EM-Rooma: Kävelijät uusin viilennyskonstein lauantain hellekisaan

Suomen 20 kilometrin kävelijät starttaavat kisareitille lauantaina klo 19 Suomen aikaa. Pitkästä aikaa kävelyn lähtö ja maali ovat stadionilla pelkkien katuratojen sijaan. Se antaa tiettyä juhlavuutta kilpailulle, totesi Veli-Matti ”Aku” Partanen.

Kärkitulosta pitää hallussaan Espanjan Paul McGrath ajalla 1.17.55, ja alle 1.19:n on kävellyt kolme muutakin miestä. Suomen valttikortti on Aku Partanen, viime vuoden MM-kisojen kuutonen, ennätyksellään 1.18.22. Tältä keväältä noteeraus on 1.21.32.

Luvassa on hellekisa, jota varten suomalaiset ovat kokeilleet uutta viilennysmenetelmää ennen kilpailua.

– Olemme testailleet eri viilennysjuttuja. Tarkoitus on mennä ennen kilpailua jäiseen veteen. Harjoituksissa olemme sitä kokeilleet ja toimii hyvin. Energiasta 20 kilometrin kilpailu ei ole niinkään kiinni, viilentäminen on näissä olosuhteissa avainsana, Partanen kertoi.

Kisan aikana erilaisten viilennyskonstien käyttö helpottuu, kun kävelijät kiertävät lyhyttä yhden kilometrin lenkkiä, ja huollon logistiikka pelaa helpommin.

Partanen kertoo viimeistelynsä sujuneen hyvin, vaikka huhtikuussa kilpailu Turkissa ei ollutkaan kovin onnistunut.

– Se oli kauden avaus, ja vähän flunssaa oli ollut alla, söi terävintä kuntoa. Euroopan taso kävelyssä on tällä hetkellä kova, lähellä maailmankin tasoa. Mukana on 10–12 äijää, joista kuka tahansa voi olla kärkisijoilla.

Partasen kevään harjoittelun yksi teema on ollut kävelytekniikka.

– Nyt olen saanut sitä varmempaan kuosiin sääntöjen kannalta. Tekniikka vaatii aina työtä, hienosäätöä ja nöyryyttä, siinä ei voi olla koskaan valmis, Partanen muistutti.

Jerry Jokinen (kesk.) odotteli kisojen alkamista yhdessä Aleksi Ojalan ja Ilona Monosen kanssa.

Aleksi Ojalan kevään kilpailut sujuivat aikoihin 1.22 ja 1.23. Oma ennätys 1.22.22 on viime kesältä.

– Kuntoni ei ole nyt ihan parhaassa mallissaan. Valmentajani Veli-Matti Rannan kanssa suunnittelemme ennen kisaa minulla sopivan aikatavoitteen. Tässä kelissä ei todennäköisesti kärkikään mene aivan huippuvauhtia, Aleksi Ojala tuumi.

Ojala valmistautui Roomaan leirillä Ostiassa.

– Minulla oli muuhun joukkueeseen poikkeuksellinen valmistautuminen. Hidas hämäläinen kun olen, niin tulin tänne jo aikaisemmin totuttelemaan keliin. Näillä näkyminen sopeutuminen on sujunut hyvin, keli ei tunnu enää niin kuumalta.

Kävelyjoukkueen kuopus, viime kesänä nuorten EM-kisoissa Espoossa ennätyksellään 1.24.41 mitalin napannut Jerry Jokinen lähtee tavoittelemaan kauden parastaan.

–  Ykkösjuttuni on saada itselleni hyvä kisa. En halua asettaa tiukkaa aikatavoitetta kovan lämmön takia, vaikka kunto tuntuukin hyvältä. Ajatuksenani on aloittaa hiukan rauhallisemmin ja pyrkiä sitten matkan edetessä kiihdyttämään vauhtia, Jokinen suunnitteli.

 

Lue myös aikaisemmat ennakkoartikkelit:

EM-Rooma: Monosen debyytti aikuisten arvokisoissa – Lappalainen: Kiva mennä kisaamaan – Korkeusnaiset finaalijahtiin

EM-Rooma: Suomalaisilla kiirettä pika-aidoissa, loikkapaikalla ja kuularingissä – Vanninen aloittaa ennätysjahdin

EM-Rooma käyntiin perjantaina: 19 suomalaista aloittaa urakkansa, Blomqvist suoraan 5000 metrin finaalissa