Emilia Karell sivalsi kolmannellaan keihäskarsinnan kärkeen – Mikko Paavola ja Roni Ollikainen palasivat kilpailutauolta

Sjundeå IF:n Emilia Karell sivalsi viimeisellä yrityksellään 55,00, joka oli Kalevan kisojen naisten keihäskarsinnan pisin heitto.

– Kaksi ensimmäistä heittoa olivat aika huonoja. Oli vähän tyhjä olo kropassa. Olin kymmenes ennen viimeistä heittoa, joten oli pakko heittää vähän pidemmälle, Karell kertaili.

– Se oli muuten samalainen heitto, mutta sain tuen pitämään ja tunsin heti kropassa, että lähti pidemmälle.

Turun Urheiluliitto Elina Kinnunen oli karsinnan toinen kauden parhaallaan 54,31. Kesän kotimainen tilastokärki, Oulun Pyrinnön Anni-Linnea Alanen oli kolmas heitettyään 52,01. Muut eivät ylittäneet 52 metrin karsintarajaa.

– Ensimmäinen heitto oli tosi varovainen, olin lähdössä liikkeelle normaalia lyhyemmällä vauhdilla, askel ei sopinut yhtään ja tulin melkein viivalle. Seuraava oli sellainen rento perusheitto ja se riitti. Perjantaina sitten ne pidemmät heitot, Alanen totesi.

Finaaliin 10 parhaan joukkoon vaadittiin 48,59. Seitsenottelun tuore alle 23-vuotiaiden Euroopan mestari Saga Vanninen heitti kauden parhaansa 46,90 ja oli 13:s.

Mikko Paavola palasi seiväspaikalle ja selviytyi Kalevan kisojen finaaliin

Miesten seiväshypyn finaaliin oikeutti korkeus 482, jonka ylitti kymmenen kilpailijaa.

Tuore alle 23-vuotiaiden Euroopan mestari Juho Alasaari aloitti karsinnan muiden jo lopetettua. Alasaari ylitti viiden metrin korkeuden ensimmäisellä yrityksellään.

Vuosien 2020 ja 2021 Suomen mestari Mikko Paavola kilpaili seiväshypyssä ensi kerran viime talven kantapäävammansa jälkeen. Paavola pudotti kerran korkeudesta 492, mutta ylitti sen toisellaan.

Mestaruutta puolustava Urho Kujanpää sekä Tommi Holttinen ja Albin Lundberg selviytyivät finaaliin 482 sentin tuloksella puhtaasti ilman pudotuksia.

Roni Ollikainen palasi pituuspaikalle ja selviytyi Kalevan kisojen finaaliin

Miesten pituushypyn finaaliin selviytyivät kaikki kymmenen karsinnassa yli seitsemän metriä hypännyttä kilpailijaa. Heidän joukossaan oli viisi aikaisempaa Suomen mestaria.

Parhaan tuloksen 752 hyppäsi toissavuoden mestari Kasperi Vehmaa. Hänen ensimmäinen hyppynsä oli yliastuttu.

Heti ensimmäisellään karsintarajan 720 ylittivät mestaruutta puolustava Kalle Salminen, kolminkertainen aiempi mestari Kristian Pulli sekä Otto Pulkkinen.

Toisella yrityksellään karsintarajan ylitti myös vuosien 2012 ja 2016 mestari Roni Ollikainen, joka kilpaili ensi kerran tänä vuonna. Lisäksi karsintarajan ylitti kolmannella yrityksellään vuoden 2015 mestari Eero Haapala.

Sipponen kiekkokarsinnan paras

Kuusinkertainen Suomen mestari Salla Sipponen heitti toisella yrityksellään naisten kiekkokarsinnan parhaan tuloksen 54,36. Sipposen avausheitto oli pudonnut vain 40 metriin.

Ensimmäisellä yrityksellään 50 metrin karsintarajan ylittivät Helena Leveelahti, Katri Hirvonen ja Sanni Kuparinen.

Finaaliin ylsivät myös kolminkertainen aiempi mestari Tanja Komulainen ja Pauliina Aalto, jotka molemmat ovat syntyneet vuonna 1980.

Viimeisenä kilpailijana kymmenen urheilijan finaaliin ylsi 46,85 heittänyt Roosa Naula.