Katriina Wright juoksi finaaliin – Miessprinttereillä hyvä vauhti – Kähärä helposti kolmiloikan finaaliin – Monoselle pettymys 5000 metrillä

Katriina Wright juoksi itsensä suomalaisten sydämiin Espoossa alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa torstaina taistelemalla naisten 400 metrillä suoran finaalipaikan ykköserän kolmannella sijalla ja ajalla 52,92, joka on hänen uransa parhaita juoksuja. Keväällä Yhdysvalloissa asuva Wright juoksi ennätyksensä 52,39.

– Kyllä, jouduin taistelemaan kovaa loppusuoralla. Mutta näinhän aina pitää tehdä ratakierroksella, Wright kommentoi heti kilpailun jälkeen hengästyneenä.

– Mutta tämä yleisön kannustus ympäri stadionin tuntui todella ihanalta, todella ihanalta, Wright huokaili.

Hollannin Zoë Sedney otti ensimmäisen erän voiton ajalla 52,11 ennen britti Keely Hodgkinsonia, jolla kirjattiin 52,44.

Britti Yemi Mary John oli kakkoserän nopein ajalla 51,80. Norjan Henriette Jæger löysäili jo aika tavalla kakkosaikaan 52,78, kun sijoitus kolmeen parhaan joukossa oli varma. Finaali juostaan huomenna perjantaina.

Satasen miehille hyvät arvosanat

Miesten 100 metrin välierissä suomalaiset Valtteri Louko ja Eino Vuori pääsivät aistimaan vastustajien kovaa vauhtia, ja ihan kelvollisesti vetivät he itsekin. Välieriin pääsi myös Niilo Mustalahti, mutta alkuerissä syntynyt pieni kramppi esti juoksun illalla.

Ykköserässä Eino Vuori oli kisan kahdeksas ajalla 10,44, joka oli sama kuin hänen aamupäivän alkuerässä. Kakkoserässä Valtteri Louko sai tuloksen 10,38, mutta tuulta oli tilastojen kannalta liikaa, +2,5 m/s.

– Hyvä juoksu kuitenkin. On tämä kauden paras juoksuni, vaikka meni myötätuulitulokseksi. Yritin pidempää kiihdytystä, jotta juoksu kantaisi paremmin loppuun saakka. Näkyvät nuo huiput kiihdyttävän pitkään, Lapuan Virkiän Louko kommentoi EM-kisojen kokemuksiaan sulavalla Etelä-Pohjanmaan murteella.

Hyvästä juoksustaan huolimatta Vuori ruoski itseään aika tavalla.

– Aamujuoksu ja pieni vastatuuli, iltajuoksu ja myötätuulta, mutta sama aika. Oikeasti huono juoksu tämä oli, hämeenlinnalainen totesi.

– Ei ollut niin hyvä fiilis kuin aamulla. Sen perusteella odotin parempaa, mutta nyt ei lähtenyt. Pari askelta petti matkalla, täytyy ottaa opiksi tulevaisuutta varten. Kokeillaan Kalevan kisoissa uudelleen, Vuori kertoi.

Välierissä mentiin kovaa, kun Iso-Britannian Jeremiah Azu veti kisa- ja stadionennätyksen 10,04 mukavassa +1,0 metrin myötäisessä. Kakkoserässä Hollannin Raphael Bouju pisti vielä paremmaksi ajalla 10,01, mutta myötäistä oli tilastojen kannalta liikaa. Huomenna perjantaina miesten kesken on odotettavissa mielenkiintoinen finaali.

 

Mononen pettyi kahdeksanteen sijaansa 5000 metrillä

Ilona Mononen ei ollut lainkaan tyytyväinen juoksuunsa naisten 5000 metrin finaalissa, jossa hän sijoittui kahdeksanneksi tuloksella 15.57,99. Lahden Ahkeran juoksija roikkui pitkään lähellä mitalisijoja, mutta joutui antamaan periksi loppua kohti kiihtyvässä vauhdissa.

– Hankala juoksu oli. Luulin, että minulla olisi ollut valmiuksia tällaiseen kiihtyvään juoksuun, mutta ei. Ei ollut samoja voimia lopussa kuin muilla, Mononen totesi.

Tämä kausi on ollut Monoselle varsin nihkeä, vaikka suhteellisen hyviä tuloksia on aina silloin tällöin tullutkin ja kehitystä on tapahtunut 1500 metrillä.

– Juoksujen lopussa on aina kantannut. Olisin halunnut parantaa kauden parasta vitosta täällä, mutta ei sellaista juoksua tullut. Olen pettynyt. Valehtelisin, jos sanoisin muuta, juoksija totesi, vaikka olemuksessa ei kovaa pettymystä näkynytkään.

– Ylihuomenna 1500 metrille. Siinä kaikki mitä jaloista lähtee, Mononen totesi toiveikkaasti.

Euroopan mestariksi juoksi Iso-Britannian Megan Keith ajalla 15.34,33. Lopussa nähtiin myös draamaa, kun kakkosena juossut britti Eloise Walker simahti viimeisellä kierroksella täysin ja kaatui jalat altaan vain 50 metriä ennen maalia. Maaliviivan hän sai kuitenkin viimeisillä voimillaan ylitettyä sijalla viisi ja ajalla 15.55.

Vänttinen ennätykseensä, Kähärälle jatkopaikka kolmiloikassa

Päivän onnistuja oli uudella ennätyksellään 10.16,79 myös Janette Vänttinen naisten 3000 metrin estejuoksun alkuerässä, vaikka finaalipaikkaan se ei riittänytkään. Alle 10 minuutin kiri viisi juoksijaa, ja heistä nopein oli britti Elise Thorner ajalla 9.52,95. Vänttisen aika riitti kokonaiskilpailussa 18:nneksi.

Naisten kolmiloikassa Jessica Kähärä otti vaivatta jatkopaikan finaaliin tuloksella 13,32, vaikka kovat vastatuulet haittasivatkin kilpailua. Kokonaiskilpailussa Kähärä oli neljäs. Karsinnan kovimman tuloksen teki Ruotsin Maja Åskag hypättyään 13,82. Finaaliin tarvittiin vähintään tulos 12,99. Siitä ei kauaksi jäänyt Ilona Ruohola, joka hyppäsi 12,91.

Lahtiselle moukarissa ennätys, mutta se ei riittänyt finaaliin

Miesten moukarin karsinnassa Oskari Lahtinen heitti ennätyksensä 65,92, mutta finaaliin ja 12 parhaan joukkoon se ei riittänyt. Siihen olisi tarvittu vähintään tulos 67,22. Moukarikarsinnan ykkönen oli Ukrainan Mykhaylo Kokhan tuloksella 72,25.