EA:n kisoihin ja Timanttiliigaan omia kestävyyslajeja vain eurooppalaisille?

EA:n kisoihin ja Timanttiliigaan omia kestävyyslajeja vain eurooppalaisille?

Euroopan yleisurheiluliiton (EA) johtaja Svein Arne Hansen haluaa vain eurooppalaisille avoimia kestävyysjuoksulajeja EA:n parhaisiin kisoihin ja Euroopassa kilpailtaviin Timanttiliigan kilpailuihin.

Hansen on huolissaan eurooppalaisesta kestävyysjuoksusta. Hansen katsoo, ettei eurooppalaisille juoksijoille ole tarjolla sopivantasoisia kilpailuja, joka antaisi mahdollisuuden ansaita tuloja ja kehittyä omaa tahtia.

– Uskon, että Euroopasta löytyy kovan luokan lahjakkuuksia, jotka voivat menestyä missä tahansa yleisurheilulajissa. Kestävyysjuoksussa me menetämme ison määrän potentiaalisia tähtiä, koska he joutuvat jo varhaisessa vaiheessa juoksemaan Afrikan tähtiä vastaan. Se syö itseluottamusta, jos homma ei heti suju, Hansen sanoi Zürichissä EA:n mukaan.

– Mo Farahin esimerkki kertoo, että jos on kykyjä ja haluja tehdä lujasti töitä, on mahdollista päästä mukaan kisoihin ja tienata sen verran, että pystyy kehittymään luonnollista vauhtia ja nousemaan siten huipulle. Minusta hänen esimerkistään on syytä ottaa oppia.

Hansen aikoo patistella EA:n kisajärjestäjiä ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n alaisen Timanttiliigan kilpailujen promoottoreita, jotta muutoksia saataisiin aikaiseksi nopeasti.

– On heidän etunsa auttaa kehittämään ”paikallisia” tähtiä. Toivon, että he ovat avoimia ajatukselle.

Hansenin mukaan Euroopan yleisurheiluliitossa haetaan parasta aikaa myös tapoja nostaa lajin tasoa kaikissa yleisurheilulajeissa.

– Olemme nimittäneet asiantuntijaryhmän hakemaan suosituksia kaikkien lajien tason kohentamiseksi. He muun muassa selvittävät, kuinka Yhdysvallat sai kestävyysjuoksunsa tason nousemaan muutamien vuosien alamäen jälkeen.

Muutoksia on luvassa myös kilpailujärjestelmään, esimerkiksi siihen kuinka on mahdollista päästä EM-kisoihin.