Ennätyksensä hurjastellut Kuivisto kiitteli Paunosta vetoavusta, Teijula toisti esikuvansa tuplan

Ennätyksensä hurjastellut Kuivisto kiitteli Paunosta vetoavusta

– Tässä se on, Jyväskylän Kalevan kisojen tuore 800 metrin mestari Sara Kuivisto vastasi kysymykseen, kuka suomalainen nainen alittaa ensimmäisenä 800 metrillä kaksi minuuttia.

Harjun kentällä Kuivisto pudotti ennätyksensä lukemiin 2.02,14. Se alittaa EM-kisojen tulosrajan ja vie hänet kaikkien kotimaan tilastossa kuudenneksi.

Tuuli Merikoski-Siliuksen Suomen ennätykseen 2.00,59 ja kahden minuutin alitukseen on kuitenkin vielä matkaa, mutta Kuivisto on luottainen. Kehitys entisen huippujuoksijan Ari Suhosen valmennuksessa on edennyt ilman isoja takkuja vuodesta 2011.

– Me tiedetään, että mikä on se tie, mikä pitää kulkea. Ei ole yritetty oikoa. Arilla on niin selkeä punainen lanka valmennuksessa, Kuivisto kiitteli.

Kalevan kisojen finaalijuoksustaan Kuivisto kiirehti kiittämään Aino Paunosta, joka veti ensimmäiset 400 metriä 60,23 ja rakensi pohjan Kuiviston näytökselle.

– Kiitokset Ainolle, että lähti vetämään, Kuivisto totesi moneen kertaan.

Kuivisto sanoi, ettei tiennyt ennen juoksua, yrittääkö ennätystä vai juokseeko vain mestaruudesta ennen Paunosen avaus tarjosi siihen tilaisuuden.  Se  Kuivistolla oli tiedossa, että ennätykseen on edellytyksiä. Edellinen 800 metrin ennätys oli hiljattain Britannian Elthamissa juostu 2.02,94.

– Tiesin, että kun siinä painiottelussa pystyin sellaiseen aikaan, 2.01-alkuinen aika on mahdollinen, Kuivisto totesi Elthamin juoksusta, jossa hän tuli tönityksi useampaan kertaan.

Julin: Se oli unelmajuoksu

Jyväskylässä Kuivisto voitti myös 1500 metriä ja varmisti toisen perättäisen Kalevan kisojen 800 ja 1500 metrin tuplamestaruuden. Samat matkat hän juoksee elokuussa Berliinin EM-kisoissa. Sitä ennen edessä on lyhyt harjoitusjakso.

– Nyt on kilpailtu niin paljon, että tarvitsen pienen treenijakson. Pääkin tarvitse hieman lepoa, Kuivisto viittasi alkukesän stressaavaan EM-kisojen tulosrajajahtiin.

Kuiviston takana 800 metrin himmeämmistä mitaleista käytiin tiukka taistelu, jossa Jonna Julin nousi  toiseksi ajalla 2.05,30, jolla oma ennätys koheni kerralla reilut kaksi sekuntia.

– Odotin, että juoksen pronssimitalista. Hopea oli yllätys. Se oli minulta unelmajuoksu. Juoksu tuntui helpolta, Julin sanoi.

Paunonen oli kolmas ajalla 2.05,46. Hyvätasoisessa juoksussa  Saija Seppä oli neljäs ajalla 2.97,32 ja Veera Perälä viides ennätyksellään 2.09,39.

– Yllättävän hyvin pystyin juoksemaan, vaikka eilen olin ihan puhki, Seppä tuumi. Hän oli aiemmin Jyväskylässä 1500 metrillä viides.

– En olisi uskonut, että kolmen juoksun jälkeen jaksan näin. En osannut odottaa ennätystä, tuumi Perälä, joka juoksi kisoissa aiemmin 400 metrillä seitsemänneksi.

Teijula toisti esıkuvansa tuplan

Markus Teijula kamppaili talvella asepalvelusta suorittaessaan iho-ongelmien kanssa. Se kiusasi harjoittelua, mutta kevään mittaan rakentui kunto, jolla Jyväskylän Kalevan kisoista heltisi ensin 400 metrin ja sitten 800 metrin mestaruus.

Mestaruutta puolustanut Ville Lampinen piti finaalissa vauhti ja veti 400 metriä 55,35:een. Joonas Rinne haki ratkaisua kiristämällä vauhti 300 metriä ennen maalia. Teijula pysyi kyydissä ja rutisti lopussa ohi.

– Siinä kun loppusuoralle tultiin, huomasin, ettei Rinteen ohittaminen niin helposti käykään. Siinä piti tehdä töitä, Teijula tunnusti.

– Siinä oli kolme tasaista juoksijaa. Taktiikkaa oli vaikea laatia. Päätin valmentajan kanssa, että katsotaan, mitä tapahtuu ja toimitaan sen mukaan.

Jyväskylässä aiemmin 1500 metriä voittanut Joonas Rinne jäi kirirtaistelun jälkeen toiseksi ajalla 1.49,65. Kaksien edellisten Kalevan kisojen 400 ja 800 metrin tuplamestari Ville Lampinen oli kolmas ajalla 1.50,28.

– Lampinen on ollut minulle esikuva 400 ja 800 metrin juoksijana, Teijula tuumi.

 


1xb_3866.jpg