EM-kisat päättyivät Puolan juhliin

EM-kisat päättyivät Puolan juhliin

Puola juhli 12 mitalilla ja kuudella mestaruudella mitalitilaston kärkipaikkaa Amsterdamin EM-kisoissa. Suomen joukkueen saalis oli mitali ja neljä pistesijaa, eli sijoitusta kahdeksan parhaan joukkoon.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen arvioi joukkueen kokonaissaalista tyydyttäväksi.

– Meillä oli yhdeksän urheilijaa kymmenen parhaan joukossa, mutta muutama syömähammas petti, Kemppainen viittasi muutamaan viime hetken terveysongelmaan, jotka näkyivät suorituksissa.

– Oskari Mörö näytti kyntensä ja lisäksi joukkueessa oli erinomaisia arvokisojen ensikertalaisia, kuten Kristian Bäck, Wilma Murto ja Jenni Kangas.

Kisojen mitalitilaston kärkeen noussut Puola napsi kisojen päätöspäivänä kolme mestaruutta ja kaksi hopeaa. Pawel Fajdek voitti miesten moukarinheiton ja Angelika Cichockan väkevä kiri toi naisten 1500 metrin mestaruuden ajalla 4.33,00. Kiri riitti pitämään loukkaantumisista kärsineen hollantilaisen huippunimen Sifan Hassanin toisena ajalla 4.33,76.

Miesten 800 metrillä Adam Kszczot pinkoi mestariksi ajalla 1.45,18. Puolan tuplamestaruuden sinetöi Marcin Lewandowski (1.45,54). Britti Elliot Giles oli kolmas ennätyksellään 1,45,54.

Puolan Michael Haratyk työnsi hopealle miesten kuulassa tuloksella 21,19. Mestaruuden vei Saksan David Storl kauden eurooppalaisella kärkituloksella 21,31. Hänelle EM-titteli oli kolmas perättäinen. Puolan toinenkin kuulamitali oli lähellä, kun Kondrad Bukowiecki oli neljäs hävittyään pronssimitalin sentillä Portugalin Tsanko Arnaudovolle, joka työnsi 20,59.

Hopean Puola nappasi myös miesten 4 x 400 metriltä, jonka voitti Belgia ajalla 3.01,10. Puola toi kapulan maaliin ajassa 3.01,18.

Vitosen kärkikolmikko sai saman ajan

Hollantilaisille kisojen päätöspäivän huippuhetki oli, kun Dafne Schippers nosti takasuoralla Hollannin naisten 4 x 100 metrin joukkueen tukevasti mestaruustaistoon. Sen jälkeen Tessa van Schagen ja Naomi Sedney kiidättivät kapulan ensimmäisenä maaliin ajassa 42,04. Britit juoksivat EM-hopealle ajalla 42,45.

– Aikaisemmin on tehty virheitä finaaleissa. On ollut myös huonoja vaihtoja, mutta on tiedetty, että pystytään tähän, Schippers sanoi.

Lujaa juoksivat myös 4 x 100 metrin mestariksi viilettäneet britit James Dasaolu, Adam Gemili, James Ellington ja Chijindu Ujah. Nelikko vei mestaruuden ajalla 38,17. Jimmy Vicaut nosti ankkurina Ranskan EM-hopealla ohi Saksan ajalla 38,38..

Miesten 5000 metrillä nähtiin erikoinen kilpailu, kun kärkitrio: Espanjan Ilias Fifa, Adel Mechaal ja Saksan Richard Ringer saivat kaikki saman ajan 13.40,85. Miesten korkeushypyssä MM-hallien italialainen mestari Gianmarco Tamberi vei voiton ylitettyään 232.

Naisten 400 metrin aidoissa Sara Slott Petersen juoksi uransa ensimmäisen arvokisavoiton. Tanskalainen voitti EM-tittelin kesän parhaallaan 55,12. Viimeiselle aidalle tultaessa Puolan Joanna Linkiewicz nousi uhkaamaan Peterseniä, mutta jäi toiseksi ajalla 55,33. Petersen oli vuosi sitten Pekingin MM-kisoissa neljäs.

Kisojen mitalitilastossa Saksa ja Britannia voittivat molemmat 16 mitalia, mutta vain viisi mestaruutta. Pohjoismaista Norja kokosi kolme mitalia (mestaruuden ja kaksi pronssia). Ruotsin saalis oli kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Tanska sai yhden mestaruuden.