Sara Kuivisto juoksi Superliigassa parhaan suomalaisajan 19 vuoteen

Suomen joukkue otteli Bydgoszczissa Euroopan Superliigan toisena päivänä 7½ pistettä paremmin, kuin tilastotulokset ennakoivat ja on yhteispisteissä 11:ntenä pisteen edellä Ruotsia. Voitosta kamppailevat Ranska ja järjestävä maa Puola.

Sara Kuivisto juoksi 800 metrillä neljänneksi ennätyksellään 2.01,85, mikä on paras suomalaistulos 19 vuoteen. Camilla Richardsson oli estejuoksussa niin ikään neljäs hyvällä ajalla 9.42,97. Kärkikolmikkoon hänen loppukirinsä ei vielä riittänyt.

Kestävyysjuoksijoista onnistui myös 18-vuotias Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvist, joka paransi 3000 metrin ennätystään 7,39 sekuntia 9.19,65:een ja sijoittui seitsemänneksi.

Kristiina Mäkelä oli kolmiloikassa viides tuloksella 14,10 ja Kristian Pulli hyppäsi pituutta kauden kotimaisen kärkituloksen 791 ja sijoittui kuudenneksi. Aaron Kangas oli moukarinheiton viides uransa toiseksi parhaalla tuloksella 73,62.

Kolmas kilpailupäivä on paperilla Suomen joukkueelle erittäin hyvä. Silloin tulessa ovat mm. estejuoksija Topi Raitanen, kolmiloikan SE-mies Simo Lipsanen, Sara Kuivisto toisessa lajissaan 1500 metrillä, 100 metrin aitajuoksun tilastoykkönen Annimari Korte, korkeushypyn SE-nainen Ella Junnila, hurjasti kehittynyt pituushyppääjä Taika Koilahti ja moukarinheiton SE-nainen Krista Tervo.

Vain seitsemän parasta maata säilyy Superliigassa, joka ensi kerraksi supistuu 12 joukkueesta kahdeksaan joukkueeseen.

Pistetilanne 2. päivän jälkeen: 1) Ranska 192½, 2) Puola 191, 3) Italia 170, 4) Saksa 169, 5) Britannia 160½, 6) Espanja 156, 7) Tshekki 128, 8) Ukraina 127, 9) Kreikka 112, 10) Sveitsi 105, 11) Suomi 101½, 12) Ruotsi 100½.

 

Oskari Mörö

Lauantai laji lajilta:

Miehet, 400 m aj

Oskari Mörö sijoittui 400 metrin aitajuoksussa seitsemänneksi kauden toiseksi parhaalla ajallaan 50,22. Perjantaina alkuerissä syntyi kauden kotimainen kärkiaika 49,97.

– Vähän vaikeaa oli alusta asti. Läksin 13 askeleen rytmillä, mutta en saanut sellaista rentoa juoksua. Jouduin puskemaan alusta asti, Mörö sanoi.

Mörö oli finaaliin osallistujista kausivertailun kahdeksas, joten seitsemäs sija oli pieni voitto.

– Siihen voi olla tyytyväinen, että juoksin täällä kauden toistaiseksi kaksi parasta juoksua ja sain pienen tilastovoiton, mutta parempaa odotin, Mörö sanoi.

Juoksun voitti Puolan Patryk Dobek ajalla 48,87. Ranskan Ludvy Vaillant oli toinen kauden parhaalla ajallaan 48,98.

Naiset, 800 m

Sara Kuivisto aloitti kahden lajin urakkansa Bydgoszczissa komealla ennätyksellään 2.01,85, jolla hän nousi kaikkien aikojen kotimaan tilastossa viidenneksi. Superliigassa se toi napakan loppukirin siivittämänä neljännen sijan.

– Mieletön tunne. Tiesin jo tuossa 600 metrin kohdalla, että tulee hyvä aika, kun ei tuntunut missään, eikä tunnu vieläkään, Kuivisto hehkutti maalissa.

Avauskierroksen kärki meni 59,62. Kuivisto juoksi koko matkan sisärataa. Alkumatkasta hän oli yhdeksäntenä, nousi viimeisen takasuoran alussa seitsemänneksi ja ennen viimeistä kaarretta viidenneksi ajautumatta kertaakaan toiselle radalle ennen kiritaiston alkamista.

