EM-lauantaikooste: Hurske, Helander ja Koskinen pisteille, Lipsanen finaaliin

EM-lauantaikooste: Hurske

Reetta Hurske aitoi tulisen lähdön saattelemana 100 metrin aidoissa viidenneksi yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kisoissa Bydgoszczissa. Pistesija irtosi Hurskeen kauden parhaalla ajalla 13,32.

Oliver Helander oli miesten keihäskilpailussa seitsemäs heitettyään 74,46. Suvi Koskinen oli kahdeksas ja Krista Tervo yhdeksäs naisten moukarinheitossa. Koskinen heitti 64,50 ja Tervo 63,97. Simo Lipsanen varmisti paikan sunnuntaisessa kolmiloikan finaalissa loikittuaan karsinnassa ensimmäisellään 16,42.

– Olen tosi tyytyväinen sijoituksen. Tulos ei ehkä ollut sitä mitä odotin, mutta ei sinne kolmen parhaan joukkoon olisi nyt ollut mahdollisuuksia. Ehkä sitten aikuisemmalla iällä tulevissa kisoissa, Hurske sanoi.

Mestaruuden vei hollantilainen moniottelija-aituri Nadine Visser ajalla 12,92. Valko-Venäjän Elvira Herman oli toinen ajalla 12,95 ja pronssin vei 13,06 juossut Unkarin Luca Herman.

– Oma juoksu oli nyt parempaa kuin välierissä. Lähtö meni tosin hyvin, mutta jotakin siinä juoksun lopussa ja puolessa välissä tapahtui. Luotan siihen, että tuosta ajasta lähtee vielä ainakin sekunnin kymmennys tai kaksi kesän aikana, Hurske sanoo.

Hurskeen mukaan finaali jännitti, mutta vain sopivasti.

– Aika levollisin mielin menin finaaliin. Tiesin, että kesän parhaita juoksua ei ole vielä juostu, ne ovat vasta tulossa.

Helander: Oli vähän vaikeaa

Helander oli keihäsfinaalin jälkeen pettynyt. Viime syksyn kyynärpääoperaation jäljiltä hänellä on verrattain vähän kovia treeniheittoja takana. Se näkyi Bydgoszczissa vastatuuleen heitetyssä finaalissa. Helander heitti parhaansa 74,46 heti avauskierroksella.

– Oli vähän vaikeaa. Tunsin, että heittäminen kovasta vauhdista oli todella epävarmaa, eikä kova vastatuuli auttanut, Helander sanoi.

Helander yritti taklata vastatuulen matalilla heitoilla, mutta ei aivan onnistunut.

– Kaikki heitot lähtivät liian korkealle ja keihäs kuoli aika nopeasti. Kaksi pisintä heittoa menivät vielä yliastutuiksi, Helander muisteli kahta noin 76 metrin heittoa.

Mestariksi heitti Unkarin Norbert Rivasz-Tóth ennätyksellään 83,08. Keväällä yli 88 metriä kiskaissut kisan kreikkalainen tilastosuosikki Ioánnis Kiriazís oli toinen. Hän heitti 81,04. Moldovan Andrian Mardare vei pronssin 78,76 kantaneella heitolla.

– Tulostaso oli odotettua heikompi. Tuuli varmaan vaikutti, Helander arvioi.

Koskinen: Tämä meni aivan mahtavasti

Naisten moukarifinaalissa Suvi Koskinen heitti ensimmäisellään 64,50, joka toi kahdeksannen sijan. Krista Tervon kolmesta heitosta paras kantoi 63,97. Koskisen tulos jää 11 senttiä hänen ennätyksestään.

– Kisan lämmittelyssä satoi vettä ja se jatkui vielä minun ensimmäisen heiton aikana. Sain ensimmäisellä aika rennon heiton. Tykkäsin, kun sade liukasti ringin, Koskinen sanoi.

– Muilla heitoilla yritin sitten kaikki tai ei mitään -tyyliin omaa ennätystä. Se ei nyt onnistunut, mutta oli ennen kisoja tilastossa 16:s, joten tämä meni aivan mahtavasti.

