EM-maastot Raitaselle välietappi matkalla hallikauteen

EM-maastot Raitaselle välietappi matkalla hallikauteen

Helsingin Kisa-Veikkojen Topi Raitanen hakee kilpailurutiinia maastojuoksun EM-kisoista Italiasta sunnuntaina. EM-mitalit jaetaan Sardiniassa Chian kaupungissa. Raitanen on Suomen ainoa edustaja kilpailussa.

Kestävyysjuoksijana ja suunnistajana menestynyt Raitanen voitti keväällä maastojuoksun Suomen mestaruuden. Kesän ratajuoksut jäivät kuitenkin väliin reiden rasitusmurtuman takia.

– Kun kesän yleisurheilukausi jäi väliin, hain tähän syksylle kovia startteja, aiemmin syksyllä PM-maastoissa juossut Raitanen sanoo.

-Tykkään maastojuoksusta. Siinä on paljon samaa kuin suunnistuksessa. EM-kisat ovat myös hyvä välietappi matkalla talven hallikauteen.

Raitanen, 20, suorittaa parasta aikaa asepalvelusta Santahaminan Urheilukoulussa. Juoksijan mukaan takana on hyvä kolmen viikon harjoitusjakso, vaikka alokasajan tiivistahtinen sotilaskoulutus on odotetusti näkynyt harjoittelussa.

Nurmiradalla mennään lujaa 

Italiassa Raitanen kilpailee 22-vuotiaiden sarjassa. Matkana on 8,1 kilometriä. Kilpailu juostaan nurmipohjaisella radalla ja pääosin 1500 metrin lenkillä, jossa on jonkin verran korkeuseroja.  

– Siellä mennään lujaa. Kyse on siitä, kuka kestää vauhtia. Minulle se on lähinnä kova startti. Pääsen tähän sarjaan vielä pari vuotta. Kärki juoksee vielä eri vauhtia, Raitanen sanoo.

Raitanen siirtyi aiemmin syksyllä Janne Ukonmaanahon valmennukseen. Kaksikon kauden päätavoite on onnistua kesällä 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa Puolan Bydgoszczissa.

– EM-maastoista Topi saa kilpailurutiinia ja arvokisakokemusta. Hän tietää kuinka suunnistuksen arvokisat toimivat, mutta täältä saa oppia siitä, kuinka yleisurheilun arvokisat toimivat. Samalla hän tutustuu muihin kansainvälisen tason juoksijoihin, mistä on apua, kun alkaa kilpailla ulkomailla, Ukonmaanaho sanoo.

EM-maastojoukkue:

Suomen joukkueen EM-maastoissa Italian Chiassa 11.12.

Miehet, 22-v: Topi Raitainen HKV

Valmentaja: Janne Ukonmaanaho.