Eeva Kantomäki SUL:n valmennuspäälliköksi: ”Haluan kuunnella ja osallistaa ihmisiä”

Eeva Kantomäki on valittu Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennuspäälliköksi. Hän vastaa SUL:n pääkaupunkiseudun keskuksen vetämisestä ja valmentajayhteisön kehittämisestä. Kantomäen tehtäviin kuuluvat myös yleisurheilun nuorten arvokisojen kokonaisuudesta huolehtiminen ja nuorten maajoukkuetoimintojen koordinaatio ja kehittäminen.

– Olen elänyt kymmenen vuotta pääkaupunkiseudun valmentajan arjessa ja seurannut sitä myös seuratyöntekijän näkökulmasta. Sitä kautta on syntynyt laaja-alainen näkemys nykytilanteesta, jota minulla on nyt kova halu kehittää, Kantomäki sanoo.

Kantomäki, 40, on espoolainen ammattivalmentaja, joka toimi yhdeksän vuotta Espoon Tapioiden valmennuspäällikkönä ennen kuin siirtyi syksyllä 2017 ammattivalmentajaksi yrittäjäpohjalta. Tapioissa hän oli nostamassa seuraa lajin kotimaiseen kärkikaartiin ja Kalevan Maljan voittajaksi.

– Valmennuspäällikön tehtävään oli useita erittäin hyviä hakijoita. Kantomäen valinnassa painoivat monipuolinen kokemus ja ammattitaito. Hän on ollut mukana kaikissa niissä toiminnoissa, jotka tähän tehtävään liittyvät ja tuntee hyvin pääkaupunkiseudun valmennusympäristön, sanoo SUL:n valmennusjohtaja  Kari Niemi-Nikkola.

Valmennuspäällikön tehtävä on määräaikainen vuoden 2020 loppuun, jolloin kaikki liiton valmennusorganisaation tehtävät täytetään uudelleen olympiadille 2021-2024.

Tiiviin valmentajaverkoston luominen tavoitteena

SUL:n valmennuspäällikkönä Kantomäki jatkaa Melonta- ja soutuliiton toiminnanjohtajaksi siirtyneen Hannu Hämäläisen työtä. Tammikuun puolivälissä alkavan pestin Kantomäki aikoo aloittaa keskusteluilla pääkaupunkiseudun yleisurheilun toimijoiden kanssa.

– Haluan olla liikkeellä herkällä korvalla, kuunnella ja osallistaa ihmisiä päätöksentekoon, Kantomäki sanoo.

Itse Kantomäki näkee keskeisiksi kehityskohteiksi ainakin olosuhteet ja valmentajien yhteistyön.

– Olosuhdeasia on tietysti sellainen johon voi vaikuttaa vain rajallisesti, mutta valmentajien kohtaamiset ja tiiviimmän valmentajaverkoston luominen on asia, johon voin vaikuttaa. Haluan koota tämän alueen ammattivalmentajat ja aktiiviset oto-valmentajat yhteen miettimään, kuinka voimme viedä urheilijan ja valmentajan arjen toimivuutta eteenpäin, Kantomäki sanoo.

Kantomäen silmin pääkaupunkiseudun yleisurheilun kokonaisuudessa on paljon hyviä elementtejä, vaikka se on vähän sirpaleinen. Seurojen, valmentajien ja urheilijoiden ohella tärkeitä toimijoita ovat Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia (Urhea) ja Mäkelänrinteen urheilulukio, jossa Kantomäki vastasi pika-aitajuoksujen, hyppyjen ja moniotteluiden lukiovalmennuksesta 2010-11.

– Odotan tiivistä yhteistyötä Urhean ja  Mäkelänrinteen kanssa, jossa on tehty isoja uudistuksia. Näen, että myös pääkaupunkiseudun isot seurat pitää saada osallistumaan vielä vahvemmin, Kantomäki sanoo yhteistyöstä seutukunnan yleisurheilun kehittämiseksi.

Italia on innokkaan matkailijan suosikkimaa

SUL:n valmennuspäällikön töiden ohella Kantomäki jatkaa yhteistyötä yhdeksän henkilökohtaisen valmennettavansa kanssa. Joukon kärkinimiä ovat aituri Saara Keskitalo, pituushyppääjä Kristiina Vuorvirta  ja pikajuoksija Anna Pursiainen.

Omalla aktiiviurallaan pituushyppääjänä ja kolmiloikkajana nuorten SM-tasolla kilpaillut Kantomäki kuvaa itseään määrätietoiseksi ja kunnianhimoiseksi.

– Tiedän, että valmennuspäällikön tehtävä on haastava, mutta minä pidän haasteista. Samanlainen tilanne minulla oli, kun aloitin Espoon Tapioiden valmennuspäällikkönä, nollasta lähdettiin. Olen uudistushenkinen, Kantomäki sanoo.

Koulutukseltaan Kantomäki on yhteiskuntatieteiden maisteri. Valmentajakoulutuksia hänellä on takanaan useita, kuten  Valmentajan ammattitutkinto (VAT) sekä puolitoistavuotinen Valmentajan erikoisammattitutkinto (VEAT).

Kantomäen perheeseen kuuluu urheilun parissa työskentelevän puolison ohella päiväkoti-ikäinen tytär. Kun Kantomäki haluaa irrottaa ajatukset valmennuksesta ja urheilusta, hän matkustaa.

– Olen matkailufriikki. Kun työhön tulee sopivia rakosia, tykkään reissata. Suosikkikohteeni on Italia, mutta olen reissannut paljon muuallakin. Luen myös paljon ja olen innostunut vieraista kielistä.

Engberg valmennusassistentiksi

Suomen Urheiluliiton valmennusassistentiksi on valittu Petra Engberg. Hän aloittaa SUL:ssa 13. tammikuuta. Hänen työtehtäviään ovat muiden muassa arvokilpailumatkojen järjestelyt, matkojen varaukset ja organisointi ja urheilijoiden valmennusrahaston hoitaminen.