– Vähän oli vaikea tuo loppusuora, kun ei ollut oikein tilaa, mutta kaikkiaan hyvä juoksu, mutta se ei ollut yllätys, kun kävin eilen juoksemassa pari 100 metrin vetoa, jäin sen jälkeen miettimään, että olisipa vain huomennakin näin kevyet jalat ja nyt oli, Kuivisto sanoi.

Kuiviston aiempi ennätys on viime vuoden Jyväskylän Kalevan kisojen 2.02,14. Kausivertailussa Kuivisto oli ennen juoksua yhdeksäs.

– Sunnuntaina sitten 1500 metriä. Onneksi ne olivat ohjelmassa näin päin. Muuten en olisi kahta matkaa juossut, Kuivisto sanoi.

Kilpailun voitti Ranskan Renelle Lamote ajalla 2.01,21. Maaliskuinen Euroopan hallimestari, britti Shelayna Oskan-Clarke oli toinen ajalla 2.01,45. Kuivisto löi mm. kaksinkertaisen Euroopan mestarin, Ukrainan Natalia Prishtshepan.

Kuiviston aika on tämän lajin paras suomalaistulos vuoden 2000 jälkeen.

Kristian Pulli

Miehet, pituus

Kristian Pullin viime aikojen hyvä vire jatkuu. Hän ponnisti pituushypyssä kuudenneksi kesän kotimaisella kärkituloksella 791. Avaushyppykin kantoi jo 771.

Kilpailun voitti hallitseva Euroopan mestari, Kreikan Miltiádis Tentóglou, joka liiteli 830.

– Avaushyppy olisi voinut olla parempi, toisella kierroksella (761) vauhti ei ollut optimaali, viimeinen askel venyi ja hyppy meni läpi. Kolmanteen sain koko suorituksen kohdalleen, Pulli sanoi.

Pulli matkustaa seuraavaksi Espanjaan Sierra Nevadan korkeanpaikan harjoituskeskuksen kentälle Monachiliin, jossa hän ponnisti toissa vuonna ennätyksensä 807.

Sierra Nevadan vuoristossa ilmanvastus on rahtusen pienempi kuin merenpinnan tasolla.

– Oma ennätys on hypätty siellä ja tykkään siitä paikasta, Pulli sanoo.

Monachilin jälkeen Pullia odottaa Ruotsi-ottelu, joka tarkoittaa, että kovatasoisia kilpailuja taistella paikasta MM-kilpailuihin on.

– Ja se tässä ilman muuta on tavoite. Hyvä nousukunto on päällä, Pulli sanoi.

Kilpailun voittaneella Tentógloulla, 21, on takanaan huikea kausi. Maaliskuussa hän voitti Euroopan hallimestaruuden maansa halliennätyksellä 838. Heinäkuussa Gävlessä hän voitti 22-vuotiaiden Euroopan mestaruuden 832 kantaneella hypyllä, joka on hänen ulkoratojen ennätyksensä. Edellisessä kilpailusaan ennen Superliigaa hän liiteli Kreikan mestaruuden tuloksella 822.

Miehet, korkeus

Arttu Mattila ylitti korkeushypyssä aloituskorkeutensa 202 ensimmäisellä yrityksellään, mutta pudotti kolmesti korkeudesta 207 ja sijoitus oli 12:s.

– Kroppa ei tuntunut omalta. Oli jotenkin vetelä olo. Ensimmäinen hyppy 202:sta oli hyvä, mutta sen jälkeen tuntui, etten vaan saanut itsestäni irti, Mattila sanoi.

Mattilan kesän paras tulos on 212. Hän ylitti sen Boråsissä 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa saavuttaessaan pronssimitalin. Saman korkeuden ylitys toi Lappeenrannassa viikonvaihteessa uran ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruuden.

Superliigan kilpailun voitti Espanjan Miguel Ángel Sancho, joka ylitti 226.

 

Wilma Murto

Naiset, seiväs

Wilma Murto taivutti tuulisessa seiväskilpailussa 421 ja harmitteli kilpailun jälkeen, että kilpailun tulos ja hyppyjen tuntuma eivät vastanneet toisiaan.

