Duplantis voitti ja hätyytteli ME:tä – Thompson-Herah ja Athing Mu huippuvauhdissa – Włodarczyk teki historiaa

Seiväshypyn supertähti Armand Duplantis taivutti Tokiossa olympiavoiton Euroopan mestaruutensa ja MM-hopeansa jatkeeksi ylittämällä 602. Hän huipensi kilpailuun ME-yrityksiin korkeudesta 619. Niistä ensimmäinen oli lähellä onnistua ja kolmaskin nousi korkealle.

– Se oli todella lähellä, mutta ei voi valittaa, Duplantis sanoi tv-haastattelussa ja viittasi olympiakultaan.

– Ihan hullua  Tämä on ollut unelmani siitä lähtien kun olin kolmevuotias.

Olympiakultaan Duplantis, 21, tarvitsi viisi hyppyä. Hän meni ensimmäisellään 550, 580, 592 ja 602. Yhdysvaltain Christopher Nielsen oli toinen ennätyksellään 597 ja olympiavoittoa puolustanut Brasilia Thiago Braz vei olympiapronssin ylitettyään 587.

Nilkkansa pari viikkoa sitten loukannut entinen ME:n haltija Ranskan Renaud Lavillenie jäi aloituskorkeuteensa 570. Hän pudotti sen jälkeen kerran korkeudesta 587 ja kahdesti 592:sta.

Thompson-Herah ja Athing Mu huippuvauhdissa

Jamaikan Elaine Thompson-Herah voitti 200 metriä yhtä ylivoimaisesti kuin 100 metriä. Hän kruunasi olympiavoiton Jamaikan ennätyksellä ja kaikkien aikojen toiseksi nopeimmalla ajalla 21,53. Paremmin on juossut vain ME:n 21,34 haltija Florence Griffith-Joyner 33 vuotta sitten.

Loppusuoralle vasta kuudentena kaartanut Namibian 18-vuotias Christine Mboma nousi toiseksi junioreiden ME:llä 21,81. Yhdysvaltain karsinnat huippuajalla 21,61 voittanut Gabby Thomas oli kolmas ajalla 21,87. Loistoajan 21,94 tässä historian kovatasoisimmassa naisten 200 metrin kilpailussa juoksi myös neljänneksi jäänyt Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Yhdysvaltain Athing Mu osoitti Tokiossa, että on mahdollista voittaa samana vuotta olympiakulta sekä Yhdysvaltain mestaruus ja Yhdysvaltain yliopistojen mestaruus.

Mu veti kilpailua koko matkan. Hän voitti olympiakultaa Yhdysvaltain ennätyksellä ja alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksellä 1.55,21. Hän taittoi 400 metriä ajassa 57,9 ja 600 metriä 1.27,2. Kultamitalin ratkaisi hurja toinen kierros 57,3:een.

Mun vetoapu tarjosi muillekin mahdollisuuden ennätyksiin. Keely Hodgkinson oli toinen Britannian ennätyksellä ja alle 20-vuotiaiden Euroopan ennätyksellä 1.55,88. Alle 20-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa Mu ja Hodgkinson ovat nyt valtavasti noin neljä sekuntia edellä kaikkia muita.

Yhdysvaltain Raevyn Rogers kiri loppusuoralla kaikkien muiden takaa kolmanneksi ennätyksellään 1.56,81. Britannian Jemma Reekie hävisi hänelle vain 0,09 sekuntia. Kovaa juoksivat kaikki muutkin. Viimeiseksi jääneen Natoya Goulen aikakin oli 1.58,26.

Mihambo täydensi mestaruuksien sarjan

Saksan pituushyppytähti Malaika Mihambo sai arvokisojen kultamitalien sarjan täyteen, kun Tokion olympiafinaalin viimeinen hyppy kantoi tasan seitsemän metriä ja toi voiton kolmen sentin erolla Yhdysvaltain Brittney Reeseen ja Nigerian Ese Brumeen.

