa punttisalissa ja heittotreeneissä. Olen sen verran jumissa, että tuntui uskomattomalta heittää ennätys. Odotin alle 60-metristä, Killinen sanoi.

Killinen, 19, heitti nousujohteisen sarjan, jonka kolme viimeistä heittoa kantoivat 62,40, 63,42 ja 63,89. Kaksi vuotta sitten heitetty edellinen ennätys koheni 36 senttiä.

– Kilpailun aikana oli ukkosen uhka ja vaarana oli, että kilpailu siirtyy. Oltiin siksi vielä hotellilla, kun valmentaja soitti, että kilpailun alku aikaistuu, kamat kasaan ja kentälle. Sain siitä vissiin pienen adrenaliiniryypyn, Killinen muistelee.

Killinen oli kilpailussa kolmas. Voiton vei yliopistovalmentajana toimiva Laura Igaune tuloksella 69,74. Viime kesänä Igaune heitti Latvian ennätyksen 73,56.

Valmentaja kuuntelee – Painonheitossa 22-vuotiaiden SE

Killinen pakkasi laukut tammikuussa ja matkusti Blacksburgiin, Virginiaan, ja käynnisti insinööriopinnot ”Virginia Tech” –nimellä tunnetussa ammattikorkeakoulussa ja valtionyliopistossa.

– Sain ylioppilaslakin joulukuussa ja tulin sen jälkeen suoraan tänne eli  aloitin keskeltä lukuvuotta, Killinen kertoo.

Samalla Killinen siirtyi Ilari Huttusen valmennuksesta Andrew Dubsin valmennukseen.

– On ollut ihana huomata, että valmentaja on kuunnellut tosi paljon, mitä minulla on sanottavaa, Killinen sanoo.

– Esimerkiksi talvella, kun kysyin, kannattaako minun treenata niin paljon painonheittoa, kun se vaan sotkee moukarinheiton tekniikkaa, sain tahtoni läpi, Killinen sanoi.

Talven yliopistokilpailuissa heitetään 9,08-kiloista painoa, jolla Killinen teki 22-vuotiaiden Suomen ennätyksen 19,77.

Bergenin EM-kilpailut vuoden 2021 tavoitteena

Killinen haluaa onnistua myös Yhdysvaltain yliopistosarjassa, mutta vuoden 2021 tavoitteena on heittää hyvin heinäkuussa 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa Bergenissä, Norjassa.

– Valmentaja ymmärtää hyvin, että suomalaisilla kausi jatkuu yliopistosarjan jälkeen, sanoo kauden avauksessaan EM-rajan rikkonut Killinen.

Viime ajat Killinen kertoo ahkeroineensa reipasta tahtia punttisalissa ja heittotreeneissä. Voimaharjoituksissa raudat eivät kuitenkaan ole olleet järin raskaita ja vetoliikkeissä on hiottu paljon tekniikkaa.

– Punttia on ollut neljästi viikossa, mutta kun minun nostotekniikkani eivät ole niin hyviä, Dubs ei anna minun tehdä raskailla raudoilla. Hän haluaa säästää selkääni, Killinen sanoo.

Uuteen opinahjoonsa ja sen treenipaikkoihin Killinen on kotiutunut nopeasti.

– Halli punttisaleineen on kuin Kuortaneella. Meillä on hyppääjien ja moniottelijoiden kanssa oma punttisali. Talvi heitettiin sisällä. Nyt päästään ulos heittämään ja kenttä on tuossa aivan vieressä, Killinen sanoo.

– Kaupunki ei ole mikään suuri. Sellainen kodikas paikka.

22-vuotiaiden EM-rajan on Killisen ohella rikkonut myös toinen Yhdysvalloissa opiskeleva nuori suomalaisheittäjä. Roosa Ylönen on kiskaissut naisten keihästä 53,37 metriä San Antoniossa, Texasissa.

Tulospalvelu: