EM-kisojen perjantain aamupäivä: Aitureille onnistumisia – Linnuksen ennätysvauhti 400 metrin aidoissa kantoi välieriin 

Jaakko Linnus (teki mojovan onnistumisen 400 metrin aitojen alkuerässä yleisurheilun alle 23-vuotıaiden EM-kisoissa perjantain aamusessioissa.

Linnus juoksi neljännessä erässä neljänneksi uudella ennätyksellään 51,48, mikä takasi jatkopaikan välieriin aikavertailussa. Erien kolme parasta pääsi suoraan jatkoon.

Aikavertailussa vaadittiin vähintään tulos 51,61, ja alkuerien nopein oli Italian Michele Bertoldo ajalla 50,37. Finaaliin vaadittaneen sitten aikanaan noin 50 sekunnin aikoja.

– Tiesin, että täytyy tehdä oma ennätys, jos jatkoon aikoo, ja niin kävi, Linnus totesi tyytyväisenä.

Tampereen Pyrinnön juoksija oli myös alkuerien ainoa ennätyksensä tekijä. Hänen entinen ennätys oli tänä kesänä juostu 51,74.

–  Olin ennakkotilastoissa 22:s, ja nyt 16 parhaan joukkoon. Ainutlaatuinen tunnelma minulle. Samanlainen välierissä, niin menen finaaliin, aituri iloitsi.

Aivan nappiin juoksu ei Linnukselta kuitenkaan sujunut. Varsinkin takasuoralla tuli sipsutusta aidalla.

– Hyvät olosuhteet ja kova yritys, niin aidat tulivat päälle. Uskon, että kuntoa on alle 51 sekunnin aikoihin.

Suomella on nyt mukava tilanne miesten pitkissä aidoissa, kun Tuomas Lehtonen ja Antti Sainio ovat painelleet 50 sekunnin aikoja.

– Tällä hetkellä olen heitä perässä, mutta katsotaan Kalevan kisoissa, Linnus totesi arvoituksellisesti.

Aho ja Salminen jatkoon naisten aidoissa

Hyvä suomalaisvauhti jatkui naisten 400 metrin aitajuoksun alkuerissä. Ensimmäisessä erässä juossut Aada Aho otti kakkossijallaan suoran jatkopaikan välieriin. Bonuksena tuli uusi oma ennätys 57,99, kun aikaisemmat lukemat olivat 58,42.

Aho oli yllättynyt juoksustaan.

– En ajatellut, että näin kovaa menee alkuerissä. Jotain 58 sekunnin pintaan olevaa aikaa ajattelin.

– Tiesin kuntoni olevan hyvän, mutta suora jatkopaikka oli yllätys, aidosti hämmentynyt Aho kertoi.

Jatkopaikan otti myös Heidi Salminen, joka oli omassa erässään viides ajalla 58,20. Kauden paras tulos takasi jatkopaikan välieriin aikavertailussa. Iida Verainen ei aivan yltänyt tuloksella 61,84 kesän parhaimpaan vauhtiinsa.

Salmisen valmentaja Tuija Helander jännitti radan reunalla.

– Nyt tuli sellainen juoksu kuin kunto edellyttää. Tämä on Heidin paras juoksu Suomessa, Helander kommentoi.

Kaksi vuotta sitten Salminen liiteli alle 19-vuotisten maailmanmestariksi nopeissa vuoristo-olosuhteissa.

– Vakuutin Heidille, että tuloksesta voi lohjeta paljonkin hyvänä päivänä, vaikka harjoittelua on haitannut keväällä ilmaantunut nilkan luun rasitusödeema.

Alaselle komea yli 60-metrinen

Naisten keihään karsinnassa Anni-Linnea Alanen heitti komeasti 60,37, jolla hän oli kokonaiskilpailussa kakkonen Kreikan Elina Tzengkon jälkeen, joka sinkautti tuloksen 61,52. Alasen tulos syntyi toisella yrityksellä, kun ensimmäinen oli lentänyt 53 metriin.

Finaaliin pääsi myös Emilia Karell heitettyään 54,84, jolla hän sijoittui kokonaistuloksissa seitsemänneksi. Siiri Elomaan kokonaiskilpailun 16:s sija tulos 49,07 ei riittänyt jatkoon.

Naisten kiekossa suomalaisten tie päättyi karsintaan

Naisten kiekonheitossa suomalaisten tie päättyi karsintaan. Sanni Kuparinen oli lähimpänä jatkopaikkaa tuloksella 50,20, kun viimeinen finaaliin vienyt tulos oli 50,29.

Vilma Räsänen sai kiekon lentämään 45,31:een. Enni Aulalla oli suurempia vaikeuksia, ja hän jäi ilman tulosta. Karsinnan paras oli Hollannin Alida van Daalen tuloksella 58,45, ja karsintarajan 54,50 yli pääsi neljä muutakin heittäjää.

Miesten kolmiloikassa Aapo Karvisen karsintatulos 14,97 ei riittänyt jatkoon. Viimeinen finaaliin oikeuttanut tulos oli 15,32.

Pulkkanen korkeuden finaaliin

Venla Pulkkanen hyppäsi naisten korkeuden karsinnassa tuloksen 181, joka riitti finaaliin samalla tuloksella 12 muun hyppääjän kanssa. Pulkkanen oli pöytäkirjoissa oman ryhmänsä paras ylitettyään korkeudet 173, 177 ja 181 ensimmäisellään. Johanna Niemen tulos 177 ei riittänyt jatkoon.

Pika-aiturit jäivät ilman jatkopaikkoja

Naisten 100 metrin aitojen alkuerissä jatkopaikkaan aikavertailun kautta vaadittiin vähintään tulos 13,56. Se oli tällä kertaa suomalaisille liikaa.

Vilma Mäki sai 1. erässä ajan 13,64, Sonja Stång kakkoserässä 13,72 ja Tanja Kokkonen viidennessä erässä 13,69. Jokainen oli erässään sijoilla 4–5, kun suoraan jatkoon pääsi erien kaksi nopeinta.

Saga Vanninen siirtyi kilpailun johtoon

Naisten seitsenottelussa toisen päivän avauslajissa pituushypyssä Saga Vanninen siirtyi kilpailun johtoon yhdeksän pisteen erolla ennen Hollannin Sofie Dokteria.

Vanninen oli pituuskisan paras tuloksella 602. Se on hänelle vaatimaton tulos, mutta myöskään pahin vastustaja Dokter ei onnistunut, vaan hän jäi tulokseen 595, mikä käänsi ottelun nyt suomalaisen eduksi.

Vilma Itälinna hyppäsi 581 ja Neea Käyhkö 579.

Ottelu jatkuu illalla keihäänheitolla ja päätöslajilla 800 metrin juoksulla.

Perjantain aamukilpailuiden tulokset – Helander hopeaa, kuusi suomalaista alkukilpailuista jatkoon

LIVE-Tulospalvelu:

https://espoo23results.european-athletics.com/en/results/athletics/daily-schedule-date=2023-07-14.htm