Duplantis ylivoimainen, mutta ME jäi ylittymättä – Kipyegon ei antanut Hassanin yllättää – Arop ja Lepage kaksi kultaa Kanadaan – USA voitti pikaviestit – Ealey uusi mestaruutensa

Ruotsin seiväshyppytähti Armand Duplantis nostatti lauantai-illan tunnelmaa Budapestissä yleisurheilun MM-kilpailuissa kolmella ME-yrityksellä. Rima nousi 623:een, mutta jäi vielä ylittymättä.

Duplantis voitti olympiakullan ja kahden Euroopan mestaruuden jatkeeksi toisen maailmanmestaruuden ylitettyään 610 ensimmäisellään, kuten kaikki muukin korkeudet siihen asti.

Seiväshypyn finaali oli MM-kilpailujen historian tasokkain, kun myös toiseksi tullut Filippiinien Ernest John Obiena ylitti kuusi metriä. Hän oli tasan kuuden metrin ylityksellä toinen.

MM-pronssi jaettiin Australian Kurtis Marschallin ja Yhdysvaltain Christopher Nilsenin kesken. Kumpikin ylitti 595. Ranskan toisen polven seiväshyppääjä Thibaut Collet oli neljäs ylitettyään ennätyksensä 590.

Kipyegon ei antanut Hassanin yllättää

Kenian Faith Kipyegon ei ollut valmis taipumaan naisten 5000 metrin finaalissa. ME:n haltija Kipyegon kävi viimeisen kierroksen mittaisen kiritaiston Hollannin Sifan Hassanin ja Kenian Beatrice Chebetin kanssa ja voitti ajalla 14.53,88. Hassan oli toinen ajalla 14.54,11 ja Chebet kolmas ajalla 14.54,33.

– Tämä on ollut mahtava vuosi minulle. Kahden mitalin voittaminen MM-kisoissa oli se, mitä olen tältä vuodelta unelmoinut. Olen vienyt itseäni rajoille ja aion tehdä niin vastakin, Kipyegon viittasi maailmanmestaruuksia ja maailmanennätyksiä poikineeseen harjoitteluunsa.

Kiihtyvävauhtisessa juoksussa alkumatka tultiin rauhassa ja juoksiryhmä pysyi koossa aina viimeiselle kilometrille, joka mentiin 2.40:een.

Kipyegon ja Hassan ottivat Budapestissa yhteen jo 1500 metrin finaalissa, jossa Kipyegon vei mestaruuden ja Hassan oli kolmas.

5000 metrin mestaruutta puolustanut Etiopian Gudaf Tsegay voitti Budapestissä 10000 metriä, mutta hiipui 5000 metrillä 13:nneksi ajalla 15.01,13.

Arop onnistui taktiikassaan

Kanadan Marco Arop onnistui taktiikassaan täydellisesti ja kirkasti Eugenen MM-kilpailujen 800 metrin pronssin mestaruudeksi ajalla 1.44,24.

400 metriä mentiin Kenian 19-vuotiaan Emmanuel Wanyonyin johdolla 52,68:aan. Arop oli joukon hännillä 500 metriä ja alkoi sitten nousta, meni 150 metriä ennen maalia kärkeen ja kiristi voittoon selkeällä erolla.

– Minulle tämä oli kaikki kaikessa. Olen niin iloinen, kun pystyin tähän MM-kisoissa. Eugenen pronssin jälkeen keskityin kehittämään itseäni askel kerrallaan. Nyt aion tehdä tuplasti enemmän töitä varmistaakseni, että pysyn kärjessä, Arop tuumi.

– Finaalissa yritin vain olla kärsivällinen ja asemassa, josta voin hyökätä. Tiesin, että tästä tulee taktinen kilpailu. Valvoin myöhään eilen illalla miettiessäni erilaisia ​​tapoja voittaa. Yksi skenaario oli tulla muiden takaa. Ja näin tein.

Wanyonyi oli jo Eugenen MM-kilpailuissa neljäs ja kiri nyt juniori-ikäisenä MM-hopean ajalla 1.44,53. Britti Ben Pattison oli kolmas ja Espanjan Adrián Ben neljäs ajoin 1.44,83 ja 1.44,91.