Murto sijoittui jaetulle 8-9:nnelle tilalle. Murron kesän paras tulos on Turussa kesäkuussa ylitetty 445. Talvella Australiassa hän hyppäsi 451.

– Harmittaa tuo tulos, kun omasta tekemisestä jäi hyvä kuva. Juoksu oli hyvärytmistä ja parasta tänä kesänä, Murto kertoi.

Rima nostettiin 421:n jälkeen 436:een, joka jäi Murrolta ylittämättä. Osasyyllinen siihen oli kiusallisen napakka puuskainen sivutuuli.

– Nyt sitten seuraavaksi Ruotsi-otteluun, Murto tuumi.

Kilpailun voitti Rion olympiakisojen ja toissavuoden Lontoon MM-kilpailujen kreikkalainen mestari Ekateríni Stefanídi yhdellä ainoalla hypyllä, kun hän ylitti aloituskorkeutensa 456. Tämän jälkeen hän ylitti myös 470.

Camilla Richardsson

Naiset, 3000 m ej

Camilla Richardsson oli 3000 metrin estejuoksussa neljäs, mikä oli yhden sijan paremmin kuin kausivertailussa. Richardssonin aika oli 9.42,97. Juoksun voitti kaksi edellistä estejuoksun Euroopan mestaruutta voittanut saksalainen Gesa-Felicitas Krause.

– Juoksu tuntui nyt paremmalta kuin Kalevan kisoissa, mutta tuo toinen kilometri oli sen verran hidas, ettei siinä voinut mitään huippuaikoja juosta, Richardsson sanoi.

Vaasalaisjuoksija on kesän mittaan parantanut 3000 metrin estejuoksun ennätystään kahdesti, viimeksi Joensuun Motonet GP:ssä lukemiin 9.35,27.

– Nyt voi sanoa, että nuo kolme edellä olivat minua parempia. Heillä oli myös paremmat tilastoajat. Omasta juoksusta voin sanoa, että sijoitus, juoksu ja esteiden ylitys olivat nyt ok. Varsinkin esteiden ylitys sujui nyt paremmin kuin viime kilpailuissa, Richardsson sanoi.

Richardsson juoksee seuraavaksi 18. kuluvaa kuuta Timanttiliigan Birminghamin osakilpailussa.

– Tästä on hyvä jatkaa Birminghamiin. Siellä tulee olemaan vauhtia, Richardsson sanoi.

Aaron Kangas

Miehet, moukari

Aaron Kangas sai avauskierroksen jälkeen heiton jengoilleen ja oli moukarikılpailussa mainiosti viides tuloksella 73,62.

Se oli kolmas kilpailu, jossa Kangas heitti yli 73 metrin. Oma ennätys on Kaustisella kesäkuussa heitetty 73,94. Toisen kerran  73 metriä meni Lappeenrannan Kalevan kisoissa, kun 73,17 toi toisen sijan.

– Ensimmäinen heitto oli sellaista perushätäilyä, mutta kaksi seuraavaa olivat hyviä, niin kuin tuloksetkin, Kangas muisteli 71,98 ja 73,62 kantaneita viimeisiä heittojaan.

­– Siinä viimeisillä hain heittoa enemmän sinne vasemman jalan puolelle. Tuntui, että sitä kautta oli helppo heittää ja hyvin tuli tulostakin.

Kankaan kesän heittokunto oon ollut varmaa, mutta kropassa olisi hänen mukaansa varaa parempaankin, kun kaikki naksahtaisi kohdalleen.

– Harjoitusten perusteella olisi varaa. Nyt on kuitenkin takana sen verran kova kisaputki, että levätään hetki ja seuraavaksi Ruotsi-otteluun.

Kilpailun voitti hallitseva Euroopan mestari, Puolan Wojciech Nowicki, joka heitti 78,84.

Kangas venyi neljä sijaa parempaan sijoitukseen, kuin kausivertailun perusteella olisi voinut odottaa.

Miehet, 5000 m

Eero Saleva voitti viikonvaihteessa Kalevan kisojen 10000 metriä ja oli 5000 metrillä kolmas. Tuplaus tuntui jaloissa vielä Superliigan 5000 metrillä, jolla Saleva oli 12:s ajalla 14.51,76.

