Dibaba rikkoi Qun ME:n, Kiprop, Kovacs ja Tuka ennätysvireessä

Dibaba rikkoi Qun ME:n

Timanttiliigan Monacon kilpailussa nähtiin hulppeiden kestävyysjuoksutulosten sarja. Illan kärkinimeksi kiiti Etiopian Genzebe Dibaba, joka pudotti naisten maailmanennätysten listalta Kiinan Qu Yunxian vuonna 2003 juokseman 1500 metrin ME:n ajalla 3.50,07. Yunxian lähes voittamattomana pidetty ME oli 3.50,46.

Dibaba on 1500 metrin kaksinkertainen hallimaailmanmestari. Hän juoksi matkan Barcelonassa aiemmin tänä vuonna 3.54,11. Monacossa hän sinetöi ME:n pinkomalla viimeiset 500 metriä täysin yksin ilman minkäänlaista kiriapua. Juoksun ensimmäinen 400 metriä mentiin Chanele Pricen johdolla 60,31, 800 metriä ohitettiin ajassa 2.04,52 ja Dibaba nappasi 1200 metrin väliajaksi 3.04,62.

– Tiesin pystyväni rikkomaan ME:n ja kykenen vielä parantamaan sitä, ehkä juoksemaan jopa alle 3.50:n, Dibaba tuumi.

Hallitseva 1500 metrin olympia- ja MM-voittaja Asbel Kiprop juoksi Monacossa mielimatkansa kauden kärkiajan ja oman hulppean ennätyksensä 3,26,69. Tulos jää 0,69 sekuntia Hichamin el-Guerrouj´n ME-tuloksesta. Aika nostaa Kipropin kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi.

Kiprop oli karussa jo ennen viimeistä kierrosta, jonka hän viiletti 54,76 sekuntiin. Toiseksi supertasokkaassa kilpailussa tuli Algerian Taoufik Makhloufi ajalla 3.28,75. Kolmas oli Marojon Abdelaati Iguider (3,28,79) ja neljäs britti Mo Farah (3.28,93). Kilpailun kuusi parasta juoksi alle 3.30:n.

Bosnia-Hertsegovinan puolimaileri Amel Tuka on kauden mittaan ottanut häikäisevän askeleen kehityksessä eteenpäin. Vielä ennen kuluvan kauden alkua hänen 800 metrin ennätyksensä oli 1.46,12. Monacossa hän kiri matkan yllätysvoittoon huippuajalla 1.42,51, joka vie hänet kaikkien aikojen tilastossa 11. sijalle.

Tuka, 21, nousi voittoon vasta loppusuoran loppuhetkillä, kun Botswanan olympiakakkonen Nijel Amos kangistui toiseksi mahtiajalla 1.42,66.

Viime kesän EM-kuutonen on nyt tehnyt ennätyksensä jo kolmessa perättäisessä kilpailussa. Tukan kaksi edellistä kulkivat Velenjessä 1.44,19 ja Madridissa 1.43,84.

Gatlin lievään vastatuuleen 9,78

Justin Gatlin vankisti asemiaan elokuisten Pekingin MM-kisojen 100 metrin suosikkina. Hän pinkoi Monacossa ylivoimaisen voiton huippuajalla 9,78, joka syntyi lievään vastatuuleen (-0,3 m/s).

Toinen amerikkalaiskonkari Tyson Gay oli toinen ajalla 9,97 ja EE-mies, ranskalainen Jimmy Vicaut kolmas (10,03).

Naisten 200 metrillä Yhdysvaltain mestaruuskisojen kakkonen Candyce McGrone vei voiton ajalla 22,08. Hollannin Dafne Schippers oli toinen kauden parhallaan 22,09.

Yhdysvaltain mestaruuskisojen finaalissa epäonnistunut Francena McCorory pinkoi naisten 400 metrillä kauden kärkiajan 49,82. Se kohensi 0,03 sekunnilla amerikkalaisen edellistä kauden kärkiaikaa, jonka hän juoksi Eugenessa maansa mestaruuskisojen välierissä. Finaalissa hän jäi neljänneksi.

Naisten pituushypyn voitti Serbian Ivana Spanovic ponkaistuaan 687. Naisten kiekossa lajin viime vuosien ykkönen Kroatian Sandra Perkovic paiskasi voiton tuloksella 66,80.

Kovacks: Sääli, ettei Storl ollut täällä

Amerikkalainen kuulantyöntäjä Joe Kovacks vastasi vakuuttavalla tavalla Saksan David Storlin Timanttiliigan Lausannen kilpailussa tekemään henkilökohtaiseen ennätykseen 22,20. Kovacks työnsi Monacossa toisellaan kaikkien aikojen kahdeksanneksi pisimmän kaaren 22,56.

Monacon voittotulos oli Nazarethista, Pennsylvaniasta kotoisen olevan pyörähtäjän kauden kolmas 22 metrin ylitys. Hän avasi kauden työntämällä kahdessa ensimmäisessä kilpailussaan 22,35 ja 22,06.

– Kaikki on mennyt putkeen. Jo lämmittelyssä tuntui hyvältä. Sääli, ettei Storl ollut paikalla, Kovacks totesi.

Kovacksin sarjan toiseksi pisin työntö kantoi 21,91. Yhdysvaltain Christian Cantwell oli toinen työnnettyään 21,24.

Lavillenie taivutti voittoon

’Monacon seiväshyppypaikalla Renaud Lavillenie vei voiton ylitettyään 592. Yritykset korkeudesta 602 eivät tuottaneet tulosta. Voittotulos oli ME-miehen paras noteeraus sitten toukokuun lopussa Eugenessa syntyneen kauden kärkituloksen 605.

Kreikan Konstantinos Filippidis oli Monacossa toinen ylitettyään 582.