EM-Rooma: 400 metrin aiturit ja 200 metrin miesjuoksijat sunnuntaina tuleen

Suomen 400 metrin aiturit ja 200 metrin miesjuoksijat hyökkäävät Rooman EM-kisoissa alkueriinsä sunnuntaina pian puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa.

Naisten aitakierroksella Viivi Lehikoisella on suora paikka maanantaina juostaviin välieriin. Hilla Uusimäki ja Kristiina Halonen sekä miehissä Jere Haapalainen ja Tuomas Lehtonen hakevat jatkopaikkaa alkueristä aikavertailujen perusteella. Naisilla jatkopaikkaan seulotaan 13 ja miehissä 12 parasta aikaa.

200 metrin juoksijat Samuel Purola ja Viljami Kaasalainen tavoittelevat 12 parhaan joukkoon yltävää aikaa ja jatkoa välieriin.

Hilla Uusimäki: ”Ei ole ollut vielä täydellisiä juoksuja”

– Omaa parasta pitää pystyä juoksemaan, olipa karsintasysteemi mikä tahansa, totesi Hilla Uusimäki Suomen joukkueen mediatilaisuudessa lauantaina.

Uusimäki teki tänä kevään reilun tuloshyppäyksen monen vuoden vammakierteen jälkeen. Ennätys parani nopeasti aikaan 55,80, ja tulostaso vakiintui muutenkin hyvälle tasolle kaikissa kolmessa toukokuun kisassa.

– Tiettyä varmuutta on tullut. Aitarytmini on juosta viidennelle aidalle saakka 15 askeleella, sitten otan pari väliä 16:lla ja loppu 17 askelella.

Juoksija uskoo kevään ennätyksistään huolimatta vielä parempaankin.

– Ei ole ollut vielä täydellisiä juoksuja. Tekniikan ja rytmin puolesta on otettavissa vielä tuloksesta pois.

Hilla Uusimäki (vas.) ja Kristiina Halonen.

Kristiina Haloselle iso tuloshyppäys

Kevään edistyjä ja iloinen aitayllättäjä on ollut myös Kristiina Halonen.

– Perusjuttuja tekemällä olen valmistautunut näihin kisoihin. Fysiikan puolesta pystyn juoksemaan kovaa, mutta muuten on paljon epävarmuustekijöitä. Kiputiloja ja aitojen kanssa sohlaamista, Halonen kertoi.

Uusimäen tarkkaan askelrytmiin verrattuna Halosen tilanne on melkeinpä päinvastainen.

– Jokainen kisa on mennyt eri rytmillä, mikähän on tilanne huomenna. Ideaalitilannetta en edes tiedä, vaan päätös saattaa tulla vasta viime tipassa, Halonen selvitti tilannettaan värikkäin ilmaisuin.

EM-kisojen historiassa Suomen naisaitureiden paras aika alkueräjuoksuissa on Petra Stenmanin nimissä ajalla 55,23. Se tieto saa varsinkin Hilla Uusimäen naurahtamaan, sillä Stenman on hänen valmentajansa. Molemmat Rooman aiturit povaavat, että 56 sekunnin pintaan menevä tulos vaaditaan jatkoon välieriin.

Jere Haapalainen: ”Saan aina boostia arvokisoista”

Jere Haapalainen otti viime kesänä valtavan tulosloikan juosten ennätyksekseen ajan 50,02 voittaessaan alle 19-vuotisten Euroopan mestaruuden.

Tämä kesänä kovimmat tulokset ovat olleet vielä piilossa. Kauden paras tähän mennessä on 50,73.

– Kevään tulokset eivät ole vielä olleet ihan sitä mitä olen toivonut, mutta ei sillä väliä, kunhan juoksu kulkee huomenna. Kaikki kevään kisat olen juossut treenien lomassa. Nyt on aivan eri virittäytyminen tähän kisaan. Toivotaan että se toimii ja pystyn raapimaan ajastani paljon pois, Haapalainen kertoi.

Mikä on kokemuksen merkitys nuorelle juoksijalle?

– Laji on sama missä kisoissa sitä juoksee. Kansainvälisiä startteja on tullut hyvin, ei se sen ihmeellisempää ole huomennakaan. Saan aina boostia arvokisoista.

Tuomas Lehtonen: ”50 sekunnin alitus voisi viedä jatkoon”

Tuomas Lehtonen on metsästänyt 50 sekunnin rajaa jo useamman kesän. Miehen ennätys on 50,20, kun tänä kautena matka on kulkenut 50,51:een.

– On sitä 50-sekuntista hetken aikaa jo metsästetty. Sen alitus voisi riittää huomenna jatkoon.

Lehtonen tuntee kuntonsa hyväksi. Viimeisimmässä kisassa syntyi 200 metrin ennätys ajalla 21,37.

– Valmiudet hyvään aikaan pitäisi olla, sitä tuo 200-metrinenkin kertoo, mutta kun on myös ne aidat aina vastassa, Lehtonen manaili aitajuoksun haasteita.

– Mutta isoissa kisoissa loppusuorakin tuntuu helpommalta kuin Perähikiän kisoissa, juoksija lohdutti itseään.

Viljami Kaasalainen ”puskista” 200 metrille

Viljami Kaasalainen tunnetaan paremmin 400 metrin rutistajana, mutta EM-Roomaan aukesi paikka 200 metrille viime kesän hyvillä juoksuilla ja ennätyksellä 20,90.

Hän on ollut kevään radoilta sivussa, mutta talven hallikaudella tahti oli hyvä.

– Vaivoja on ollut taustalla, enkä ole lähtenyt hölmöilemään ja kokeilemaan, Kaasalainen selitti kevään hiljaiseloaan.

– Kisanomaisia treenejä olen jo tehnyt, mutta puskista silti vähän tulen. Mutta 200 metriä ei vaadi samanlaista kilpailurutiinia kuin 400 metriä. Ikäni olen juossut, niin tuskin muutaman viikon kisatauko vaikuttaa.

Samuel Purola: ”20,80:n alle pitäisi riittää jatkoon”

Myös Samuel Purola lähtee kisaan hieman epävarmoista tunnelmista. Miehen ennätys ja SE-aika 20,45 on kahden vuoden takaa, ja tältä suvelta on toistaiseksi tulos 21,02.

– Aika monta viikkoa treenejä on tosiaan mennyt ohi, monesta eri syystä, Purola totesi.

Yksi syy oli muun muassa valmistautuminen yliopiston pääsykokeisiin lukemaan oikeustieteitä.

– Viime ajan harjoittelu on kuitenkin sujunut hyvin ja olen myös lepäillyt näitä kisoja varten. Voi tulla hyvää tulosta, tai sitten ei tule. Alle 20,80:n tulos pitäisi riittää jatkoon välieriin. Joka tapauksessa kovaa pitää juosta.

Purola myös muistuttaa, että nyt 200 metrin juoksujen aikataulu on poikkeuksellinen ja haastava, kun alku- ja välierät juostaan saman päivänä 10 tunnin välein.