EM-kisat keskiviikkona: Helander ja Ruuskanen luottavaisina, kahdeksan suomalaista stadionilla

EM-kisat keskiviikkona: Helander ja Ruuskanen luottavaisina

Keihäänheittäjä Oliver Helander ottaa ensi askeleensa aikuisten arvokisoissa hyvässä seurassa. Miesten keihään keskiviikkoisen karsintakilpailun kakkosryhmä on selvästi ensimmäistä tasokkaampi. Helanderin ohella siinä heittävät kisan kärkisuosikeista saksalaiset Thomas Röhler ja Johannes Vetter ja tshekki Jakub Vadlejch sekä Viron Magnus Kirt. Antti Ruuskanen on ykkösryhmässä. 

Helander on valmistautunut EM-kisaan huolella, mutta huoletta.

– En ole paljon karsintaa ajatellut. Yritän selvitä siitä mahdollisimman helpolla, eli yhdellä heitolla, Helander sanoo.

Se tarkoittaisi, että avausheitolla pitäisi puhkaista 82 metrin karsintaraja.

– Sen suhteen itselläni on hyvä fiilis. Kalevan kisoissa tuli viisi yli 80 metrin heittoa, aiemmin tällä kaudella 88,02 heittänyt Helander muistuttaa.

Helanderin mukaan heitto on teknisesti hyvin jengoillaan.

– Kisassa mietin lähinnä sitä, että tukijalan täytyy pitää, Helander suunnittelee.

Ruuskanen oli yhdeksän vuotta sitten Berliinin MM-kisoissa kuudes. Silloin karsinnassa heittäjien kiusana oli ukkonen, joka viivästytti kilpailua. Nyt Berliinin olympiastadionilla heittäjiä kiusaa helle, mutta Ruuskasta harmittaa eniten se, että karsinta ja finaali ovat perättäisinä päivinä.

– Minä en pidä siitä, Ruuskanen sanoo ja muistuttaa, että Amsterdamin EM-kisoissa kaksi vuotta systeemi kipeytti hänen olkapäänsä.

Ruuskanen on heittänyt kesän mittaan kolme kilpailua. Parhaimmillaan keihäs on lentänyt 82,59. Nyt on edellytyksiä parempaan.

– Viimeiset harjoitukset ovat olleet tämän kesän parhaat, Ruuskanen sanoo.

Neziri: Ennätys on aina tavoite arvokisoissa

Pika-aituri Nooralotta Nezirin urakka alkaa torstaina välieristä. Hän on yksi niistä 13 juoksijasta, jotka naisten 100 metrin aidoissa menivät suoraan välieriin kesän tilaston perusteella.

Neziri on kauden mittaan juossut 100 metrin aidat 12,86, eli viiden sadasosan päähän omasta Suomen ennätyksestään. SE:n rikkominen välierissä on tavoitteena.

– Ainahan urheilija lähtee arvokisoihin tekemään omaa ennätystä. Olen ollut aika lähellä sitä ja nyt Berliinissä on juostu aika lailla nollatuulista, joten se on mahdollista, Neziri sanoo.

EM-kilpailuun valmistavat harjoitukset ovat sujuneet hyvin ja Kalevan kisojen jälkeinen henkinen ja fyysinen väsymys on levätty pois.

– Viimeisen kuukauden ajan olen kiinnittänyt erityistä huomioita lähtöön. Kun olen hakenut nopeaa lähtöä, olen aiemmin pompannut telineistä ylös ja jäänyt vähän ”paikalleen”. Nyt olen päässyt lähdössä telineistä hyvin eteenpäin ainakin harjoituksissa, Neziri sanoo.

EM-kisoihin Neziri lähtee samalla asenteella kuin kuluvan kauden muihinkin kisoihin.

– Olen hakenut vähän uudenlaista ajatusta kisoihin. Olen aiemmin pyrkinyt hakemaan tulosta ehkä liian aggressiivisesti. Nyt olen jo verkkakentältä asti yrittänyt säästää kaikki paukut itse kilpailuun, Neziri sanoo.

Mitä finaaliin Berliinissä vaaditaan?

– Veikkaan, että 12,95, Neziri sanoo.

Hurske ja Korte hyvässä vireessä alkueriin

Nezirin lajitoverit Reetta Hurske ja Annimari Korte hakevat EM-välieräpaikkaa keskiviikon alkueristä. Hurske pudotti heinäkuussa Joensuussa ennätyksensä lukemiin 13,11 ja Korte juoksi kesäkuussa 13,14. Kummankin valmistautuminen EM-kilpailun on mennyt ongelmitta.

Sairastelu häiritsi Hurskeen harjoittelua keväällä, mutta kesään mittaan vauhti on löytynyt lyhyiläl harjoitusjaksoilla ja kilpailemalla.

– Kalevan kisat oli aika stressaava kisa. Tein sen jälkeen pienen harjoitusjakson, joka meni hyvin. Tein pidempiä vetoja, jolla hain kestävyyttä. Muuten lähinnä tankkasin henkisiä ja fyysisiä voimavaroja EM-kilpailuun, Hurske sanoo.

Korte pinkaisi Kalevan kisoissa 13,15 ja haki sitten kisatuntumaa juoksemalla Lapinlahdella pika-aidat 13,21 ja 13,18. Berliinissä Korte on ollut yhteydessä espanjalaiseen valmentajaansa Rafael Blanqueriin, joka on pitänyt urheilijansa ”hereillä”.

– Lähetin hänelle videon eilisestä treenistä. Sieltä tuli, että tätä ja tätä pitää korjata. Eli ei pääse tulemaan tyytyväisyyden tunnetta, Korte sanoi.

Millaisella ajalla Berliinissä mennään välieriin?

– Se 13,15, jota olen juossut, pitäisi riittää, Korte arvioi.

Mäkelän ja Junnilan viimeistelytreenit onnistuivat 

Kristiina Mäkelä lähtee keskiviikkoiseen kolmiloikan karsintaan rikkomaan karsintarajaa 14,05 ja sinetöimään finaalipaikkaa. Hän on luottavainen, vaikka sairasti lyhyen tovin Kalevan kisojen jälkeen. Jyväskylässä hän loikki ennätyksensä 14,31.

– Saatiin kuitenkin pidettyä sairastelun ajan lihaksisto vireessä. Ennen tänne lähtöä otettiin pari terävää treeniä. Ne kertoivat, että se hermotus on säilynyt vaikka olin kipeänä. Tein viisiloikassa oman ennätyksen 20,70, joka lienee myös ”Suomen ennätys”, Mäkelä sanoo.

– Tuo on toki vain treenitulos, mutta hyvä merkki siitä, että tauti ei ole vaikuttanut mihinkään. 

Naisten korkeushypyssä karsintaraja on 192. Se sivuaa Ella Junnilan heinäkuun alussa Joensuussa hyppäämää ennätystä. Sittemmin hän ponnisti Kalevan kisoissa pienen nilkkakivun kanssa 186 ja Lapinlahden Motonet GP:ssä 187.

Lapinlahden kilpailun jälkeen EM-valmistelut ovat luistaneet ilman takkuja.

– Parit viimeiset harjoitukset ovat menneet hyvin. Maanantaina käytiin puntilla ja rauta liikkui ihan hyvin, Junnila sanoi.

Junnilan valmentaja Jouko Kilpi arvioi suojattinsa karsintanäkymiä näin:

– Ellalla on ihan hyvät mahkut finaaliin. Tuo rata voi olla (helteellä) aika suo, joten puhtaalla pelillä 190 voi riittää jatkoon, Kilpi sanoi.

Lehtonen: Toivon tasapainoista juoksua

Oskari Lehtonen juoksee keskiviikkona 200 metrin alkuerissä. Hän on kolmoserässä ja viitosradalla. Tämän kesän ajoilla mitaten eräss vain Ruotsin Felix Svenssonilla on heikompi aika kuin Lehtosella, joka pinkoi kesä-heinäkuun taitteessa Jämsässä 20,88.

– Välieriin haluaisin päästä. Toivon myös tasapainoista juoksua. Alkukausi on ollut vähän jäykistämistä, varsinkin juoksun loppu, Lehtonen sanoo.

Eristä menee jatkoon kolme parasta ja kaksi aikavertailusta.

Lajinsa aloittavien suomalaisten lisäksi Elmo Savola jatkaa Berliinissä urakkaansa keskiviikkona.

Ylen lähetysajat 

Keskiviikko 8.8.

Klo 10.25 TV2 ja Yle Areena (Iltasessio klo 18.30)

Klo Yle Puhe 10.30

EM-kisojen aikataulu (Ajat Suomen aikoja)

Keskiviikko 8.8.

10.35 110m aidat, 10-ottelu 
11.10 100m aidat, naiset alkuerät
11.20 Kiekko, 10-ottelu A
11.50 200m , miehet alkuerät
12.05 Kolmiloikka, naiset kars.
12.30 400m, naiset alkuerät
12.40 Kiekko, 10-ottelu B
13.00 Seiväshyppy, 10-ottelu A
13.05 1500m, miehet alkuerät
14.00 Keihäs, miehet kars.
14.15 Seiväshyppy, 10-ottelu B
15.25 Keihäs, miehet kars.
18.50 Keihäs, 10-ottelu A
19.25 Korkeushyppy, naiset kars.
20.00 Keihäs, 10-ottelu B
20.10 400m aidat, naiset välierä
20.35 400m, miehet välierä
20.45 Pituushyppy, miehet lk
21.00 800m, naiset välierä
21.15 Kuula, naiset lk
21.20 200m , miehet välierä
21.25 Kiekko, miehet lk
21.45 10 000m, naiset lk
22.35 1500m, 10-ottelu