Duplantis ylitti kisaennätyksen, Kujanpää yhdeksäs – Bol kolmoismestariksi – Kultaa Albaniaan – Hodgkinson voitti 800 m ja Tzengko keihäänheiton

Ruotsin Armand Duplantis voitti Münchenin EM-kilpailuiden miesten seiväshypyn miten tahtoi. Hän ylitti pudoksitta korkeudet 565, 585, 590, 595 ja kisaennätyksen 606.

Toiseksi sijoittui 585 ylittänyt Saksan Bo Kanda Lita Baehre. Norjan Pål Gunnar Lillefosse oli kolmas tuloksella 575 ja toinenkin norjalainen Sondre Guttormsen ylitti saman korkeuden sijoittuen kuudenneksi.

Urho Kujanpää sijoittui miesten seiväshypyn finaalissa jaetulle yhdeksännelle sijalle. Kujanpää pudotti aloituskorkeudestaan 550 kerran, vaihtoi isomman seipään ja taivutti yli.

Korkeudesta 565 Kujanpään kolmas yritys nousi hyvin, mutta ei aivan riittänyt ylitykseen. Kaksi ensimmäistä yritystä jäivät vaisuiksi. Kujanpää ylitti aiemmin karsinnassa 565, joka on hänen kuluvan kauden paras tuloksensa.

– Alussa oli kaikki rauha. Ei tarvinnut verryttelyhyppyjäkään kuin pari, Tuntui kyllä, että olen ennätyskunnossa, Kujanpää kertoi haastattelussa,.

– 550 oli kova alotus. Siihen tarvii jo eri lailla latinkia heti ekoissa hypyissä. Ei voi tehdä progressiivista kisaa vähän kerrallaan. Etureidet rupes kiristeleen jo 565:n yrityksissä, Kujanpää kuvaili kilpailun etenemistä.

Hodgkinson otti omansa

Britti Keely Hodgkinson oli päättänyt, ettei tyydy neljättä kertaa peräkkäin 800 metrillä arvokisojen hopeaan. Münchenin EM-finaalissa Hodgkinson kiristi vauhtia 200 metriä ennen maalia, karisti muut kannoiltaan ja voitti ajalla 1.59,02.

Ennen Münchenin finaalia Hodgkinson, 20, ehti olla toinen Tokion olympiakisoissa viime kesänä ja kuluvan kesän aikana sekä Eugenessa MM-kilpailuissa että Birminghamissa Kansainyhteisön kisoissa.

Ensimmäinen kierros mentiin Saksan Christina Heringin johdolla 58,60 ja Hodginsonilta se sujui kaksi sekunnin kymmenestä hitaammin. Loppusuoran alussa britti Jemma Reekie yritti pysyä maajoukkuetoverinsa rinnalla, mutta hiipui viidenneksi ajalla 2.00,31.

Ranskan Rénelle Lamote oli toinen ajalla 1.59,49 ja Puolan Anna Wielgosz kolmas ajalla 1.59,87. Lamote voitti hopeamitalin jo kolmansissa peräkkäisissä EM-kilpailuissa.

Tzengko, 19, heitti mestariksi – Špotáková, 41, kolmas

Kreikan Elina Tzengko voitti viime vuonna alle 20-vuotiaiden keihäänheiton Euroopan mestaruuden ja saman ikäluokan MM-hopeaa. Münchenissä 19-vuotias heittäjä sivalsi ennätyksensä 65,81 toisellaan ja johti finaalia loppuun asti. Hänen aiempi ennätyksensä oli kevätkesällä Ostravassa heitetty 65,40.

Toiseksi sijoittui Serbian Adriana Vilagoš, joka heitti viimeisellään 62,01. Ennen Vilagošin viimeistä heittoa Tshekin Barbora Špotáková ehti nousta toiseksi viimeisellään, joka kantoi 60,68. Se riitti lopulta kolmanteen sijaan.

Špotáková, 41, on huikean pitkällä urallaan voittanut kahdesti olympiakultaa, kolmesti maailmanmestaruuden ja kerran Euroopan mestaruuden ja tukun himmeämpiä arvokisamitaleita

Hudson-Smith pohjusti brittien viestivoiton

Femke Bol ankkuroi Hollannin joukkueen huikealla ankkuriosuudella naisten 4×400 metrin Euroopan mestariksi huippuajalla 3.20,87. Samalla Bol sinetöi huiman triplan. Hän voitti Münchenissä 400 metriä, 400 metrin aitajuoksun ja 4×400 metriä. Puola oli toinen ajalla 3.21,68 ja Britannia kolmas ajalla 3.21,74.

Hollannin joukkueessa juoksivat Bolin ohella Eveline Saalberg, Lieke Klaver ja Lisanne De Witte.

Eugenen MM-kolmonen ja Münchenissä Euroopan mestaruuden voittanut Matthew Hudson-Smith avasi Britannian miesten 4×400 metrin viestin, Hän vei joukkueensa kärkeen ja Charles Dobson, Lewis Davey ja Alez Haydock-Wilson pitivät muut takanaan. Mestaruus heltisi ajalla 2.59,35.

Belgia toi kapulan maaliin toisena kolmen joukkueen tasaväkisessä taistelussa ajalla 2.59,49 ja Ranska kolmantena ajalla 2.59,64. Espanjan joukkue oli neljäs maansa ennätyksellä 3.00,54.

Luiza Gega voitti Albanian ensimmäisen kultamitalin

Amsterdamin EM-kilpailuissa kuusi vuotta sitten Luiza Gega sijoittui naisten 3000 metrin estejuoksussa toiseksi. Münchenissä hän johti estejuoksua lähdöstä maaliin ja voitti kultamitalin ajalla 9.11,31, joka on uusi kisaennätys.

Gegan kultamitali on historian ensimmäinen Albanian joukkueen voittama Euroopan mestaruus.

Britannian Elizabeth Bird oli ainoa, joka jaksoi seurata Gegaa kirikierrokselle saakka. Viimeisellä kierroksella Bird uupui täysin ja hänet ohitti Saksan Lea Meyer, jonka aika oli 9.15,35. Bird viipyi lopulta 9.23,18.

33-vuotias Gega oli paras eurooppalainen myös Eugenen MM-kilpailuissa sijoittuen siellä viidenneksi. Münchenissä hän auttoi kovalla vedollaan kolme viidestä ensimmäisestä juoksijasta omiin ennätyksiinsä.

Gegan kilometriajat Münchenissä olivat: 3.00,33 – 3.06,56 – 3.04,42.

Di Lazzaro nopein pika-aitojen alkuerissä – Hurske rankingin perusteella välieriin

Naisten 100 metrin aitajuoksun alkuerien nopeimmat olivat Italian Elisa Maria Di Lazzaro ja Belgian Anne Zagré ajoin 13,11 ja 13,12. Molemmat juoksivat kevyeen vastatuuleen. Aikavertailusta välieriin vaadittiin 13,37.

Suomen edustaja Reetta Hurske aloittaa sunnuntaina suoraan välieristä.