Dohan MM-kisojen urheilijat valitaan tulosrajoilla, IAAF lykkäsi rankingin tuloa MM-valintaperusteeksi

Dohan MM-kisojen urheilijat valitaan tulosrajoilla

Urheilijoiden valintajärjestelmä yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa ensin syksynä toimii viime vuosien tapaa tulosrajojen perusteella. 

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) hallitus päätti, ettei paljon puhuttua rankingjärjestelmää käytetä arvokisavalintojen pohjana vielä ensi vuonna, vaan vasta 2020 tai 2021.

IAAF julkistaa joulukuun alussa Dohan MM-kisoille tulosrajat. Jos niiden perusteella kuhunkin lajiin ei MM-kisoihin saada haluttua määrää urheilijoita, heitä täydennetään kausitilaston perusteella, kuten esimerkiksi Lontoon MM-kisoissa 2017.

IAAF perui rankingin käytön MM-valintojen perusteena 2019 kuultuaan maanosien liittoja, kansallisia liittoja ja urheilijoita. Järjestössä nähtiin, että järjestelmää on testattava ainakin vuosi ennen kuin se sopii arvokisavalintojen pohjaksi.

IAAF sai järjestelmästä palautetta ja totesi, että siitä ei ole monin paikoin riittävästi tietoa, että sitä voitaisiin käyttää MM-valintojen pohjana. Järjestelmässä on myös vielä korjattavaa, jotta voidaan varmistaa sen kohtelevan urheilijoita tasapuolisesti.

Ranking, jossa urheilija saa pisteitä tuloksesta sekä sijoituksesta, joka vaihtelee sen mukaan mihin pistekategoriaan kisa kuuluu, on tarkoitus on käyttöön Tokion olympiakisoissa 2020 tai Eugenen MM-kisoissa 2021.

Ranking pyörii jo ensi vuonna

Ranking tulee käyttöön 2019 vaikka sitä ei käytetä MM-valintojen pohjana. IAAF haluaa sitä kautta tarjota urheilijoille ja liitoilla mahdollisuuden seurata käytännössä kuinka ranking toimii. Luonnollisesti testivuosi kertoo myös IAAF:lle, mitkä ovat järjestelmän mahdolliset puutteet.

– Olemme vahvasti sitä mieltä, että ranking on oikea systeemi valita urheilijoita arvokisoihin. Muutoksen toteuttaminen ottaa aikaa, ja on erittäin tärkeä, että urheilijat ja liitot ymmärtävät täysin varsin monimutkaisen järjestelmän, IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe perusteli järjestön tiedotteessa hallituksen päätöstä siirtää rankingin tulos arvokisavalintojen pohjaksi.

MM-kisoihin pääsee viime vuosien tapaan myös ns. villillä kortilla. Sellaisen saavat muiden muassa hallitsevat maanosien mestarit kuten Euroopan mestarit, maraton poislukien. Villin kortin saavat myös puolustavat maailmanmestarit ja 2019 Timanttiliigassa lajinsa kokonaiskilpailun voittavat urheilijat.

Yleisurheilun MM-kilpailut ovat Dohassa 27.9-6.10. 2019.