EM- ja olympiakauteen valmistautuvat kilpakävelijät rankingpistejahtiin Dublinissa

Rooman EM-kilpailuun ja Pariisin olympialaisiin tähtäävä kilpailukausi alkaa kilpakävelijöillä jo 17. joulukuuta Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) kilpakävelyturneen kilpailulla Dublinissa, Irlannissa.

Dublinissa kilpaillaan miesten ja naisten 20 kilometriä sekä Pariisin olympialaisissa kahden urheilijan joukkueilla käveltävä maratonin mittainen viesti.

Viestijoukkueissa on mies ja nainen, joista kumpikin kävelee kahdesti 10-11 kilometrin matkan järjestyksessä mies-nainen-mies ja nainen.

Irlannista haetaan rankingpisteitä

Dublinissa on tarjolla rankingpisteitä, joille on käyttöä. Suomalaisista vain Veli-Matti ”Aku” Partasella on toistaiseksi tulosraja rikottuna Rooman EM-kilpailuun ja Pariisiin olympiakisoihin.

– EM-kisoissa kilpaillaan vain miesten ja naisten 20 kilometriä. Pidän melko varmana, että meillä on miesten 20 kilometrillä kolme edustajaa. Partasella on raja ja Aleksi Ojala, Jerry Jokinen ja Joni Hava ovat rankingissa jo nykyisillä pisteilläkin hyvissä asemissa, arvioi Suomen Urheiluliiton kilpakävelyn lajivalmentaja Jani Lehtinen.

– Pariisia ajattelen, Ojalalla on hyvät lähtökohdat nousta mukaan 20 kilometrille. Hänellä on jo nyt koossa hyvät rankingpisteet. Naisten osalta keskeistä on onnistua nyt tulevissa kisoissa ja taistella ensin paikasta EM-kisoihin. Sitä kautta aukeaa sitten näkymää myös olympialaisiin.

Rooman EM-kilpailuissa 20 kilometrille otetaan miesten ja naisten kisoihin kumpaankin 35 urheilijaa ja Pariisiin olympialaisiin 48 urheilijaa.

Isolla joukolla Dubliniin

Maratonviestissä Pariisissa kilpailee 25 joukkuetta, joista 22 saa kisapaikan huhtikuussa Turkin Antalyassa pidettävistä kilpakävelyn MM-joukkuekilpailuista. Loput kolme joukkuetta valitaan rankingin perusteella.

Lehtinen uskoo, että Suomella on joukkue mukana olympiakisojen kävelyviestissä.

– Käytännössä viestipaikat jaetaan Turkissa ja siellä Suomella on ilman muuta mahdollisuus saavuttaa paikka. Olen pettynyt, jos Suomesta ei saada olympialaisiin kävelyviestijoukkuetta, Lehtinen sanoo.

Dublinissa suomalaisista miesten 20 kilometriä kävelevät Aku Partanen, Aleksi Ojala, Joni Hava ja Jaakko Määttänen. Naisten kilpailuun osallistuvat Enni Nurmi ja Anna Kokko. Maratonviestin Dublinissa kävelevät Jerry Jokinen ja Heta Veikkola.