EA kehitteli uuden kilpailukonseptin Minskin Euroopan kisoihin 2019

Grano ja Suomen Urheiluliitto merkittävään yhteistyöhön

Euroopan yleisurheiluliitto (EA) on kehittänyt uudenlaisen kilpailukonseptin vuonna 2019 Minskissä pidettäviin Euroopan kisoihin. Pudotuskilpailuna käytävästä joukkuekilpailusta julkistettiin yleislinjat.

Minskin Euroopan kilpailut on toinen kerta, kun myös Euroopan olympialaisiksi sanottu monilajitapahtuma järjestetään. Enimmäiset Euroopan kisat käytiin Bakussa kaksi vuotta sitten ja siellä yleisurheilua edusti EM-joukkuekilpailun alimman tason kilpailu.

Minskin kisoihin yleisurheilulle rakennettiin uusi konsepti, jonka lähtökohtana EA:n mukaan oli nuoria kiinnostava, sekajoukkuein kilpailtava, yllätyksellinen joukkuekilpailu.

EA:n tiedotteen mukaan kilpailukonseptissa on 10 lajia. Mukana on juoksemista, hyppäämistä ja heittämistä, mutta mitkä lajit tarkemmin, siitä ei ole vielä tietoa. EA:n mukaan lajit ovat ne, jotka ovat liiton omissa tutkimuksissa kiinnostaneet eniten yleisurheilufaneja.

– Lajit kilpaillaan yksi kerrallaan, vauhdikkaiden kahden tunnin sessioiden aikana, ja niin että kilpailun kulkua on helppo seurata, EA:n tiedotteessa todetaan.

Pisteitä kilpailussa jaetaan kuudelle parhaalle niin, että voittaja saa 12 ja kuudes kaksi pistettä. Kisa päättyy pisteisiin perustuen takaa-ajona käytävään viestinjuoksuun. Juoksun voittaja on siten myös koko kilpailun voittaja.

Minskin kisojen yleisurheiluun otetaan maksimissaan 30 joukkuetta, joissa kussakin on varamiehet mukaan lukien 23 urheilijaa. Viiden päivän mittainen kilpailutapahtuma etenee pudotuskilpailuna finaaliin, jonne pääsee kuusi joukkuetta.

EA:n mukaan konseptista on tulossa tarkempaa tietoa lähiaikoina. EA:n hallituksen jäsenen Antti Pihlakosken mukaan konseptin kehittely on liiton operatiivisen johdon käsissä.

– Aina kannattaa katsoa ja kehitellä uutta. Näistä voi tulla hyviä, uusia juttuja, Pihlakoski sanoo.

Euroopan kisoissa Minskissa 2019 on mukana kaikkiaan 15 urheilumuotoa.