– Kun vauhti parani sen ensimmäisen hölkkäkierroksen jälkeen, minulla kulki hyvin 2500 metrin asti. Sen jälkeen tuntui, että jaloista loppui potku. Se Kalevan kisojen tuplaus vissiin tuntui. Ei vaan ollut voimia runtata, Saleva sanoi.

– Sekin vaikutti, ettei Kalevan kisojen jälkeen saanut tähän väliin yhtään rytmiharjoitusta. Nyt pitää koettaa päästä mahdollisimman nopeasti treeniin kiinni ja levätä sitten ennen maaottelua.

Kilpailun voitti Italian Yemaneberhan Crippa ajalla 13.43,30. Crippa juoksi viime vuoden EM-kilpailuissa 10000 metrillä kolmanneksi ja on juossut tällä kaudella 5000 metriä 13.07,84.

Miehet, kuula

Arttu Kangas oli kuulantyönnössä yhdestoista työnnettyään ensimmäisellään 17,47, toinen meni niukasti rikki ja kolmas jäi 17,37:ään.

– Ensimmäisellä otin varman tuloksen, toinen meni niukasti yliastutuksi. Se olisi voinut olla sellainen tämän kauden perustulos, kolmannessa työnnössä tökkäsi aika rajusti vastaan, Kangas sanoi.

– Tästä eteenpäin suunnitelmana on hakea kunnon tulos kilpailemalla. Ei se nyt lepäämällä tai treenaamalla tule, nyt pitää vain kilpailla.

Kankaan kesän paras on 19,50, joka syntyi kesäkuun alussa Hämeenkyrössä. Lappeenrannan Kalevan kisoissa hän vei mestaruuden 18,33 kantaneella työnnöllä.

Kilpailun voitti Puolan Michal Haratyk kisaennätyksellä 21,83. Haratyk on hallitseva ulko- ja halliratojen Euroopan mestari. Hän on ollut viime ajat vakuuttavassa kunnossa. Heinäkuun lopussa syntyi Varsovassa Puolan ennätys 22,32, joka hän  sittemmin sivusi Kamila Skolimowskan muistokilpailuissa Cetniewossa viime viikonvaihteessa.

Nathalie Blomqvist

Naiset, 3000 m

Nathalie Blomqvist juoksi 3000 metrillä seitsemänneksi roimalla ennätysparannuksella ja ajalla 9.19,65, jolla hän nousi kotimaan 19-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi.

IK Falkenin juoksijan edellinen ennätys oli Boråsissa 19-vuotiaiden EM-kilpailujen neljännen sijan tuonut 9.27,04.

– Huomasin, että nämä ovat kovemmat kisat kuin mitä junnukisat ovat. Oli paljon enemmän tönimistä ja sellaista, mutta hyvin siitä selvisin, Blomqvist sanoi.

– Vauhti oli alussa hidasta ja kiihtyi sitten. Joukkueen puolesta jäi harmittamaan, että tuossa loppusuoralla tuli vielä pari juoksijaa ohi. Jalat tuntuivat ihan hyvältä juosta, saa nähdä miten on ensi viikonvaihteessa 19-vuotiaiden SM-kilpailuissa.

Juoksun voitti sujuvaa suomea puhuva ruotsinsuomalainen Yolanda Ngarambe ajalla 9.07,67. Hän juoksi talvella hallissa 8.53,97.

Miehet, 1500 m

Joonas Rinne oli 1500 metrillä kymmenes ajalla 3.52,56. Rinne taisteli paremmista sijoista vielä 200 metriä ennen maalia.

– Huono juoksu. Vaikka olin matkalla joukon hännillä, niin ei tuntunut hyvältä ja loppukirissä tuntui, ettei ollut mitään annettavaa. Tässä on aika paljon kisoja takana. Se voi vaikuttaa, Rinne harmitteli.

Rinne on kesän mittaan juossut myös kolmanneksi Napolin universiadeissa ja voitti Lappeenrannan Kalevan kisoissa 1500 metrin mestaruuden jo kolmannen kerran peräkkäin.