Kanadalle kaksoisvoitto kymmenottelussa

Kanada juhli kymmenottelussa kaksoisvoittoa, kun Pierce Lepage kokosi kauden kärkituloksen ja hulppeat ennätyspisteet 8909 ja Damian Warner oli toinen 8804 pisteellä. MM-pronssin vei Grenadan Lindon Victor maansa ennätyspistein 8756.

Lepage teki tasaista jälkeä: 100 m 10,45, pituus 759, kuula 15,81, korkeus 208, 400 metriä 47,21, 110 m aj 13,77, kiekko 50,98, seiväs 520, keihäs 60,90 ja 1500 metriä 4.39,88.

Lepage oli yhteispisteissä koko ajan neljän joukossa ja johti kilpailua toisen päivän avanneesta 110 metrin aitajuoksusta lähtien.

Ealey uusi mestaruutensa

Yhdysvaltain Chase Ealey uusi naisten kuulantyönnön maailmanmestaruuden työnnettyään 20,43. Ealey työnsi jo ensimmäisellään 20,35 ja johti kilpailua alusta loppuun. Hän työnsi kolmesti yli 20 metriä.

Eugenen MM-kilpailuissa neljänneksi sijoittunut Kanadan Sarah Mitton oli toinen kauden parhaallaan 20,08. Mitton saavutti ensimmäisen suurkilpailuiden mitalinsa.

Kiinan Gong Lijiao vei pronssimitalin toiseksi pisimmän työntönsä perusteella. Gongin ja neljänneksi sijoittuneen Portugalin Auriel Dongmon tulos oli sama 19,69.

34-vuotias Gong on Tokion olympiavoittaja ja vuosien 2017 ja 2019 maailmanmestari. Hän on saavuttanut mitalin kahdeksissa peräkkäisissä MM-kilpailuissa, minkä lisäksi hän on kolminkertainen olympiamitalisti.

Yhdysvallat hylättiin naisten 4×400 metrin välierissä

Naisten 4×400 metrin viestinjuoksun alkuerissä juostiin kovaa ja koettiin yllätys, kun lajin ykkössuosikki Yhdysvallat hylättiin vaihtoalueen ylittämisen takia. Kun nopeimman ajan tehnyt Yhdysvallat hylättiin, niin välierien nopein aika oli Jamaikan 3.22,74. Tulos on myös maailman tämän vuoden kärkitulos.

Miesten 4×400 metrin alkuerien nopein oli Yhdysvallat ajalla 2.58,47. Aasian ennätyksen juossut Intia oli toiseksi nopein ajalla 2.59,05.

Molempien pikaviestien kultamitali Pohjois-Amerikkaan

Yhdysvallat voitti sekä miesten että naisten 4×100 metrin maailmanmestaruudet. Miesten joukkue juoksi maailman kärkituloksen 37,38 ja naisten joukkue sekä maailman kärkituloksen että MM-kisaennätyksen 41,03.

Naisten 100 metrin maailmanmestari Sha´Carri Richardson pääsi ankkuriosuudelle noin kaksi metriä ennen 200 metrin maailmanmestaria Shericka Jacksonia ja piti tämän takanaan. Jamaikan joukkue hävisi Yhdysvalloille 0,18 sekuntia.

Juoksuvoimaltaan selvästi kärkikaksikkoa heikompi Britannia vaihtoi sujuvasti ja tuli naisten kilpailun kolmanneksi ajalla 41,97. Mitaliehdokkaisiin kuulunut Norsunluurannikon joukkue sortui epäonnistuneeseen toiseen vaihtoon ja keskeytti.

Miesten pikaviestissä Yhdysvaltain huippujoukkue keskittyi vaihtamaan varman päälle ja voitti selvähköllä erolla. Noah Lyles toi joukkueensa maaliin kolme sormea pystyssä kolminkertaisena Budapestin maailmanmestarina.

Italian Filippo Tortu nousi ankkuriosuudella Jamaikan ohi toiseksi. Italian aika oli 37,62. Jamaika onnistui niukin naukin säilymään kolmantena ajalla 37,76. Britannia jäi pronssimitalista vain 0,04 sekuntia ja viidenneksi sijoittunut Japanikin vain 0,07 sekuntia.