Elisa Neuvonen kiiti SE-vauhtia Eugenessa: ”Tämä oli yllättävän hyvä suoritus”

Elisa Neuvonen otti kaiken irti loistokelistä ja hyvästä vireestä ja käveli 35 kilometrin Suomen ennätyksen 2.57.42 Eugenen MM-kilpailuissa. Oma ennätys parani nelisen minuuttia ja toi 20. sijan.

Tiia Kuikan aikaisempi Suomen ennätys oli 2.58.30.

– Tämä oli yllättävän hyvä suoritus. Matkavauhti nopeampi, kuin mitä suunniteltiin. Tarkkailin sykettä, joka pysyi 25 kilomeriin asti 160:n tuntumassa, mutta viimeisellä kympillä jalat tuntuivat makaronilta, Neuvonen kertoi.

Neuvosen tavoite oli kävellä matka noin kolmeen tuntiin, mutta vauhti heti alusta lähtien oli hieman kovempi.

– Tavoite oli kävellä kilometrit 5.05-5.10 minuuttiin, mutta melkein kaikki kilometrit olivat sitten alle 5.05:n, Neuvonen kertaili.

– Nyt oli ennätyskeli, viilennystä tarvitsi lähinnä virkistykseksi.

Konoselta vinkkejä matkan varrella

Neuvosen kevään harjoittelua kiusasivat korona ja influenssa, mutta MM-kilpailuissa kunto ja tekniikka toimivat. Sitä helpottivat juottopisteellä olleen Valentin Konosen vinkit.

– Minulla on taipumusta, että vartalo kaatuu vasemmalle. Vallu vinkkasi, että yritä suoristaa ja pitää pää ylhäällä että henki kulkee hyvin, Neuvonen sanoi.

Vaikka oma ennätys parani roimasti, Neuvonen kokee, että parantamıseen varaa on. 35 kilometriä on hänelle vielä uusi matka.

– Tähän kohtaa tämä oli ihan hyvä, kun kevät oli vaikea koronan ja influenssan takia. Ei tämä kuitenkaan nappisuoritus ollut. Jos saisi jatkossa kilpailun lopun tulemaan teknisesti yhtä hyvin, kuin mitä nyt alku tuli. Siihen tarvitaan lisää harjoituskilometrejä.

Kuikan varoitustili näytti: ”Itsestäni kävely tuntui semihyvältä”

Tiia Kuikan kilpailu päättyi hylkäykseen neljän varoituksen jälkeen. Kuikka teki harjoitusleirillä tulleen flunssan takia päätöksen kilpailla vasta kilpailun aattopäivänä.

Kuikka lähti rauhallisesti liikkeelle, omaa kroppa kuulostellen ja  sai varoitukset aika nopeasti peräkkäin. Hän käveli alkumatkan 3.02:n loppuaikaa enteillyttä vauhtia.

– Flunssa alkaa olla voitettu ja oli terveempi olo. Huomautuksia tuli aika tasaiseen ja sitten ne muuttuivat punaisiksi, Kuikka kertoi.

– Huomautukset tulivat yllättäen. Itsestäni kävely tuntui semihyvältä ja tälle kaudelle tekniikka on saatu silleen hyväksi. En olisi uskonut, että tulee ongelmia. Ehkä kun nyt on ollut monta päivää kävelemättä, meno oli alussa vähän hakemista.

Samoin näki Kuikan valmentaja Veli-Matti Ranta.

– Viime ajat on jouduttu keskittymään Tiian terveystilanteeseen niin paljon enemmän, että teknisesti on ollut haastetta ja nyt se varmana korreloıtui, Ranta sanoi.

– Terveystilanne olisi nyt sallinut paremmankin ajan, mutta tästä jatketaan kohti Münchenin EM-kilpailuja.

Sama mitalikolmikko kuin 20 kilometrillä

Kilpailu käveltiin aamuvarhaisella alkaen paikallista aikaa kello 6.15 ja lämpötila lähtöhetkellä oli vain 15 astetta. Ihanneolosuhteissa yksitoista parasta kilpailjaa kävelivät kaikki oman ennätyksensä!

Mitalikolmikko oli täsmälleen sama kuin MM-kilpailuiden avauspäivänä 20 kilometrin kävelyssä.

Mestaruuden voitti Perun Kimberly García kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi parhaalla ajalla 2.39.16.

Puolan Katarzyna Zdziebło oli toinen kaikkien aikojen kuudenneksi parhaalla ajalla 2.40.03 ja Kiinaaa edustava tiibettiläinen Qieyang Shijie kolmas Aasian ennätyksellä ja kaikkien aikojen seitsemänneksi parhaalla ajalla 2.40.37.

Kilpailun kuusi parasta kävelivät jokainen maailman kaikkien aikojen tilaston kymmenen parhaan joukkoon.

Neljänneksi noussut Kreikan Antigoni Ntrismpioti käveli viisi viimeistä kilometriä koko joukon nopeimmin. Viides ja kuudes olivat Espanjan Raquel González ja Laura García-Caro.