Ella Junnila hyppäsi SE:n ja äitinsä tavoin EM-pronssille!

Ella Junnila nosti Suomen mitalisaldon Euroopan hallimestaruuskilpailuissa kolmeen naisten korkeushypyn pronssimitalillaan. Junnilan tulos 196 on Suomen ennätys, myös ulkoratakilpailut mukaan lukien. Se rikkoo myös Tokion olympiakisojen tulosrajan.

– Olen haaveillut aikuisten arvokisamitalista pienestä pitäen. Tämä tuntuu ihan uskomattomalta, Junnila tunnelmoi.

Hänen äitinsä Ringa Ropo-Junnila hyppäsi hänkin pronssimitalin Euroopan hallimestaruuskilpailuissa Haagissa. Vuosi oli 1989 ja lajina pituushyppy.

Ella Junnila on kuluvan talven kilpailuissa ollut varmassa kunnossa. Hän on ylittänyt jokaisessa kilpailussa vähintään 190 ja tavoitellut olympiakisojen tulosrajaa, joten EM-kilpailujen onnistuminen ei yllättänyt.

– Finaalissa jatkoin siitä mihin karsinnassa jäin. Kaksi kierrosta piti hakea askelmerkkiä ja sitten löytyi, Junnila viittasi Toruńin areenan nopeaan pintaan, joka vaati aluksi totuttelua.

Junnila ylitti ensimmäisellä yrityksellään korkeudet 180, 185, 189 ja 192. Korkeus 194 ylittyi kolmannella ja viimeisellä yrityksellä.

– Ensimmäinen yritys 194:stä tippui päälle, toisessa tein virheitä ilmaliikkeissä, mutta kolmas onnistui, Junnila sanoo.

Onnistumiset jatkuivat seuraavassa korkeudessa. Suomen ennätys ja mitalikorkeus 196 ylittyi ensimmäisellä yrityksellä erittäin ilmavasti eikä rima värähtänytkään.

– Se oli vain tosi hyvä hyppy, jossa onnistui kaikki. Vauhdinjuoksun rakenne, ponnistuksen paikka ja se, että ponnistus jatkui tarpeeksi pitkään ja oli tilaa nousta ylös, Junnila sanoi.

Olympiarajan rikkominen apu suunnittelussa

Junnilalle EM-pronssi oli uran toinen. Edellinen tuli toissavuonna 22-vuotiaiden EM-kilpailuista. Nyt ajatuksissa ovat ensi kesän Tokion olympiakisat.

– Olympiarajan ylitys oli tärkeä apu ensi kesän suunnitellussa, kun nyt tiedän, että raja on tehty.

Junnilan menestyksen taustavoimat ovat valmentajat Jouko Kilpi ja Mikko Rummukainen.

– Tämän hallikauden tulosten taustalla on niinkin yksinkertainen asia kuin se, että olen ollut terveenä. Koko harjoituskaudella on jäänyt väliin vain kaksi ja puoli harjoitusta, Junnila sanoi.

Junnila onnistui ainoana rikkomaan ukrainalaisten rintaman, sillä voittaja oli Jaroslava Mahutših tuloksella 200, toinen Irina Heraštšenko tuloksella 198 ja heti Junnilan jälkeen neljäs Julia Levtšenko tuloksella 194.