Elmo Lakka, naispituushyppääjät -ja kolmiloikkaajat huippuseuraan Paavo Nurmi Gamesissa

Pika-aituri Elmo Lakalle ei kotimaan kisoista löydy vastusta, mutta Paavo Nurmi Gamesissa 11. elokuuta Turussa tilanne on toinen.

– Kisojen ulkomaisten urheilijoiden sopimuksia tehdään edelleen koko ajan. Nyt voi kuitenkin jo luvata, että miesten 110 metrin aidat on kisojen helmiä. Tasaisen laadukkaat kilpailut nähdään myös naisten pituushypyssä ja kolmiloikassa, sanoo Paavo Nurmi Gamesin urheilijahankinnoista vastaava Arttu Salonen.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että pystymme julkaisemaan jo melko valmiin osallistujalistan loppuviikosta. Viime hetken muutoksia tulee kansainvälisissä kisoissa aina ja nyt ehkä normaalia enemmän pandemian tuomien erityisolosuhteiden takia.

Paavo Nurmi Gamesin 110 metrin aitojen kärkinimet ovat Dohan MM-kisojen ranskalainen pronssimitalisti Pascal Martinot-Lagarde ja EM- ja MM-hallien mestari britti Andy Pozzi.

– Mukana ovat myös ranskalainen Wilhem Belocian, Etelä-Afrikan Antonio Alkana ja Italian Hassane Fofana, jotka Pozzin tapaan olivat Dohan MM-kisoissa välierissä sekä Damian Czykier Puolasta ja britti David King, Salonen kertoo.

– Euroopan mestarina ja MM-mitalistina Martinot-Lagarde on juoksun tähti. Hänellähän on mitaleita myös EM -ja MM-halleista ja huikea 110 metrin aitojen ennätys 12,95. Hänen ympärilleen olen rakentanut juoksua, joka tarjoaisi Lakalle mahdollisuuden tehdä tulosta tasaisen kovassa seurassa.

Andy Pozzi on yksi Paavo Nurmi Gamesin 110 metrin aitojen kärkinimistä.

Tasokas ja tasainen aiturijoukko

Pozzin 110 metrin aitojen ennätys on 13,14. Viime kesänä hän juoksi matkan 13,28:aan. Tämän kesän paras on 13,30. Martinot-Lagarden tapaan Pozzi on myös erinomainen 60 metrin aituri. Kaksikko oli viime talven maailmantilastossa toinen ja kolmas loistoajoin 7,47 ja 7,48.

Ranskalainen Wilhelm Belocian, 25, on 110 metrin aitojen EM-mitalisti hallista ja ulkoradoilta. Hän juoksi matkan viime kesänä myötätuulessa 13,14 ja ennätyskelpoisessa tuulessa 13,28.

Alkana juoksi viime vuonna 110 metrin aidat 13,30 ja pinkaisi 100 metriäkin reilussa myötätuulessa 10,15. Oma ennätys pika-aidoissa on 13,11.

Italian Hassane Fofana on moninkertainen maansa mestari, joka juoksi 110 metrin aidat viime kesänä 13,44. Puolan Damian Czykier, 27, universiadien mitalisti, joka on juossut pika-aidat 13,28:aan. David King vei viime vuonna Britannian mestaruuden. Hänen ennätyksensä on 13,48.

Shara Proctor on urallaan ponkaissut yli 7 metriä ja menestynyt arvokisoissa. Hän on yksi naisten pituushypyn kärkinimistä Turussa.

Brittitrio ja Rotaru pituushypyn kärkinimet

Taika Koilahti ja Maria Huntington ovat Turun pituushyppypaikalla tasokkaassa seurassa.

– Britannian laadukkaasta pituushyppääjäkaartista ovat Turkuun tulossa Shara Proctor, Jazmin Sawyers ja Abigail Irozuru. Kisan kärkinimi viime kesän tilastojen valossa on Romanian Alina Rotaru, joka oli Dohan MM-kisoissa kuudes ja ponkaisi kesällä 691. Meriiteiltään lajin ykkösnimi on MM- ja EM-mitaleille yltänyt Proctor, jonka ennätys on hulppea 707, Salonen sanoo.

Proctor, 31, kimmahti viime kesänä 684 ja oli Dohan MM-kisoissa finaalissa. EM-mitali löytyy myös Jazmin Sawyersin palkintokaapista. Hänen parhaansa kantoi viime kesänä lukemiin 671. Kokenut Abigail Irozuru oli Dohan MM-kisoissa seitsemäs ja ponkaisi viime kesänä 686.

Turussa kilpailevat myös unkarilaiset Petra Farkas ja Anasztázia Nguyen, jotka hyppäsivät viime kesänä 672, 661, Salonen kertoo.

Gabriela Petrova puolustaa viime vuoden voittoaan naisten kolmiloikassa.

Petrova puolustaa kolmiloikan voittoa

Huippuvireisen Kristiina Mäkelän ja Senni Salmisen kanssa naisten kolmiloikassa kärkinimiin kuuluu viime vuoden voittoa puolustava Bulgarian Gabriela Petrova. Hän on tällä kaudella loikkinut 14,38.

– Tällä hetkellä kisaan varmistettujen listoilla ovat myös liettualaiset Diana Zagainova ja Dovilė Kilty sekä Portugalin Evelise Veiga. Zagainova voitti viime kesänä 22-vuotiaiden Euroopan mestaruuden ja loikki ennätyksensä 14,43. Kiltyn kesän paras oli 14,28 ja Veiganin 14,32, Salonen kertoo.

Paavo Nurmi Games on WA:n Continental Tourin kärkikategorian, eli kultasarjan kilpailu. Miesten lajit Turussa ovat 100 metriä, 110 ja 400 metrin aidat, 3000 metrin esteet, kiekko ja keihäs. Naisten lajeina ovat 1500 metriä, 100 metrin aidat, pituus, kolmiloikka, seiväs ja korkeus.

 https://www.paavonurmigames.fi