Elovena Voimapäivä innosti, liikutti ja jätti vinkkejä liikunnanopetukseen

Satojen toteutuskertojen hioma Elovena Voimapäivien konsepti kerää kiitosta. Oppilaat nauttivat ja opettajat imevät vinkkejä seurojen ammattilaisten ohjaamasta yleisurheiluhenkisestä iltapäivästä koululla.

– Vaikka meille sattui sään puolesta huono päivä, hyvät ja aktiiviset ohjaajat jaksoivat painaa koko päivän. Saimme eri toimintapisteillä kerralla isot määrät lapsia liikkumaan, sanoo luokanopettaja Tommi Parkkila Turun Hannunniittun koulusta.

Parkkila opettaa itsekin liikunta ja kokee, että Elovena Voimapäivä oli antoisa oppilaille, mutta myös opettajille. Elovena Voimapäivä -konseptissa paikallisen yleisurheiluseuran koulutetut ja osaavat ohjaajat vetävät koulussa perusliikuntataitojen juoksemisen, hyppäämisen ja heittämisen ympärille rakentuvan liikuntakokonaisuuden.

– Me olemme muutenkin pyrkineen ottamaan seuroja koululle pitämään erilaisia liikuntatuokioita. Opettajana siitä saa vinkkejä omaan opetuksen, kuinka erilaisia juttuja voi hoitaa, ja oppilaat ovat innoissaan, kun koululla on lajien erityisosaajia, Parkkila sanoo.

Koko ajan oli tekemistä, ei tarvinnut jonotella

Tyytyväisiä Elovena Voimapäivään oltiin myös Riihimäellä.

– Olin itse tapahtuman järjestäjänä ja käytännön toteutuksesta huolehtivat kolmosluokan opettajat. Heiltä Voimapäivä sai pelkkää positiivista palautetta. He kokivat, että oppilaat olivat tyytyväisiä ja opettajat saivat monipuolista tukea omaan liikunnanopetukseen, sanoo luokanopettaja Anja Sankari.

Kuinka Elovena Voimapäivä koki koulunkäynninohjaaja Katri Bastman Tuusulan Rusutjärven koulusta?

– Lapset tykkäsivät tosi paljon. Voimapäivä oli hyvin organisoitu. Lapsilla oli koko ajan tekemistä. Ei tarvinnut jonotella tai odotella, Bastman sanoo.

– Myös voimapäivän ravitsemuksellinen puoli toimi hyvin. Se tuli siinä lopussa infona, joka ei ollut luentoa vaan toiminnallisena juttuna, jossa lapset pääsivät itse pohtimaan asioita.

Leikkimielinen kisailuhenki toimi

Elovena Voimapäivä pyrkii paitsi liikuttamaan lapsia, tarjoamaan opettajille vinkkejä liikunnan ohjaukseen, myös kertomaan terveellisestä ravinnosta ja synnyttämään kipinää kokeilla yleisurheilua paikallisessa seurassa.

– Uskon, että tästä Voimapäivästä mieleen ainakin, kuinka kaikki oli toteutettu leikkimielisenä kisailuna, jossa lapset oli jaettu joukkueisiin ja kaikilla oli koko ajan tekemistä, Bastman kiittelee.

– Lapset saivat myös oppia terveellisesti syömisestä.

Elovena Voimapäivä on Suomen Urheiluliiton ja Elovenan yhteinen toimintamuoto. Elovena Voimapäiviä järjestettiin tänä vuonna 20 ja niissä  liikutettiin yhteensä yli 2000 alakoulujen 4-6-luokkalaista. Päivät sisälsivät hyppäämistä, heittämistä ja juoksemista sekä ravinto-osuuden, jossa lapset pääsivät pohtimaan ruokarytmiä sekä sisältöjä aamu- ja iltapalaan sekä lämpimiin aterioihin että välipaloihin.