Eeles Landströmin patsas paljastettiin Akaassa

Eeles Landströmin patsas paljastettiin Akaassa

Seiväshyppääjä Eeles Landströmin patsas paljastettiin sunnuntaina Akaan keskusurheilukentällä Toijalassa.

Urallaan kaksi Euroopan mestaruutta ja olympiapronssia Roomassa 1960 hypännyt Landström, 83, oli itse paikalla, kun arkkitehti Mikko Uotilan suunnittelema seiväshyppääjää esittävä hahmo julkistettiin.

– Minusta patsas symboloi paitsi minun urheilu-urani riman ylitystä, myös sitä kamppailua, jolla Suomi yhteiskuntana nousi 1950-luvulla osoittaen poikkeuksellista sisua ja yhteenkuuluvuutta, Landström totesi.

Landström voitti Euroopan mestaruudet Bernissä vuonna 1954 ja Tukholmassa 1958. Hän teki myös kolme Euroopan ennätystä, 13 Suomen ennätystä ja voitti kahdeksan kertaa peräkkäin Suomen mestaruuden.

Patsaan paljastuspuheen piti ex-seiväshyppääjä Jouko Mäki-Lohiluoma. Tervehdyksensä tilaisuuteen olivat lähettäneet myös Rooman olympiakisojen seiväshypyn amerikkalainen kärkikaksikko Donald Bragg ja Ron Morris. Akaan tervehdyksen tilaisuuteen toi valtuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen ja Toijalan Vauhdin terveiset seuran puheenjohtaja Heidi Hidén-Knuutila.

Arto Nybergin juontamassa tilaisuudessa esiintyivät myös Landströmin pitkäaikainen ystävä Eino Grön sekä Toijalan mieskuoro.

Landström toimi siviiliurallaan  muun muassa Liberaalisen Kansanpuolueen kansanedustajana, Oy Rosenlew Ab:n sosiaalipäällikkönä sekä Veikkaus Oy:n projektipäällikkönä ja Yleisradion talousasioiden apulaisjohtajana.

Hiljattain timanttihäitä viettänyt Landström nosti pitkän avioliiton uransa keskeiseksi saavutukseksi.
 


img_1179.jpg

Jarmo Hakanen kantoi päävastuun Eeles Landströmin patsaanpaljastustilaisuuden järjestelyistä. Kuvassa taustalla (vasemmalta) Eeles Landström sekä kutsuvieraat Pertti Paloheimo, Martti Huhtamäki ja Jukka Uunila.


img_1179.jpg

Juhlakahvilla pöydän ääressä (vasemmalta) Jukka Uunila, Pertti Paloheimo, Martti Huhtamäki, Jaakko Holkeri ja Heikki Järvelin.


img_10471.jpg

Eeles Landström seurasi mielenkiinnolla patsaan pystytystä. Kuvassa hänellä on seuranaan Toijalan Vauhdin puheenjohtaja Heidi Hidén-Knuutila ja patsaan arkkitehti Mikko Uotila.


img_1279.jpg

Patsaan paljastustilaisuudessa oli paikalla useita kotimaisia ex-seiväshyppääjiä (vasemmalta ) Risto Ankio, Jouko Mäki-Lohiluoma, Raimo Eskola, valmentajana ja hyppääjänä nykyisin puurtava Vesa Rantanen sekä perimmäisenä oikealla Erkki Mustakari, jonka vieressä on Toijalan Vauhdin puheenjohtaja Heidi Hiden-Knuutila.


img_11881.jpg

Tilaisuuden juontaja Arto Nyberg kättelemässä kutsuvieraita. Kuvassa vasemmalla Armas Valste -klubin puheenjohtaja Rauno Pusa.

,