EM-kisapäivän suomalaisseuranta: Kosonen 5:s ja Tervo 8:s moukarissa, Vanninen ottelun 8:s ensimmäisen päivän jälkeen

EM-kisojen naisten moukarinheiton finaalissa Silja Kosonen heitti viidenneksi tuloksella 69,45 ja Krista Kosonen kahdeksanneksi, 67,85.

Hieman parempaa kenties odotettiin, ja urheilijat itsekin puhuivat etukäteen jopa mitaleista. Molemmat paransivat kuitenkin MM-kisojen sijoituksiaan kahdella pykälällä.

– Jäi vähän ärsyttämään. Olisin voinut heittää paremminkin, mutta pienet tekniikkavirheet vaivasivat. Mutta tyytyväinen täytyy olla. Tavoite oli sijoittua paremmin kuin MM-kisoissa, ja kaksi sijaa tuli nyt parannusta, Kosonen kommentoi kilpailuaan.

– Mutta en ehtinyt suremaan omia heittojani, kun katsoin Wilma Murron touhua, että mitäs siellä tapahtuu. Oli sen verran siistiä touhua, ettei voinut kuin iloita hänen puolestaan.

Tervo oli harmistunut suorituksestaan.

– Olisin halunnut heittää pitemmälle, mutta tekniikkavirheet söivät perustekemistä. Ei tullut tulospiikkiä.

– Paras sijoitukseni kuitenkin aikuisten arvokisoissa, joten pakko olla tyytyväinen. Tämä on alku sille, että lähden kipuamaan sijoja ylöspäin.

Mestariksi heitti Romanian Bianca Florentina Ghelber tuloksella 72,72, kakkoseksi Puolan Ewa Różańska ennätyksellään 72.12 ja kolmanneksi Italian Sara Fantini 71,58.

Vanninen ottelun kahdeksantena ensimmäisen päivän jälkeen

Saga Vanninen aloitti EM-kisojen keskiviikkoillan seitsenottelun kuulantyönnöllä.

Siinä hän onnistuikin hyvin tekemällä heti ensimmäisellä työnnöllään tuloksen 15.08, joka on hänen ennätyksensä. Myös kaksi muuta yritystä olivat lähellä 15 metriä. Vannisen entinen ennätys, 14,90, on viime vuoden ennätyssarjasta nuorten EM-kisoissa.

Kolmen lajin jälkeen Vanninen on yhteistuloksissa kuudentena pistein 2784.

Vanninen oli kuulantyönnössä toiseksi paras. Pisimmälle työnsi Hollannin Anouk Vetter tuloksella 15,68. Kolmas oli ottelua huippupistein johtava Belgian Nafissatou Thiam hänelle hyvällä tuloksella 14,95.

Valmentaja Matti Liimatainen oli syystäkin tyytyväinen suojattinsa kuulan esitykseen.

– Onnistui hyvin, teknisesti hyviä työntöjä.

– Vaatimattomasti menneen korkeuden jälkeen tämä oli hyvä suoritus. Aidoissa kaksi viimeistä aitaväliä alkoivat vähän kantata, joten saa nähdä kuinka seuraava laji 200 metriä kulkee, Liimatainen pohti Ylen haastattelussa ja viittasi urheilijansa palautumisen tilaan nuorten MM-kisojen ottelun jälkeen, joka kisa käytiin reilu viikko sitten.

Päätöslaji 200 metriä kulki nihkeästi

Ensimmäisen päivän päätöslaji 200 metriä kulki sitten nihkeämmin. Vannisen tulos oli 25,01, kun se on parhaimmillaan mennyt 24,49.

Ensimmäisen päivän jälkeen Vannisen pisteet ovat 3670, jolla hän on kisan kahdeksantena. Pistemäärä on 80 pistettä perässä hänen ennätyssarjaansa.

– Kuulassa onnistuin hyvin, mutta muut lajit menivät tämän päivän tason mukaan. Korkeudessa hypyt vaihtelivat, ensimmäinen yritys 177:stä oli hyvä, vaikka ylitystä ei tullut. Aidat sujuivat teknisesti hyvin, Vanninen kommentoi ensimmäistä ottelupäiväänsä.

Kuusiniemi paransi vauhtiaan välierässä: 13,81

Santeri Kuusiniemi jatkoi hyviä juoksujaan 110 metrin välierissä. Hän oli eränsä kuudes ajalla 13,81, kun eilisissä alkuerissä meni 13,89. Finaalin portit jäivät kuitenkin vielä kauaksi, ja pääsy alkueristäkin jatkoon oli hänelle tilastojen valossa jymy-yllätys.

– Hyvä veto. Alku meni hyvin, mutta kuudennen aidan jälkeen juoksu tipahti alas ja alkoi tulla kolhuja. Se johtui jostain osumasta aitaan, rynnimisestä tai sitten juoksurytmiin tuli häiriötä, Kuusiniemi kertoi kisahaastattelussa.