Mihambo ponnisti 686 ja 695 kahdella ensimmäisellä yritykselläään, muttei millään onnistunut saamaan askelta lankulle. Neljä hänen hypyistään olisi kengänkärjestä mitaten kantanut yli seitsemän metrin. Voittohyppykin lähti vaaksan päästä lankun etureunasta.

– Oli varmaan jännittävin pituushyppyfinaalini ikinä. Se alkoi hyvin, mutta sen jälkeen en oikein tahtonut päästä kunnolla lankulle, Mihambo sanoi.

– Silti halusin tehdä parhaani ja minulla oli kova sisäinen luotto, että pystyn parempaan ja tulihan sieltä urani tärkein seitsemänmetrinen.

Mihambo voitti pituushypyn mestaruuden Berliinin EM-kilpailuissa 2018, Dohan MM-kilpailuissa toissavuonna ja nyt plakkarissa on myös olympiavoitto.

Yhdysvaltain Brittaney Reese, 34, pokkasi Tokiosta jo uransa kolmannen olympiahopean. Nigerian Ese Brume oli kolmas samalla tuloksella 697. Erittäin tasaisen finaalin kahdeksaa kilpailijaa erotti yhteensä vain ponnistuslankun leveys 17 senttiä.

Włodarczykille kolmas olympiakulta

Anita Włodarczykin tavoite täyttyi, kun toissa vuonna tehdyn polvileikkauksen jälkeen huipulle palannut puolalainen voitti uransa kolmannen moukarinheiton olympiavoiton Tokiossa. Edelliset tulivat 2012 Lontoossa ja 2016 Rio de Janeirossa. Tokiossa Włodarczyk vei mestaruuden tuloksella 78,48.

Voittoon olisi riittänyt myös Włodarczykin toiseksi paras heitto, joka kantoi 77,48. Pisimmän heittonsa Wlodarczyk teki neljännellä kierroksella. Kiinan Wang Zheng oli toinen heitettyään 77,03. Puolan Malwina Kopron heitti olympiapronssin tuloksella 75,49.

Włodarczyk on moukarinheiton kaikkien aikojen menestynein urheilija. Hän on ME:n haltija ja nelinkertainen maailmanmestari ja Euroopan mestari.

Nyt hän on myös historian ainoa nainen, joka on voittanut kolmissa peräkkäisissä olympiakisoissa saman henkilökohtaisen lajin kultamitalin.

Andre de Grasse juoksi välierissä Kanadan ennätyksen

Miesten 200 metrin välierien nopein oli 100 metrillä jo kolmanneksi sijoittunut Andre de Grasse uudella Kanadan ennätyksellä 19,73. Yhdysvaltain koko kolmikko selviytyi finaaliin.

Miesten kolmiloikan karsinnassa Portugalin Pedro Pablo Pichardo hyppäsi peräti 58 senttiä pidemmälle, kuin kukaan toinen. Kuubassa syntyneen Pichardon tulos oli 17,71.

Miesten kuulantyönnön karsinnassa tuore ME-mies Ryan Crouser Yhdysvalloista pyörähti 22,05 ja löi parhaan haastajansa 56 sentin erolla.

Miesten 5000 metrin erittäin hitaiden alkuerien kirikamppailut tarjosivat runsaasti yllätyksiä. Finaaliin ylsi vain yksi Kenian ja yksi Etiopian edustaja. 1500 metrin alkueristä Norjan Jakob Ingebrigtsen eteni helposti välieriin, mutta Filip Ingebrigtsen karsiutui.

Naisten 400 metrin juoksun alkuerien ylivoimaisesti nopein oli Dominikaanisen tasavallan Marileidy Paulino ajalla 50,06.

Naisten keihäänheiton karsinnassa Puolan Maria Andrejczyk kiskaisi 65,24 voittaen lähinnä parasta kilpailijaa 2,17 metriä.