Elisa Neuvonen 10:s ja Aleksi Ojala 12:s rankoissa 35 kilometrin kävelyissä

Tiistain aamupäivän 35 kilometrin kävelykilpailussa Elisa Neuvonen sijoittui kymmenenneksi ja Aleksi Ojala 12:nneksi. Rankoissa olosuhteissa lopputulokset heikkenivät kauttaaltaan. Ojalan loppuaika oli 2.39.06, mutta Neuvosen 2.59.00 jäi vain reilun minuutin hänen kauden parhaastaan ja Suomen ennätyksestä 2.57.42.

Neuvosen kilpailu sujui sijoituksen puolesta nousujohteisesti. Vauhtikin oli tasaista ja pitkään lähellä hänen omaa ennätysrytmiään.

20 kilometrin kohdalla Neuvonen oli 15:s, 25 kilometrissä 12:s, 30 kilometrissä 11:s ja lopulta maalissa kymmenes.

– Kisa oli rankempi kuin edellinen reissu MM-kisoissa. Lämpö ei kuitenkaan tuntunut niin pahalta, mutta jalkani olivat väsyneemmät. Vauhtini hidastui hieman, mutta sain onneksi napsittua sijoituksia loppua kohti.

Neuvonen jäi toivomaan parempaa loppukiihdytystä. Sillä olisi voinut tulla pistesija ja rikkoutua jopa MM-kisoissa tehty oma ennätyskin 2.57.42.

– Nilkka ei pysy nyt hallinnassa, se on selvä kehityskohde tulevaisuudessa. Palautuminen MM-kisoista oli suhteellisen hyvää, mutta ei aivan optimia. Jos ei olisi ollut kolme viikkoa sitten toista 35 kilometrin kisaa, olisi nyt tullut paremmin loppukin, lääkärinä fysiologian ilmeisen hyvin tunteva Neuvonen pohdiskeli.

– Maaliin pääsy on aina juhlan aihe tällä matkalla, sijoitus ja aikakin ihan hyviä. Tämä antoi hyvää potkua tulevaisuuteen ja intoa kovempaan harjoitteluun.

Kreikan Antigoni Ntrismpioti, MM-Eugenen neljäs, otti Euroopan mestaruuden ajalla 2.47.00 ennen Espanjan Raquel Gonzálezia, MM-kisojen viides, 2.49.10, ja Unkarin Viktória Madarászia, joka käveli ennätyksensä 2.49.58.

Ojalan kisa pilalle takareisiongelman takia

Ojala aloitti kilpailunsa kärkijoukon mukana, joka piti sopivan rauhallista vauhtia karussa olleen kaksikon takana. Tästä joukosta Ojala alkoi kuitenkin tippua 15 kilometrin jälkeen.

Kilpailun kriittisillä vaiheilla Ojala pystyi nostamaan sijoitustaan. 20 kilometrissä hän oli 11:ntenä 3 minuuttia ja 34 sekuntia kärjestä jäljessä, mutta 25 kilometrin kohdalla jo kahdeksantena 5.22 kärjestä.

30 kilometrin paalulle tultaessa tilanne oli muuttunut kuitenkin huonoimmaksi, kun takareisi oli alkanut vaivata. Parhaimmillaan seitsemännellä sijalla käynyt Ojala alkoi menettää sijoituksiaan, ja hänen vauhtinsa hiipui pahimmillaan lähelle viiden minuutin kilometrivauhtia.

Lopputuloksissa Ojala hävisi kärkeen 12 minuuttia ja 17 sekuntia, ja hän jäi MM-kisoissa tekemästään ennätyksestään yli 10 minuuttia.

– Takareiteni alkoi lopussa kramppailla, joten en pystynyt muuta kuin yrittää maaliin saakka. Joten täytyy olla tyytyväinen, harmistunut Ojala totesi nöyrästi.

Palautuminen MM-kisoista sujui Ojalan mukaan hyvin, mutta takareiteen tullut vamma aiheutti huolta.

– Vielä viikko sitten en ollut varma, pystynkö edes osallistumaan näihin kisoihin.

Vaikka alkumatkasta näytti siltä, että Ojalan tilanne on kaikilta osin kunnossa, vaikeuksiakin ilmeni, kun juomat puljahtelivat vatsasta pois.

– Ei siinä kummempaa, nesteet tulivat vain ulos. Silloin piti yrittää aloittaa nesteytys uudestaan. Se onnistuikin, mutta ei vaan ollut muuten tänään minun päiväni.

– Kahdestoista sija on urani paras arvokisasijoitus, mutta en ihan tällaista odottanut, Ojala totesi.

Miesten Euroopan mestaruus meni Espanjan Miguel Ángel Lópezille ajalla 2.26.49. MM-kisoissa hän sijoittui 32:nneksi. Hopean ja pronssin nappasivat omilla ennätyksillään Saksan Christopher Linke, 2.29.30, ja Italian Matteo Giupponi, 2.30.34.

Vain 17 mieskävelijää ja 18 naista pääsi maaliin, mikä kertoo uuvuttavista olosuhteista.