– Hieno täällä on kilpailla ja sain bensaa liekkeihin omaan harjoitteluuni. Oli hieno juosta noita tähtiä vastaan. Aika monta askelta ovat vielä edellä. Tekninen varmuus on yksi syy, mistä se johtuu.

Aikavertailussa finaaliin vaadittiin vähintään 13,50:n tulos.

Aamupäivän kilpailut:

Keskiviikon aamupäivä oli Münchenin EM-kisossa vilkas kisarupeama suomalaisille.

Saga Vanninen avasi seitsenottelun juoksemalla 100 metrin aidat 13,74, joka toi kokonaiskilpailussa 12:nnen sijan. Vanninen oli erässään kuudes. Vannisen kauden paras ja oma ennätys tässä lajissa on nuorten MM-kisoissa Calissa juostu 13,52.

Naisten ottelun avauslajin voitti Sveitsin Annik Kälsin ajalla 13,23. Belgian Noor Vidts ja olympiavoittaja Nafissatou Thiam olivat toinen ja kolmas ajoin 13,29 ja 13,34.

Vannisen erässä nähtiin myös haaveri, kun hänen viereisellä radallaan juossut Hollannin Emma Oosterwegel kompuroi aitojen välissä. Se oli vähällä häiritä myös Vannisen juoksua.

Ottelun toisessa lajissa korkeudessa Vanninen pääsi tulokseen 174. Korkeudet 165, 168 ja 171 hän ylitti ensimmäisellä yrityksellään, ja 174 ylittyi toisella hypyllä.

Ennätyssarjassaan viime vuonna hän hyppäsi 178, reilu viikko sitten Calissa nuorten MM-kisojen voittosarjassa tulos oli 172.

Moukarimiehet eivät löytäneet kunnon virettä, jatkoon olisi päässyt tuloksella 73,26

Aaron Kangas oli moukarinheiton ensimmäisessä karsintaryhmässä kahdeksas. Paras heitto kantoi 71,08. Ryhmän pisimmän kaaren 78,78 heitti mestaruutta puolustava Puolan Wojciech Nowicki.

– Ei ole paljon kehumista. Odotin treenien perusteella parempaa. Ei vieläkään lähtenyt kohdalleen. Harmittaa. Olisi pitänyt se 73-metrinen heittää, joka oli omasta mielestä realistinen itsellenikin, Kangas sanoi.

Lämmittelyheitot olivat hyviä ja rentoja. Ensimmäinen kilpailuheitto oli vähän varovainen ja yritin sitten laittaa pikkuisen tehoa. Kaksi viimeistä olivat aika onnettomia. Samoja vaikeuksia on ollut koko kesän, en saa tehoja heittoihini.

Toisessa karsintaryhmässä ei ollut suomalaisittain yhtään helpompaa. Henri Liipolan leka lensi tulokseen 71, 55 ja Tuomas Seppäsellä 71,24. Loppukilpailuun 12 parhaan joukkoon pääsi lopulta tuloksella 73.26.

Miesten yhteiset kommentit olivat varsin lohduttomia:

– Ei tästä paljon kerrottavaa jää. Kun vetää rennosti, niin lentää 71 metriä. Kun lisää tehoa, niin se ei välity moukariin.

– Tuntuu siltä, että isoissa kisoissa tekniikka taantuu viisi vuotta taaksepäin.

Münchenin helteessä heittoringin ympärillä on noussut uusi puheenaihe, lämmön vaikutus ringin pinna pitoon.

– Kun rinki kuumenee, niin pinnan pitoon tulee karheutta ja pyöriminen hidastuu. Wojciech Nowickin kaltainen heittomies tekee kyllä tuloksen mistä tahansa, moukarimiehet valaisivat tilannetta.

Lehtonen koronan kourista EM-radalle

Tuomas Lehtonen toivoi ennen 400 metrin aitajuoksun alkueräänsä oman ennätyksensä (50,53) rikkomista ja jopa 50 sekunnin alitusta. Se unelma ei toteutunut, vaan Lehtonen oli omassa erässään seitsemäs ajalla 52,75, joka jäi aika tavalla myös hänen tämän kesän 51 sekunnin perustasostaan.

Jatkoon välieriin menneistä juoksijoista puolet alitti 50 sekuntia, ja loppujoukollakin ajat olivat 50:n sekunnin luokkaa, joten ennätyksellään Lehtonen olisi kamppaillut jatkopaikasta. Tässäkin lajissa parhaimmat juoksijat saivat jättää alkuerät väliin, ja heillä oli suora pääsy toiselle kierrokselle.

– Aloitin rohkeasti, mutta yhdeksännelle aidalle tuli kompurointia. Siinä vauhti pysähtyi, jonka jälkeen on vaikea saada taas vauhti päälle.

