Ekblom ja Ranta SUL:n kestävyysjuoksun keskusvalmentajiksi

Kokeneet kestävyysjuoksuvalmentajat Tommy Ekblom ja Veli-Matti Ranta aloittavat vuodenvaihteessa Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusorganisaatiossa kestävyysjuoksun keskusvalmentajina. Tehtävät ovat osa-aikaisia.

Ekblom vastaa kestävyysjuoksusta SUL:n Pääkaupunkiseudun yleisurheilukeskuksen ja Ranta Tampereen keskuksen alueella.

– Kestävyysjuoksun valmennusjärjestelmässä mennään siihen suuntaan, että on vahva maajoukkueohjelma, jota tukee yleisurheilukeskuksien väkevä yhteisharjoittelu- ja testauskulttuuri, SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni perustelee ratkaisua.

– Kestävyysjuoksutoimintaa johtaa lajivalmentaja Rami Virlander. Yhdessä Ekblomin ja Rannan kanssa Virlander muodostaa kestävyysjuoksun asiantuntijaryhmän, joka kehittää suomalaista kestävyysjuoksua yhteistyössä lajin valmentajakaartin kanssa.

Virlander: Lisää vahvaa yhteistoimintaa

Keskusvalmentajilla on päävastuu keskuksensa kestävyysjuoksutoiminnan kehittämisestä. He ovat mukana myös lajiryhmän maajoukkueleirityksessä.

– Ekblomin ja Rannan päätehtävä on järjestää keskuksensa alueella vahvaa yhteistoimintaa, pitää yhteyttä urheilijoihin ja valmentajiin sekä tukea keskusten kestävyysjuoksutoimintaa, johon alueelliset urheilijat ja valmentajat voivat tukeutua, Virlander kiteyttää.

Uutena elementtinä kestävyysjuoksun kotimaan leiritykseen, erityisesti maileritoimintaan on Virlanderin mukaan tulossa yhteistyötä 400 metrin juoksun maajoukkuevalmennuksen kanssa.

– Sillä haetaan uutta virikettä ja synergiaa. Molempien kotimaan leiritys on Liikuntakeskus Pajulahdessa, joka on kestävyysjuoksun pääkeskus SUL:n organisaatiossa, Virlander sanoo.

SUL:n Jyväskylän yleisurheilukeskukseen ei nimetty kestävyysjuoksun keskusvalmentajaa, mutta Virlanderin mukaan keskus huomioidaan maajoukkueohjelmassa.

– Jyväskylässä yhteisharjoittelukulttuuri on jo hyvällä tasolla, mutta sitä pyritään edelleen vahvistamaan, Virlander sanoo.

Ekblom: Yhteistreenejä myös tehopäiville?

Pääkaupunkiseudulla kestävyysjuoksijoilla on jo toimivat yhteisharjoitukset tiistaisin. Keskusvalmentajana aloittavan Tommy Ekblomin mukaan toimintaa kehitetään.

– Tiistain yhteisharjoituksia jatketaan. Kun viikossa on yleensä kaksi pääharjoitusta, katsotaan saadaanko myös näille tehopäiville koordinoitua yhteistä tekemistä, Ekblom sanoo.

Ekblomin mukaan keskusvalmentajan rooli on urheilijoiden ja valmentajien palvelijana olemista.

– Se on yhteydenpitoa, valmentajien ja urheilijoiden kuuntelemista sekä sen miettimistä, voisinko jotenkin vaikuttaa harjoittelun olosuhteisiin tai löytää vaikka sparrausapua, Ekblom sanoo.

Ekblom jatkaa myös Itä-Uudenmaan Urheiluakatemian koordinaattorina. Kestävyysjuoksun kotimaan kärkinimistä hänen valmennuksessaan juoksevat Eero Saleva ja Hannu Granberg.

Ranta: Kartoituksella liikkeelle

Veli-Matti Ranta aloittaa Tampereen keskusvalmentajan työn kartoituksella.

– Ennen kuin alan koordinoida ja rakentaa systeemiä, on selvitettävä tarkemmin, mikä on lähtötilanne ja tehtävä koonti seutukunnan valmentajista, Ranta sanoo.

Tiistaisin Tampereella jo toimivaa miesjuoksijoiden yhteisharjoittelua Ranta on halukas laajentamaan.

– Siihen kylkeen voisi tuoda nuorten porukan ja yhteisharjoittelua voisi mahdollisesti lisätä myös muille päiville, Ranta sanoo.

Ranta valmentaa muiden muassa kävelijä Aleksi Ojalaa ja kestävyysjuoksija Leevi Kerosta. Ranta toimii myös Lempäälän Kisa Yleisurheilun valmennusvastaavana ja tekee yrittäjäpohjalta valmennusta ja hierontaa.