Puolan Marcin Lewandowski piti viimeisen kierroksen hurjavauhtisessa kirissä takanaan britti Charlie Gricen ajalla 3.47,88. Viimeisen kierroksen Lewandowski juoksi noin 50,6! Rinteen loppuaika oli 3.52,56 ja viimeiseen kierrokseen hän käytti 54,6.

Kristiina Mäkelä

Naiset, 3-loikka

Kristiina Mäkelä loikki viidenneksi naisten kolmiloikassa. Hän ponnisti ensimmäisellään 2,1 sekuntimetrin myötätuuleen 14,09 ja kolmannellaan ennätyskelpoisesti 14,10.

Mäkelä palasi viime viikonvaihteen Kalevan kisoissa kesäkuun puolivälissä alkaneelta harjoitusjaksolta kilpailujen pariin ja vei Lappeenrannassa mestaruuden tuloksella 14,19, joka syntyi napakassa myötätuulessa. Ennätyskelpoisesti hän loikki silloin 14,15.

Superliigan kilpailun voitti kreikkalainen Paraskeví Papahrístou, 30, tuloksella 14,48. Hän vei viime vuonna Berliinissä Euroopan mestaruuden ja on tänä kesänä hypännyt 14,51.

Naiset, keihäs

Jenni Kankaan viidennessä sijassa naisten keihäskilpailussa oli vahva onnistumisen maku viime viikonvaihteessa epäonnistuneiden Kalevan kisojen jälkeen. Kangas heitti Superliigassa 55,37. Kilpailun voitti Ranskan Alexia Alais, joka sivalsi ennätyksensä 63,46.

– Eka kerta pitkään aikaa, kun teki mieli heittää kaikki kuusi heittoa. Nyt harmitti, kun oli vaan kolme heittoa. Minulle tämä oli iso henkinen voitto. Takana on raskas viikko, Kangas viittasi Kalevan kisojen jälkeisiin tunnelmiin.

– En ole tyytyväinen 55 metriin, pystyn parempaan, mutta tänään olin siihen tyytyväinen. Nyt sain hyvin kaivettua tuollaisen tuloksen.

Kankaan kesän paras tulos on kesäkuun lopulla Pihtiputaan keihäskarnevaalissa heitetty 57,70.

Naiset, 4×100 m

Suomen naisten nelikko Johanna Kylmänen, Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa ja Hanna-Maari Latvala juoksivat 44,38. Se on paras suomalaistulos viiteen vuoteen. Edellisen kerran Suomen joukkue juoksi nopeammin Zürichin EM-kilpailuissa.

– Sellainen perussuoritus, tällä joukkueella pystyy juoksemaan alle 44 sekunnin, Kortetmaa totesi.

– Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta tällä kokoonpanolla, Kemppinen muistutti.

Samaa mieltä oli myös Latvala kokeneena viestijuoksijana.

– Hyvä suoritus tältä joukkueelta, kun juostiin ensimmäistä kertaa yhdessä. Vaihtoihin jäi parannettavaa, Latvala sanoi.

Suomen naisten joukkueen sijoitus oli kymmenes.

Miehet, 4×100 m

Konsta Alatupa, Roope Saarinen, Oskari Lehtonen ja Elmo Lakka toivat kapulan maaliin ajassa 40,12.

­Tasaisen varmassa viestissä aituri Elmo Lakka korvasi ankkurina Samuel Purolan, jolla on ongelmia edellispäivänä kireäksi äityneen lonkan koukistajalihaksen kanssa.

– Ei ole koskaan jalat tuntuneet noin hyvältä. Kapulaa en tosin saanut annettua heti ensi yrityksellä, Alatupa kertaili.

– Oma juoksu tuli ihan hyvin, vaihto meni vähän päälle, Saarinen totesi.

Lehtonen mietti, myöhästyikö aavistuksen tuulisessa vaihdossa.

– Juoksu oli vähän varovaista, Lehtonen totesi.

Sunnuntaiseen 110 metrin aitajuoksun finaaliin valmistautuva Lakka hoiti ankkurin työt kunnialla.

– Yhdet treenit ja yhden vaihdon ehdin tuossa ottaa, Lakka kertoi.

Suomen miesten joukkueen sijoitus oli 11:s.

 

Superliigan LIVE-Tulospalvelu ja aikataulu: