Murto ja Lampela seipään finaaliin, Samuelssonin katse kääntyi pikaviestiin, Rouvalin, Mäkitörmän ja Pullin finaalihaaveet eivät toteutuneet

Naisten seiväshypyn EM-karsinnassa finaaliin tarvittiin maanantaina Münchenissä vähintään 440:n tulos ja riittävän vähän pudotuksia eri korkeuksista. Tämä onnistui Wilma Murrolta ja Elina Lampelalta, mutta Saga Andersson karsiutui finaalista, vaikka ylittikin 440.

Murto ylitti korkeudet 425 ja 440 ensimmäisellään, mutta 450:n selvittämiseksi hän joutui tekemään kolme yritystä. Se takasi kuitenkin selvän jatkopaikan finaaliin. B-ryhmässä hypännyt Lampela ylitti 410 ensimmäisellään, 425 toisella ja 440 ensimmäisellään.

440:n ylityksen ensimmäisellään teki myös Andersson, mutta alakorkeuksista tuli liikaa pudotuksia: 410 meni toisella ja 425 vasta kolmannella.

Murto oli tyytyväinen omaan varmuuteensa, mutta karsinnassa oli hänen mukaansa myös seiväshypyn luonnetta:

– 450:n hypyissä yksi seiväs oli vähän liian löysä, yksi tuulenpuuska yllätti juoksussa, ja kolmannella menin yli. Yllättävän pitkään karsintaa jatkettiin. Moni oli ajatellut, että 440 riittää.

– Tosi hyvä fiilis jäi finaalia ajatellen. Sain hyvän tuntuman hyppypaikkaan. Tuulet eivät ole kovia, vaikka pyörivät. Perinteinen stadionpaikka. Hyvällä mielellä voin keskittyä finaaliin.

– Tasaista on, joten finaaliin on kiva mennä. Yhtään mitalia ei ole jaettu ennen kisaa. Joskus on ollut selkeä kärkikaksikko tai kolmikko mihin on vaikea murtautua. Nyt minun ei tarvitse kumarrella mihinkään suuntaan, Murto kertoi kihelmöivistä tunteistaan ennen finaalia.

Elina Lampela kehui hyvää fiilistään, vaikka kentällä hän ei aivan tiennyt tilannettaan jatkoon pääsystä. Hänen piti varmistaa, onko hän finaalissa.

– 425:ssä ensimmäinen meni läpi, mutta sen jälkeen alkoi juoksu kulkea, 425:n ja varsinkin 440:n ylitykset olivat hyviä hyppyjä. 450:ssä alkoivat energiat loppua, oli niin pitkä kilpailu.

Lampela tunsi helpotusta, kun vaikeiden karsintojen jälkeen tuli nyt onnistuminen.

– Ei tarvitse leimautua huonoksi karsintahyppääjäksi. Minulla ei ole siellä mitään hävittävää. Olen hyvässä kunnossa ja juoksu kulkee, joten lähden hakemaan ennätystäni.

Saga Andersson ei peitellyt pettymystään.

– On turhautunut fiilis. Tulos oli hyvä, mutta kun se finaalipaikka oli taas niin lähellä.

450:n yritykseensä hän valmistautui epävarmoissa tunnelmissa.

– 440:n ylityksen jälkeen tuntuma kropassa oli tosi huono ja aloin liian paljon miettiä sitä. Aloin suoraan puskea hyppyjä siitä eteenpäin. Viimeisen hyppyyn sain jotakin rentoutta. Se oli voitto minulle, vaikka hyppy olikin limbo.

Samuelsson: Juoksu oli aika pehmeä

Samuli Samuelssonin katse Münchenin EM-kilpailuissa kääntyi maanantain 100 metrin alkuerien jälkeen 4 x 100 metrin viestiin. Samuelsson oli alkuerässään neljäs ajalla 10,39, joka ei riittänyt jatkoon.

Välieriin meni erien kolmen parhaan lisäksi yksi aikavertailusta ja siihen vaadittiin 10,33.

–  Vire oli hyvä. Verryttelyssä tuntui ihan hyvältä, mutta en saanut tuohon yhteen juoksuun sitä, mitä odotin. Harmittaa totta kai. Välieräpaikka oli ihan otettavissa, Samuelsson sanoi.

– Juoksu oli aika pehmeä kauttaaltaan.

Samuelsson oli heti juoksun jälkeen varma, että jatkopaikka ei tule.

– Ei jännittänyt. Olin aika varma, ettei tuolla pääse jatkoon. Uskoin, että välieriin tarvitaan sellainen 10,3:n alaosia oleva aika.

Valmentaja Mikael Ylöstalo kommentoi Ylen:n haastattelussa suojattinsa kilpailua. Juoksijan lähtö ei ollut paras mahdollinen.

– Startissa suunta oli väärä, ei ollut parasta rytmiä ja tikkausta, mikä on Samuelin vahvuus. Ehkä viime aikojen sairastelu on vaikuttanut, tehot eivät olleen nyt parhaimmillaan.

Miesten 100 metrin alkueristä puuttuivat 14 suoraan välieriin tilastojen perusteella päässeet juoksijat. Nopein radalla olleista oli ennätyksensä 10,19 pyyhkäissyt Irlannin Israel Olatunde.

Samuelssonin kilpailut jatkuvat Münchenissä perjantaina 4 x 100 metrin viestin alkuerissä.

Karsintatyönnöt eivät kantaneet Rouvalia ja Mäkitörmää finaaliin

Eveliina Rouvali ja Senja Mäkitörmä olivat naisten kuulan karsintakilpailussa 17:s ja 19:s tuloksin 17,07 ja 16,94. Finaalipaikkaan työnnöt eivät Münchenissä riittäneet. Siihen vaadittiin 17,33.

– Ensimmäinen lipsahti. Siinä oli varmaan liikaa intoa. Toinen oli sellainen perustyöntö ja vikalla laitoin kaiken peliin, ja sain ihan hyvän työnnön. Se oli viides kerta, kun työnsin yli 17 metrin, joten ei voi olla pettynyt, Rouvali sanoi.

Mäkitörmän kolmen työnnön sarja eteni hieman samaan tapaan.

– Ensimmäinen työntö oli ihan hyvä, mutta en saanut pidettyä sitä ringissä. Jos ne kaksi seuraavaa olisivat teknisesti onnistuneet, ne olisivat olleet hyviä. Niissä oli tehoa, mutta eivät osuneet kohdalleen, Mäkitörmä sanoi.

– Kun 17,33 riitti finaaliin, se harmittaa, ettei saanut sitä itse työnnettyä.

Pulli pääsi kärryille hyppäämisestä, mutta finaalihaaveet valuivat hukkaan

Kristian Pulli oli miesten pituushypyn karsinnassa 14:s tuloksella 770. Finaaliin oikeuttava sijoitus 12 parhaan joukkoon olisi vaatinut tulosta 774.

Pullin ensimmäinen karsintahyppy oli yliastuttu. Toisella vastaan puski 2,6 m/s-vastatuuli, josta syntyi tulos 761. Paras hyppy syntyi viimeisellä yrityksellä, jolla hän oli hetken kiinni finaalipaikassa, mutta takaa tuli vielä pari miestä ohi.

Pullin valmistautuminen EM-kisoihin ei ollut helppoa, ja pitkään oli olemassa vaihtoehto jättää kisat kokonaan väliin. Nivusvaiva, jonka syytä hän ei vielä tutkimuksista huolimatta täysin tiedä, on estänyt täysitehoisen nopeus- ja hyppyharjoittelun.

– Tänään tuntui yllättävän hyvältä. Ei ollut juurikaan vaivaa itsellä. Paljon jäi hampaankoloon, ja finaalissa olisi voinut tulla hyvä tulos. Minulle karsinta on aina vähän nihkeää, niin kuin varmaan monella muullakin. Se on sellaista senttipeliä ja kuinka hypyn saa osumaan.

Pulli kertoi tunteneensa, että hyvä tulos oli tulollaan ja hän on taas kärryillä hyppäämisestä.

– Ensimmäinen hyppy olisi ollut vaadittavan pituinen, vaikka ei mikään nappihyppy. Toisella tuli kova vastatuuli, melkein kolme metriä sekunnissa. Viimeisen otin vähän liian varman päälle. Se oli oma virhe. Siinä olisi ollut mahdollisuus.

https://munich22results.european-athletics.com/en/results/athletics/daily-schedule.htm