 Mestaruuden vei Ukrainan Alyona Shamotina, joka heitti 67,46. Ranskan Camille Sainte Luce oli toinen heitettyään 66,98.

Lipsanen: Se meni suunnitelmien mukaan

Lipsasen avaushyppy 16,42 toi kolmiloikan karsinnassa kolmannen sijan. Karsintaraja oli 15,75. Lipsanen lähtee loppukilpailuun yhtenä mitalisuosikeista.

– Se meni suunnitelmien mukaan. Varma hyppy. Vedin jonkun verran vauhtia rauhallisemmaksi, ettei hyppy mene yliastutuksi. Rata tuntui tosi nopealta. Siinä pystyy varmasti tekemään hyvää tulosta, Lipsanen tuumi.

Karsinnan kaksi parasta olivat Saksan Max Hess, joka ponkaisi 16,89 ja Azerbaidzhanin Nazim Babajev, joka venytti 16,67. Kumpikin on kesän mittaan loikkinut yli 17 metriä. Lipsanen on EM-kilpailun tilastokolmonen ennätyksellään 16,93.

– Uskon, että finaalissa nähdään kovia tuloksia. Mitaliin saa hypätä aika lähelle 17 metriä. Omassa kropassa on viime ajat ollut hyvä tunne.

Pikajuoksija Samuli Samuelsson koki takaiskun 200 metrin välierissä. Hän otti vilppilähdön ja hänet siirrettiin radan.

– Se tuntui normaalilta, hyvältä lähdöltä. Reagoin paukkuun, mutta kun reaktioaika oli kolme tuhannesosaa alle sallitun rajan, tuomarit eivät voi sille mitään. Tuo sääntö pitää saada muutetuksi. Se on iso vääryys tulla ajetuksi radalta, kun saa hyvän reaktion, Samuelsson sanoi.

Samuelsson viittasi siihen, että tutkimuksenkin mukaan osa juoksijoista näyttäisi kykenevän reagoimaan laukaukseen alle 0,1 sekunnissa. Näin silloin, kun käytössä on sähköase ja kaiuttimet ovat suoraan urheilijan takana

Samuelsson oli 100 metrillä perjantaina neljäs. Hän juoksi 200 metrin alkuerissä helposti välieräpaikan ajalla 20,93. 

– Ainoa positiivinen asia tässä oli, että jalat säästyivät Kalevan kisoihin. Juostaan 200 metrin ennätys siellä, Samuelsson sanoi.

Oskari Lehtonen juoksi omassa välieräsäsän viidenneksi ajalla 21,17. Aikavertailusta loppukilpailuun vaadittiin 20,95. Lehtonen juoksi alkuerissä ennätyksensä 21,06.

Määttänen ennätysvauhdissa

Eveliina Määttänen juoksi 400 metrin aitojen välierissä ennätyksensä 58,07 ja oli eränsä kuudes. Määttäsen aiempi ennätys oli kolme vuotta sitten juostu 58,60.

Oskari Perälampi heitti kiekonheiton karsinnassa 52,05. Hän sai tuloksen vain ensimmäisellä heitollaan. Tulos riitti karsinnassa 19. sijaan. Karsinnan voitti norjalainen Sven Martin Skagestad, joka heitti 60,93. Karsintarajan 57,50 rikkoi neljä heittäjää.

Anne-Mari Lehtiö ponkaisi naisten pituushypyn karsinnassa 615, joka riitti 17. sijaan. Hyvätasoisessa karsinnassa loppukilpailuun ylsi 13 hyppääjä, jotka kaikki rikkoivat karsintarajan 623. Lehtiö ponnisti 615 kolmannellaan (+1,6 m/s). Muut hypyt kantoivat 594 ja 606. Lehtiön ennätys on hiljattain Jämsässä hypätty 635.

Karsinnan voitti Ukrainan Marina Beh, jonka ponkaisi 663. Saksan Anna Bühler oli toinen sentin heikommalla tuloksella 662. 

Naisten keihäänheiton karsinnan voitti Kroatian Sara Kolak, joka heiti 61,93. Saara Lipsanen oli vastatuuleen käydyssä kilpailussa 20:s tuloksella 48,54.

tuloksia