Lehtosella oli vaikeuksia myös terveytensä kanssa, sillä viime viikolla hän sairasti koronan.

– Harmittaa vietävästi. Kunto on kyllä tuntunut olevan muuten kohdallaan.

Halonen kiiti ykkösradalta välieriin ja yllättyi itsekin jatkopaikasta

Kristiina Halosen on ollut yleisurheilukesän kotimaisia piristysruiskeita ja oli sitä myös EM-kisojen 400 metrin aitojen alkuerissä. Halonen aitoi ykkösradalta eränsä neljänneksi ja välieriin aikavertailusta ajalla 56,70.

– Vähän yllätyin. Ajattelin, ettei tuollainen aika riitä millään, Halonen sanoi.

Toisin kävi. Halonen oli ensimmäinen kolmesta juoksijasta, jotka nousivat välieriin aikavertailusta. Halosen aika jäi vain kaksi sadasosaa juoksijan ennätyksestä, ja oli loistojuoksu tiukkakaarteiselta sisäradalta.

– Kaarteet on juostava lujaa ja siellä on pidettävä terävä askelkontakti. Jos siellä on laiska, se näkyy ajassa, Halonen setvi ykkösradalla onnistumisen metkuja.

Halonen tuli eränsä kärkikaksikossa yhdeksännelle aidalle, muttei pystynyt pitämään asemiaan.

– Huomasin ettei muita juoksijoita näkynyt, mutta ei siinä oikein voi ruveta vilkuilemaankaan. Samalla siinä alkoi jalka painamaan, Halonen muisteli juoksun loppuhetkiä.

– Loppusuora oli liian hidas suhteessa siihen, mitä sen pitäisi olla.

Välierissä Halosen toiveissa on juosta yhtä rohkeasti.

– En lähde välieriin nöyristelemään, eikä minulla ole mitään hävittävää, Halonen sanoi.

– Jahtaan omaa ennätystäni, mutta todennäköisesti sieltä tulee taas ykkös- tai kakkosrata. Mutta nyt olen harjoitellut siihen askelmerkit.

Loikkaajat finaaliin pellehypyillä ja sirkustempuilla

Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen pääsivät lopulla helpohkosti kolmiloikan karsinnasta loppukilpailuun, joka hypätään perjantai-iltana.

Mäkelän ensimmäinen hyppy oli yliastuttu, toisellaan hän teki tuloksen 14,11 ja kolmatta hyppyä ei hänen enää tarvinnut tehdä. Hän oli karsinnan kokonaistuloksissa viides.

Salmisen sarja oli 13,90, yliastuttu ja kolmas 13,87. Sillä irtosi kahdeksas sija.

Karsinnan tulostaso jäi normaalia vaisummaksi, kun finaaliin pääsi vielä tuloksella 13,71. Kaksi parasta tulosta tekivät Saksan Neele Eckhardt-Noack, 14.53, ja Portugalin kesän tuloskuntoaan parantanut Patrícia Mamona, 14.45.

Salminen jäi viime kesän olympialaisissa ja taannoisissa MM-kisoissa niukasta loppukilpailun ulkopuolelle, mutta nyt tuli onnistuminen.

– Helpotti erittäin paljon, ihana olo, Salminen kertoi kisan jälkeen.

Ensimmäistä 13,90-hyppyään hän kommentoi:

– Juoksu tuli hyvin, mutta lopulta siitä tuli sellainen pellehyppy.

Mäkelä uhkui varmuutta ja kilpailuiloa.

– Ensimmäiseen laitoin paukkuja sillä ajatuksella, jos yksi hyppy riittäisi, mutta se meni yliastutuksi. Toiseen sovin valmentajani kanssa tekeväni perushypyn, jotta saan tuloksen. Saan tehdä vaikka sirkustemppuja, kunhan pysyn lankun takana, oli ohje. Kolmatta ei sitten tarvinnut hypätä, mutta pidin silmällä kilpailun kehitystä, Mäkelä kertasi karsinnan kulkua.

– Minulla ei ollut tähän karsintaan mitään panostusta, sillä olin varma, että selvitän itseni 12 parhaan joukkoon. Nyt tuntuu, etten olisi edes kilpaillut.

Salminen sai valmentajaltaan eväät finaalia varten:

– Matti Mononen totesi, että nyt ei ole finaalissa mitään hävittävää, kun sinne saakka olen vihdoinkin päässyt, Salminen jatkoi.

Molemmat hyppääjät esiintyivät karsintakilpailun jälkeen iloisella mielellä ja uhkuivat finaaliin hyvää kisavirettä. Perjantaille Müncheniin luvataan ukkoskuuroja ja vesisadetta.

– Sehän on vain hyvä asia meille suomalaisille, Mäkelä ennusti.

https://munich22results.european-athletics.com/en/results/athletics/daily-schedule-date=2022-08-17.htm