Ekblomin kolumni: Olisiko Porissa vauhtikisojen vuoro?

Ukonmaanaho jäi MM-rajasta: Kropassa ylirasituksen oireet

Kalevan kisat ovat jo ovella, vaikka kestävyysjuoksutilastoja silmäillessä sitä ei heti uskoisi. Täytyy toivoa, että Kalevan kisoissa nähdään traditiosta poiketen vauhtijuoksuja, eikä tyydytä vain taistelemaan mitaleista. Sen verran vaisuja tilastoajat etenkin miesten matkoilla ovat.

Miesten 800 metrillä Ville Lampisen räväkkä ennätysjuoksu (1.48,44) juhannuksena Tsheboksarissa Venäjällä herätti lupauksia, jotka eivät vielä ole täysin toteutuneet. Joensuussa Eliittikisoissa hänen esityksensä oli heikko, mutta Porissa Lampinen on suosikki. Toivon mukaan hän intoutuu vauhtikisaan ja saa hyvän vastuksen ainakin Panu Jantuselta ja Ilari Piipposelta.

Piipposen puolesta löisin tällä istumalla roponi likoon 1500 metrillä. Eurooppalaisen mailin tilasto tosin on perin vaisu: 3.45,00 on yhä alittamatta, ja matkan mestariksi on näin tarjolla useampia juoksijoita. Lisäksi Niclas Sandells kirii eroa kärkeen kiinni pitkin askelin. Kun terveysongelmat on viimein voitettu, Sandellsin vauhti kasvaa kisa kisalta. On mielenkiintoista nähdä, miten hän Porissa juoksee.

Anders Lindahl on yksi varteenotettava nimi 1500 metrillä, mutta nähtäväksi millaisen matkavalinnan hän tekee. Lindahlin päämatkan eli 5000 metrin finaali on sunnuntaina aivan kuten 1500 metrin loppukilpailu. Matkavalinnoistaan riippuen Lindahl on Vattulaisen kanssa suosikki myös perjantaisella 10 000 metrillä.

Janne Ukonmaanaho valmistautuu rikkomaan MM-rajaa Kööpenhaminassa ensi viikolla, mutta Kalevan kisojen estemestaruus käy välipalaksi. Uhkaajia, kun ei ole ollut Jukka Keskisalon lopettamisen jälkeen.

Erikssonit suolana

Zenitha Erikssonin juoksu Joensuun 800 metrillä (2.04,12) oli ilahduttavaa katseltavaa. Nyt alettiin jo lähestyä kohtuullisia aikoja. Karin Storbacka on tulossa väkevästi takaisin ja takaa ovat tulossa myös Aino Paunonen, Sara Kuivisto ja Saija Seppä. Toivottavasti Kalevan kisoissa juostaan kovaa, ja saadaan noista ajoista vielä aika paljon pois.

Naisten 1500 metrin suosikki riippuu siitä minkä tai mitä matkoja Kristiina Mäki ja Sandra Eriksson juoksevat. Mäki on suosikki 1500 metrillä, jos Sandra keskittyy vain estematkalle.

Suosikki Mäki on myös 5000 metrillä, mutta siellä on luvassa hikinen urakka vaikka Camilla Richardsson keskittyy vain esteisiin. Johanna Peiponen on mainiossa kunnossa ja viihtyy tunnetusti vauhdinpitäjänä, kuten Mäki SM-maastoista hyvin muistaa.

Naisten 1500 metristä voisi tulla yksi Kalevan kisojen kestävyysjuoksujen makupala, jos matkalle löytyy vauhdittaja. Näen, että ainakin Heidi Erikssonilla ja Sara Kuivistolla olisi mahdollisuuksia kovan ajan tekemiseen.

Naisten kympillä mainiosti läpi kesän juossut Peiponen on vahvoilla. Hengitystä kiusanneiden ongelmien kanssa alkukesän paininut Minna Lamminen sekä Laura Markovaara kuuluvat kisan kärkinimiin, kuten myös 22-vuotiaiden EM-kisoissa kympin juossut Meri Rantanen.

Kestävyysjuoksujen tasollisesti kovavauhtisin kisa saatetaan nähdä naisten esteissä, mikäli Sandra Eriksson lähtee jahtaamaan Pekingin MM-rajaa. Siinä imussa aukeaa myös Richardssonille mahdollisuus parantaa ennätysaikaansa, jonka hän juoksi pari viikkoa sitten Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kisoissa.

Tommy Ekblom

Kestävyysjuoksujen lajivalmentaja, SUL